Maandag 29/11/2021

Berlusconi vecht voor overleven

Berlusconi mikt op de ‘gematigde krachten’ om de slepende crisis in zijn regering te bezweren. De vroegere nummer twee van zijn partij, Gianfranco Fini, kiest resoluut voor de oppositie, maar of alle ‘finianen’ hem volgen, blijft onzeker.

Verwacht wordt dat Silvio Berlusconi de motie van wantrouwen in de Senaat makkelijk overleeft dankzij het gewicht van de rechtspopulistische Lega Nord. Dé grote uitdaging vormen de twee moties waarover na de middag in de Kamer wordt gestemd. In dat laatste Huis heeft de premier immers geen absolute meerderheid meer sinds hij in juli de steun van Kamervoorzitter en toenmalig partijgenoot Gianfranco Fini verloor.

Fini was de talloze seks-, corruptie- en afvalschandalen waarin de Cavaliere was aanbeland, hartgrondig beu. Aan het eind van de rit werd hij uit Berlusconi’s Volk van de Vrijheid (PdL) gezet, waarop hij een eigen formatie lanceerde, Toekomst en Vrijheid (FLi). Het lot van de regering hing al die maanden aan een zijden draadje, met vandaag als dramatisch hoogtepunt.

Van de 630 stemmen in Palazzo Montecitorio moet de Cavaliere er 316 achter zijn naam krijgen om te kunnen voortregeren. Symbolisch zou het voor de Presidente del Consiglioechter al een overwinning zijn mocht zijn kamp überhaupt meer stemmen halen dan de indieners van de motie - een scenario dat niemand in Rome echt uitsluit. Het verschil tussen ja en neen kan volgens waarnemers op één tot twee zetels liggen. Op grond van de verklaringen die de parlementsleden de jongste dagen aflegden, gokte La Repubblica gisteren op 311 stemmen voor Berlusconi en 313 tegen. De overige diputati zouden nog onbeslist zijn of zich onthouden.

‘Gematigde krachten’

Alleszins bleef de premier zelf er ook gisteren in geloven. “Wat we nodig hebben is continuïteit”, oreerde hij terwijl in het parlement het debat woedde. “Volmaakte efficiëntie ook, besluitvaardigheid. Alles hebben we nodig, behalve een crisis en een sprong in het onbekende.” Berlusconi onderstreepte dat Italië gebaat was bij stabiliteit nu financiële en economische problemen de markten in de ban hebben.

Hoewel de mediatycoon volop de loftrompet stak over een “kabinet dat correct en met nationaal verantwoordelijkheidsgevoel gehandeld heeft”, zei hij open te staan voor veranderingen. “We zullen vernieuwen wat nodig is, zowel inzake programma als wat betreft de coördinatie van het regeringswerk.”

Meer zelfs, hij reikte ook de hand naar tot nader order niet aan het kabinet deelnemende krachten “die zichzelf herkennen in de (centrumrechtse) Europese Volkspartij” - onder te verstaan: de Unie van Christen- en Centrumdemocraten (UDC). Hoe dan ook rekent Berlusconi op alle “gematigde krachten”, inclusief die binnen Fini’s FLi, die hij de jongste dagen al volop het hof maakte.

Fini zelf ging intussen opnieuw in de aanval. “Berlusconi mag alles zeggen wat we willen, we geloven hem niet meer”, zei hij gisteren. “Denken dat wat hij vertelt definitief is, betekent hem niet kennen. Als hij in moeilijkheden zit, zegt hij alles en het tegendeel daarvan.”

Volgens de man die meer dan vijftien jaar Berlusconi’s bondgenoot was, wil de premier vooral op Palazzo Chigi blijven om niet voor de rechter te hoeven verschijnen. In januari volgend jaar spreekt het Grondwettelijk Hof zich uit over een wet waardoor de premier zich door het regeringswerk “verhinderd” zou kunnen noemen om een proces bij te wonen.

Vandaag vernemen de Italianen of hij het zo lang uitzingt. Al zijn ook dan verrassingen niet uitgesloten. Nog altijd wogen parlementsleden gisteren hun kansen en belangen af. Oppositielid Felice Belisario (‘Italië van de Waarden’, de partij van de vroegere magistraat Antonio Di Pietro) sprak dan ook van “een veemarkt”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234