Zondag 22/05/2022

Berlusconi krijgt steeds minder steun

De dagen van Silvio Berlusconi lijken geteld. Italiaanse politici roepen om een nieuwe Italiaanse regering nadat de premier er woensdagavond niet

in geslaagd is om een economisch noodplan in elkaar te boksen. 'Berlusconi moet opstappen.'

Berlusconi kwam gisteren met zo goed als lege handen aan in Cannes, waar hij op de vergadering van de G20 tekst en uitleg moest geven over de hervormingen die Italië nodig heeft om onder de druk van de financiële markten uit te geraken. Italië is kop van jut bij beleggers. Het land slaagt er maar niet in om drastische maatregelen te treffen die nodig zijn om zijn schuldenberg van 1.900 miljard euro te verkleinen en het vertrouwen te herwinnen.

De Italiaanse premier had nochtans zelf aangekondigd dat hij met een allesomvattend plan naar Cannes zou trekken. Maar dat voornemen kon hij niet hard maken. In plaats van een decreet aan te nemen waaraan onmiddellijke acties kunnen worden gekoppeld, bereikten de Italiaanse politici woensdagavond alleen maar een akkoord over een zogenaamd 'maxi-amendement', een soort samenvatting van besparingsprincipes die het parlement nog moet goedkeuren.

Het gaat dan om de verkoop van staatseigendom, het verminderen van de administratieve lasten voor bedrijven en nieuwe infrastructuurprojecten. Maar maatregelen zoals het optrekken van de pensioenleeftijd, liberalisering van de arbeidsmarkt en lagere belastingen voor bedrijven, die noodzakelijk worden geacht om de sputterende motor van de economie weer op gang te krijgen, zouden niet in het plan zitten.

Zes voormalige getrouwen van Berlusconi's beleid vinden het nu welletjes geweest. Ze eisen openlijk het ontslag van de premier. Ze vinden dat Italië een nieuw politiek tijdperk en een nieuwe regering nodig heeft. Bij de zes zijn drie voormalige politici die de regering al uit protest hebben verlaten. "We vragen om een initiatief te nemen dat past bij de huidige situatie", schreven ze in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Zelf wil Berlusconi niet van wijken weten. De Italiaanse premier beloofde in Cannes dat hij zijn besparingen binnen 10 à 15 dagen door het parlement loodst. Dat zal andermaal gepaard gaan met een vertrouwensstemming. Het is de derde keer in een maand tijd dat Berlusconi een vertrouwensstemming vraagt. Op drie jaar tijd is het de 52ste keer.

Volgens een telling van de krant La Repubblica is Berlusconi zijn meerderheid in het parlement kwijt. Twee Kamerleden van zijn centrumrechtse PDL liepen gisteren over naar de christendemocratische UDC, die in de oppositie zit. Daardoor zou de premier nog maar kunnen rekenen op 314 van de 630 parlementsleden.

Intussen blijkt uit een peiling van La Repubblica dat Berlusconi's populariteit op een nieuw dieptepunt is aanbeland. Van de Italianen zegt amper 22 procent 'veel' of 'voldoende' vertrouwen te hebben in de premier. Het aantal Italianen dat aangeeft 'weinig' of 'helemaal geen' vertrouwen te hebben, liep op naar 66 procent.

De roep naar verandering wordt almaar luider in Italië. Er wordt openlijk gespeculeerd op de vorming van een regering van technocraten, die orde op zaken moet stellen. In dat verband circuleren de namen van Berlusconi's kabinetschef Gianni Letta en voormalig EU-commissaris Mario Monti als regeringsleider. Die piste stuit op verzet van Umberto Bossi, leider van de Lega Nord en de belangrijkste bondgenoot van Berlusconi. Hij verkiest vervroegde verkiezingen als de regering valt.

Het uitblijven van concrete actie doet de Italiaanse lange rente geen deugd. Die steeg naar 6,399 procent, gevaarlijk dicht in de richting van 7 procent. Dat is het niveau waarop de facto Italië onmogelijk in staat is om zichzelf op de markt te blijven financieren. De spread met de Duitse rente klom tot 462 punten, het hoogste niveau sinds 1995. Na Griekenland is Italië het euroland met de hoogste schuldgraad: 120 procent van het bruto binnenlands product.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234