Donderdag 23/03/2023

NieuwsEten

Beroemdste mosterdzaak ter wereld verkocht: Veuve Tierenteyn-Verlent komt in handen van Oost-Vlaamse sauzenfamilie Decock

De bekendste Gentse mosterdwinkel Veuve Tierenteyn-Verlent. Beeld Nimmegeers
De bekendste Gentse mosterdwinkel Veuve Tierenteyn-Verlent.Beeld Nimmegeers

De bekende mosterdzaak op de Groentenmarkt is verkocht. De ambachtelijke ‘mostaardfabriek’, waar de mosterd nog altijd in de kelder wordt gemaakt, komt in handen van de Oost-Vlaamse sauzenfamilie Decock. De huidige zaakvoerder, Christine Van Roste (38), zag geen opvolging binnen de familie, en wil zelf een andere richting uit.

Sabine Van Damme

Veuve Tierenteyn Verlent is werkelijk wereldberoemd, er wordt geleverd tot in Nieuw-Zeeland. Al is dat een uitzondering, de kleine ‘mostaardfabriek’ doet in principe niet aan export. Buitenlanders die de pikante delicatesse willen, moeten netjes komen aanschuiven op de Gentse Groentenmarkt. Daar wordt nog altijd alle mosterd gemaakt in de kleine, betegelde kelder, al ruim 200 jaar volgens hetzelfde, geheime recept. Uit die kelder wordt de mosterd opgepompt naar de grote ton naast de toonbank en van daaruit 'live’ met een houten lepen in de potjes geschept op het moment dat ze verkocht worden.

Tierenteyn, Mosterd Streekproduct Gentse mosterd. Beeld Nimmegeers
Tierenteyn, Mosterd Streekproduct Gentse mosterd.Beeld Nimmegeers

Niemand weet waarom ‘1790’ de officiële startdatum is van Tierenteyn. Petrus Tierenteyn, die gezien wordt als ‘de vader van de mosterd’, was toen namelijk pas twee jaar. Vermoedelijk was het voordien een kruidenierszaak en is de naam in 1790 geregistreerd. Petrus Tierentyen had vier zonen, die alle vier ‘in de mosterd’ gingen. Daarvan blijven vandaag nog twee takken over. Eentje in Deinze en het Gentse Veuve Tierenteyn–Verlent, die altijd al op de Groentenmarkt heeft gezeten. De laatste Tierenteyn van de Gentse tak is in 1949 gestorven. De toenmalige boekhouder, Antoon De Meyer, wilde de zaak niet laten verloren gaan en nam ze over. Tien jaar later verkocht hij ze aan Jean Caesens uit Zele. Diens oudste dochter Catherine startte in 1993 als winkelbediende en nam de zaak uiteindelijk over in 1997. Haar dochter Christine Van Roste deed hetzelfde.

Christine Van Roste en haar moeder Catherine Caessens in 2019. Beeld Nimmegeers
Christine Van Roste en haar moeder Catherine Caessens in 2019.Beeld Nimmegeers

Weinig verandering

Maar Christine, die een opleiding architectuur en stedenbouw genoot, is vandaag 38 en geeft er de brui aan. Opvolging binnen de familie was er niet meer en de zaak alleen runnen valt haar te zwaar. Ze stapte in 2010 in de zaak, in het pand waar ze opgroeide. Ze trekt er weg, nadat ze nog een overgangsperiode met de overnemer zal uitzitten. De zaak zal in principe niet zoveel veranderen, maar wel in andere handen komen.

Veuve Tierenteyn Verlent is niet alleen een begrip in Gent, het is ook een bloeiende zaak. Er wordt gemiddeld 600 kilogram mosterd per week verkocht. In de eindejaarsperiode staan de wachtrijen buiten tot op de tramsporen. Het voorbije jaar werden er 100.000 euro netto winst gedraaid.

Mostaard Fabriek, hangt er nog steeds boven de deur. Beeld Nimmegeers
Mostaard Fabriek, hangt er nog steeds boven de deur.Beeld Nimmegeers

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234