Dinsdag 10/12/2019

Beroep ouders bepaalt schoolresultaten middenklasse

Niet zozeer de klasgenoten, maar wel het beroep en opleidingsniveau van de ouders bepalen de resultaten van een kind. Dat blijkt uit een grootschalige studie. In tegenstelling tot wat ouders vaak denken, maakt het voor een doorsnee Vlaams kind dan ook niks uit of het nu in een concentratieschool dan wel in een blank bastion zit.

Maar liefst zeven op de tien ouders vinden een school met een mix van culturen ideaal. Dat blijkt althans uit een rondvraag bij 1.900 ouders. "In de praktijk zie je echter het tegenovergestelde", zegt professor Piet Van Avermaet van de UGent. "Zeker Vlaamse middenklasseouders hebben toch nog vaak angst voor een school met veel allochtone kinderen. Gewoon omdat ze, wars van alle wetenschappelijke bevindingen, denken dat dat een impact heeft op de resultaten van hun kind."

Dat dat niet zo is, bewijst hetzelfde onderzoek. Zo'n 2.800 kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar moesten een wiskundetest afleggen. De samenstelling van de schoolbevolking bleek geen enkele impact te hebben. De sociaaleconomische status van het eigen gezin daarentegen wel. Kinderen van kaderleden of ouders met een vrij beroep scoren tot anderhalf keer beter dan kinderen van arbeiders of van werklozen.

Een concentratie van kansarme kinderen, wat zich vaker voordoet in een school met veel allochtone leerlingen, zorgt dan wel voor een lagere gemiddelde prestatie, maar heeft geen enkele invloed op de leerresultaten van middenklassekinderen. "Voor een Vlaams kind uit de middenklasse maakt het op cognitief vlak geen enkel verschil hoe de schoolbevolking samengesteld is", zegt Van Avermaet. Voor allochtone kinderen ligt dat enigszins anders. Zij zullen op taal iets beter scoren wanneer ze van huis uit Nederlandstalige klasgenoten hebben. Voor wiskunde is er geen enkel verschil.

Overigens is het niet gezegd dat de kroost van een Vlaams middenklassegezin per se even goed zal scoren op een school met veel allochtone kinderen. "Net zoals een volledige witte school ook niet per se goed is", zegt Van Avermaet. "Of een school je kind ten volle laat ontplooien hangt af van het schoolteam. Geloven de juffen en meesters in de kinderen? Buitenlands onderzoek heeft zelfs aangetoond dat als het beleid heel goed is ook de impact van de sociaal-economische achtergrond uitgevlakt kan worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234