NieuwsBinnenland
► Beroemde ‘Poirot-trein’ Orient Express rijdt door ons land: ‘Dit moet je een keertje zien’
De Orient Express zorgde gisteren voor beroering. Toen op onder meer de radio te horen was dat de beroemde trein - bekend van onder meer Hercule Poirot - eventjes zou stoppen in Essen trokken meer dan honderd liefhebbers naar het station. Uiteindelijk moesten ze tot 23.15 uur wachten.
De befaamde blauwe stoomtrein is wellicht het bekendste van de misdaadromans van Agatha Christie en de latere verfilmingen met de ietwat eigenaardige Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol.
De trein zelf is het geesteskind van de Luikse ingenieur Georges Nagelmackers. Hij wou internationaal treinreizen in Europa mogelijk maken en richt de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) op met de Orient Express als eerste en meest belangrijke verbinding tussen Parijs en het toenmalige Constantinopel, nu het Turkse Istanboel.
Tussen 1889 en het einde van de twintigste eeuw was de Orient Express het voorwerp van plunderingen, aanslagen en zelfs een cholera-epidemie. In 1929 reed de trein zich vast in de sneeuw, wat Agatha Christie inspireert voor haar ‘Murder on the Orient Express’. In 1914 werd de trein stilgelegd door de eerste wereldoorlog. Vier jaar later werd op de trein het verdrag getekend dat het einde betekent van diezelfde oorlog.
Venetië
Maar door de opkomst van andere reismogelijkheden, niet het minst het vliegtuig en de hogesnelheidstrein, verliest de Orient Express de concurrentiestrijd. Sindsdien wordt de trein enkel nog gebruikt voor peperdure luxebelevingen, aangeboden door het privébedrijf Venice Simplon Orient Express (VSOE). Vooral het traject tussen Parijs, Venetië en Boedapest blijft erg populair.
Nu en dan passeert de trein ook in onze regionen. Zoals gisteren, toen de Orient door Brussel, Schaarbeek, Vilvoorde, Mechelen, Antwerpen en Essen richting Amsterdam reed. Morgen keert hij terug uit Nederland en stopt hij in Essen en Antwerpen-Centraal.