Zaterdag 05/12/2020

Beroep tegen regels inschrijvingen Nederlandstalig onderwijs verworpen

Minister van Onderwijs Pascal Smet.Beeld BELGA

Het Grondwettelijk Hof heeft vandaag het beroep verworpen dat de Franse gemeenschap had ingediend tegen de strengere inschrijvingsregels voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Er is bij de regels geen sprake van bevoegdheidsoverschrijding en ze zijn ook niet in strijd met de vrije schoolkeuze, stelt het Hof.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) spreekt van "een belangrijke overwinning voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en voor het voortbestaan van dat Nederlandstalig onderwijs".

Strengere regels

De nieuwe regels traden in werking bij het begin van het schooljaar 2010-2011. Sinds 2002 kregen Nederlandstalige kinderen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs voorrang bij de inschrijving. 45 procent van de beschikbare plaatsen werden voor hen voorbehouden. Omdat in de praktijk niet zoveel Nederlandstalige kindjes in de klassen zaten, werden de regels strenger gemaakt. In plaats van een verklaring "op eer" dat ze thuis Nederlands spreken, moeten de ouders nu kunnen bewijzen dat ze het Nederlands machtig zijn. Tegelijkertijd is het voorrangspercentage opgetrokken van 45 naar 55 procent.

Geen overtreding

De Franse Gemeenschap diende bij het Grondwettelijk Hof klacht in tegen dat Vlaamse onderwijsdecreet XX, maar dat beroep is nu dus verworpen. Het Hof vindt dat met de nieuwe regels enkel het onderwijs in de Vlaamse gemeenschap wordt geregeld en dat niet de taalregeling in het Brussels onderwijs wordt aangepakt. Er is dus geen sprake van een bevoegdheidsovertreding.

Aan Franstalige kant was te horen dat de vrije keuze van ouders wordt geschonden. Klopt niet, zegt het Hof: de regeling is geenszins in strijd met de vrije schoolkeuze en het gelijkheidsbeginsel.
Er wordt wel voorbehoud gemaakt bij de bevoegdheid van het Lokaal Overlegplatform (LOP) om de 55%-grens nog te verhogen.

Waarschuwing

Dergelijke beslissing is enkel mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden en op grond van objectieve en gemotiveerde gegevens die de noodzaak aantonen, zegt het Hof. Een beslissing die dit percentage op een te hoog niveau zou bepalen, is onderworpen aan de controle van de bevoegde rechter. "Dit houdt dus in dat het Hof hier een waarschuwing uitstuurt en een bindende instructie aan de rechter die dergelijke beslissing eventueel zou moeten toetsen", legt minister van Onderwijs Pascal Smet uit.

"Maar het Hof had net zo goed deze bepaling kunnen vernietigen, zodat ook op dit punt de beslissing geen nederlaag is." Hij zegt wel dat Vlaanderen met die waarschuwing van het Hof rekening zal moeten houden.

Overwinning

Voorts vindt Smet het arrest een overwinning over de hele lijn. "Het Hof heeft ons op alle punten gelijk gegeven. Dit is een belangrijke overwinning voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en voor het voortbestaan van dat Nederlandstalig onderwijs", zegt hij.
Franstalig minister van Onderwijs Marie-Dominique Simonet zegt akte te nemen van het arrest en wijst op het voorbehoud dat het Hof maakt. Precies op de verhoging van de voorrang tot 55 procent hadden de Franstaligen zware kritiek geuit.

N-VA

Wie net als Smet eveneens tevreden reageert, is de N-VA. Vlaams parlementslid Vera Celis wijst erop dat de voorrangsregel "kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijs in onze hoofdstad garandeert". Haar collega Willy Segers verduidelijkt dat met het onderwijsdecreet gezorgd wordt "voor een evenwichtige samenstelling van de klassen met voldoende Nederlandstaligen".

"Hopelijk", zegt Segers, "vormt dit een signaal naar de Franse Gemeenschap om ook hun verantwoordelijkheid te nemen in verband met schoolinfrastructuur en kwaliteitsvol onderwijs." (belga/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234