Zondag 25/08/2019

religie

Beroemde exorcist na 70.000 duiveluitdrijvingen overleden

Beeld photo news

De beroemde exorcist Gabriele Amorth is overleden. Hij werd een paar weken geleden opgenomen in het ziekenhuis en overleed volgens Italiaanse media aan longcomplicaties. De priester, die de voorbije decennia meer dan 70.000 exorcismes uitvoerde, werd 91.

Amorth werd in 1925 geboren in het Italiaanse Modena en begon in 1985 als exorcist voor het bisdom van Rome. In 1990 stichtte hij de Internationale Vereniging voor Exorcisten, waarvan hij voorzitter was tot 2000. Naast zijn rol als exorcist was hij ook leraar, schrijver en journalist. Op 8 september van dit jaar kreeg hij nog een onderscheiding voor de "belangrijke rol" die hij speelde bij de strijd tegen de nazi's in 1943.

Harry Potter en Hitler

Amorth schuwde de straffe uitspraken niet. Zo zei hij in 2006 nog aan The National Catholic Register dat hij ervan overtuigd was dat Hitler en Stalin "zeker" bezeten waren door de duivel. Toch waren ze zelf verantwoordelijk voor hun daden, omdat ze er "vrijwillig voor hadden gekozen de ingevingen van de duivel te volgen". Op de vraag of ook hedendaagse leiders bezeten waren, antwoordde hij dat er "velen zijn die luisteren naar de verlokkingen van Satan en hem volgen". Daardoor ging het volgens hem ook de slechte richting uit met de wereld. "Islamitische Staat is Satan", zei hij vorig jaar nog op een conferentie in Rome.

In 2011 noemde hij Harry Potter en yoga kwaadaardig in een interview in The Telegraph. Voor yoga gaan mensen namelijk geloven in hindoeïsme, terwijl "alle oosterse religies gebaseerd zijn op het valse geloof in reïncarnatie". De boeken van JK Rowling doen kinderen dan weer geloven in zwarte magie en tovenarij, vond hij.

Eerder zei Amorth nog dat mensen die bezeten zijn door Satan glasscherven en stukken ijzer overgeven, en zo'n bovenmenselijke kracht hebben dat zelfs kinderen in bedwang moeten worden gehouden door tot vier mensen. In de seksschandalen in de katholieke kerk zag hij een bewijs dat de Antichrist een oorlog voerde tegen de Heilige Stoel.

Beeld photo news

Natuur en wetenschap

In een van zijn laatste interviews, in het tijdschrift FaithfulInsight, nam hij atheïsme en wetenschap op de korrel. Door God de rug toe te keren, worden de doorbraken van de wetenschap volgens hem aangewend op een verschrikkelijke manier. "De vooruitgang wordt ook misbruikt", vond hij. "We zien het in wetten die helemaal ingaan tegen de natuur, zoals echtscheiding, abortus en het homohuwelijk", vond hij. "We zijn God vergeten! Daarom zal God ons gauw vermanen op een erg krachtige manier. Hij weet hoe Hij ons moet herinneren aan Zijn aanwezigheid."

In dat interview ging hij dieper in op het belang van het gezin. "Echtscheiding is rampzalig geweest; abortus is rampzalig geweest", zei hij. "Elk jaar worden 50 miljoen kinderen vermoord door abortus. En euthanasie, het gebroken gezin, samenwoning... het is allemaal vernieling!"

Het beest

Volgens Amorth bestaan slechts twee spirituele werelden, "de Heilige Geest en de demonische geest". De demonische komt dan binnen "omdat het kwaad vermomd is op verschillende manieren: politieke, religieuze, culturele." Hij stelde dat de demonische geest slechts een bron van inspiratie heeft: de duivel. En als een christen, zo zei hij, bevocht "hij het beest spiritueel".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden