Donderdag 08/12/2022

Beroeps gevolgd? Dan geen hoger pensioen

Wie een hogere beroepsopleiding heeft gevolgd, kan die extra studies niet laten meetellen voor een hoger pensioen. Zo valt een grote groep uit de boot bij de voordelige overgangsregeling die de regering voorstelt.

Vanaf maart 2017 kan iedereen zijn studiejaren 'afkopen' om ze te laten meetellen bij je pensioenberekening. Je betaalt 1.500 euro per jaar dat je gestudeerd hebt en in ruil kan je pensioen stijgen met zo'n 250 euro per jaar. Je investering is bovendien fiscaal aftrekbaar. In drie jaar tijd kun je uit de kosten zijn.

Het gaat om een erg voordelige overgangsmaatregel die tot maart 2020 geldt. Maar één belangrijke groep valt uit de boot: zij die een beroepsonderwijs hebben gevolgd in het secundair. Als zij een zevende specialisatiejaar volgen of een andere voortgezette opleiding, kunnen zij geen aanspraak maken op de rechten.

Dat komt omdat ze na hun zesde middelbaar geen diploma krijgen, maar een getuigschrift. Pas na een extra opleiding, strijken ze hun diploma op. Soms duurt die drie jaar, zoals voor verpleegkundigen, maar dat wordt dan beschouwd als een vierde graad secundair onderwijs.

Zowel werkgevers als vakbonden vinden het ongehoord dat dit deel van de werkende bevolking over het hoofd wordt gezien. "Heel wat vakmensen hebben dat hoger beroepsonderwijs gevolgd", zegt Caroline Deiteren, pensioenspecialiste van ondernemersorganisatie Unizo. "In het maatschappelijk debat worden dat soort technische opleidingen steeds belangrijker geacht. Nu geeft de minister het omgekeerde signaal."

Nieuw gat in begroting

De sociale partners maken dat punt ook in een gezamenlijk advies dat ze hebben overgebracht aan de regering. Daarin wijzen ze tegelijk op de financiering van de voorgestelde overgangsperiode. "Dit brengt misschien op korte termijn geld in het laatje voor de overheid", zegt Chris Serroyen van de ACV-studiedienst. "Maar op lange termijn slaat dit een gat in de begroting."

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) laat weten dat hij zich heeft gebaseerd op de oude voorwaarden zoals die eerder bestonden voor het afkopen van studiejaren in de privésector. Zijn plannen werden afgelopen vrijdag al een eerste keer goedgekeurd op de ministerraad. Nu worden de teksten verder onderzocht door de Raad van State om te kijken of ze wel juridisch waterdicht zijn. Hij wil zich niet uitspreken of er nog bijsturingen zullen komen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234