Maandag 16/05/2022

"Beroepen tegen ongeldig verklaring verkiezing schepenen Zaventem onontvankelijk"

De auditeur van de Raad van State heeft de beroepsprocedures onontvankelijk verklaard die waren ingediend tegen het arrest van de Raad dat de verkiezing van het schepencollege van Zaventem ongeldig had verklaard wegens een dubbele burgemeestersvoordracht. De procedure was opgestart door ex-OCMW-voorzitter Sonja Jacobs, een van de 10 verkozenen die als gevolg van dit arrest deze legislatuur geen mandaat meer mag opnemen.

Na de verkiezingen eind 2012 wilden eerst 6 van de 11 Open Vld-verkozenen, N-VA, sp.a-Groen-Leef en CD&V een coalitie vormen en Lieve Wierinck (Open Vld) als burgemeester voordragen.

Op een modelakte prijkten de handtekeningen van deze Open Vld'ers, N-VA en sp.a-Groen-Leef. Uittredend burgemeester Francis Vermeiren (Open Vld), die hierbij niet betrokken was, stelde kort nadien evenwel orde op zaken. Alle verkozenen van Open Vld, CD&V en sp.a-Groen-Leef tekenden een nieuwe voordracht waarbij Vermeiren de eerste 3 jaren en nadien Wierinck 3 jaar burgemeester wordt.

Na klacht van N-VA verklaarde de Raad de verkiezing van het schepencollege ongeldig en verbood het de 6 verkozenen van Open Vld en 4 van sp.a-Groen-leef nog een mandaat op te nemen. Piet Ockerman, Amy Gille, Lieve Wierinck, Anne Lefevre (vanaf 1 januari 2016) die verkozen waren tot schepen en Sonja Jacobs, die verkozen werd tot OCMW-voorzitter, verloren hierdoor hun mandaat.

Laattijdig ingediend
De auditeur oordeelt nu dat het ingestelde verzet en derdenverzet onontvankelijk zijn wegens laattijdige indiening. Ook van een herziening kan geen sprake zijn omdat er geen nieuwe stukken opdoken of aanduidingen dat gevonnist werd op basis van valse stukken.

Ondertussen wordt Zaventem nog steeds bestuurd door het schepencollege van Open Vld en CD&V dat tijdens de vorige legislatuur aan het bewind was. Onderhandelingen tussen Open Vld, CD&V en N-VA over de vorming van een nieuwe meerderheid leverden tot dusver nog niets op.

Op de eerstvolgende gemeenteraad moet een nieuw college verkozen worden. Bij gebrek aan akkoord werd de raad al drie keer uitgesteld. Voorlopig is geen nieuwe datum gepland. Zonder voordracht van schepenen wordt hierover gestemd in een geheime zitting. De procedure voor de Raad van State bemoeilijkt de gesprekken want hierdoor weigeren 4 Open Vld-ers, die eerder verkozen werden tot een mandaat, hun handtekening onder een voordracht wat voor N-VA aanleiding is om de zetelverdeling in het nieuwe college in vraag te stellen.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234