NieuwsEten
Beroemdste mosterdzaak ter wereld verkocht: Veuve Tierenteyn-Verlent komt in handen van Oost-Vlaamse sauzenfamilie Decock
De bekende mosterdzaak op de Groentenmarkt is verkocht. De ambachtelijke ‘mostaardfabriek’, waar de mosterd nog altijd in de kelder wordt gemaakt, komt in handen van de Oost-Vlaamse sauzenfamilie Decock. De huidige zaakvoerder, Christine Van Roste (38), zag geen opvolging binnen de familie, en wil zelf een andere richting uit.
Veuve Tierenteyn Verlent is werkelijk wereldberoemd, er wordt geleverd tot in Nieuw-Zeeland. Al is dat een uitzondering, de kleine ‘mostaardfabriek’ doet in principe niet aan export. Buitenlanders die de pikante delicatesse willen, moeten netjes komen aanschuiven op de Gentse Groentenmarkt. Daar wordt nog altijd alle mosterd gemaakt in de kleine, betegelde kelder, al ruim 200 jaar volgens hetzelfde, geheime recept. Uit die kelder wordt de mosterd opgepompt naar de grote ton naast de toonbank en van daaruit 'live’ met een houten lepen in de potjes geschept op het moment dat ze verkocht worden.
Niemand weet waarom ‘1790’ de officiële startdatum is van Tierenteyn. Petrus Tierenteyn, die gezien wordt als ‘de vader van de mosterd’, was toen namelijk pas twee jaar. Vermoedelijk was het voordien een kruidenierszaak en is de naam in 1790 geregistreerd. Petrus Tierentyen had vier zonen, die alle vier ‘in de mosterd’ gingen. Daarvan blijven vandaag nog twee takken over. Eentje in Deinze en het Gentse Veuve Tierenteyn–Verlent, die altijd al op de Groentenmarkt heeft gezeten. De laatste Tierenteyn van de Gentse tak is in 1949 gestorven. De toenmalige boekhouder, Antoon De Meyer, wilde de zaak niet laten verloren gaan en nam ze over. Tien jaar later verkocht hij ze aan Jean Caesens uit Zele. Diens oudste dochter Catherine startte in 1993 als winkelbediende en nam de zaak uiteindelijk over in 1997. Haar dochter Christine Van Roste deed hetzelfde.
Weinig verandering
Maar Christine, die een opleiding architectuur en stedenbouw genoot, is vandaag 38 en geeft er de brui aan. Opvolging binnen de familie was er niet meer en de zaak alleen runnen valt haar te zwaar. Ze stapte in 2010 in de zaak, in het pand waar ze opgroeide. Ze trekt er weg, nadat ze nog een overgangsperiode met de overnemer zal uitzitten. De zaak zal in principe niet zoveel veranderen, maar wel in andere handen komen.
Veuve Tierenteyn Verlent is niet alleen een begrip in Gent, het is ook een bloeiende zaak. Er wordt gemiddeld 600 kilogram mosterd per week verkocht. In de eindejaarsperiode staan de wachtrijen buiten tot op de tramsporen. Het voorbije jaar werden er 100.000 euro netto winst gedraaid.