Zondag 24/01/2021

Berlijn worstelt met armoede

Uit het rapport blijkt dat in Duitsland nergens de kans zo groot is om in de sociale ellende te sukkelen als in Berlijn, waar een vijfde van de 3,5 miljoen inwoners van een uitkering leeft. Dat kan werkloosheidsvergoeding zijn of een uitkering van de OCMW of steun van een ziekteverzekering.

Het risico om in de armoede te raken is nergens zo groot als in Berlijn, dat na de vereniging echter nog steeds meer mensen blijft aantrekken. De stad met de dubbele status (Berlijn is naast hoofdstad ook een van de 16 Duitse deelstaten) staat helemaal onderaan op de sociale lijst van de Länder. Best van al valt er te leven in het rijke Beieren, terwijl het in de voormalige West-Duitse gebieden Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen en Saarland ook nog wel meevalt. De Oost-Duitse regio’s van de voormalige DDR staan allemaal in de tweede helft van de lijst en Berlijn dus helemaal onderaan.Het is de bekende Bertelsmann-Stiftung die de studie heeft gemaakt en tot die behoorlijk dramatische resultaten komt. Ze heeft de periode 2006 tot 2008 bestudeerd en rekening gehouden met de sociale zekerheid, inkomen en werkgelegenheid. In tegenstelling tot andere deelstaten, zo blijkt, is het risico op armoede in de Duitse hoofdstad uitermate groot. De studie heeft het bovendien over een “duidelijke noord-zuidsituatie”. De situatie in Duitsland is dus net de tegenovergestelde van de Italiaanse. Noordelijke deelstaten zijn in doorsnee ‘armer’, met als duidelijkste voorbeelden Hamburg en Bremen, beide in de voormalige Bondsrepubliek en Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg in de ex-DDR. Hoe zuidelijker de Duitser woont, des te beter het met hem gaat, met Beieren als uitblinker. Het hoge armoederisico in de oostelijke deelstaten van de oude DDR is volgens deskundigen te verklaren door het hoge aantal alleenstaanden met kinderen. In de vroegere DDR-Länder moet liefst 35 procent van de ouders beneden de twintig jaar hun kinderen zonder partner opvoeden, terwijl dat in westelijke deelstaten ‘slechts’ 16 procent is. Volgens de studie is de kans op armoede voor alleenstaande mensen groter en dat is een tendens voor héél Duitsland, met Berlijn al trieste koploper. Komt daar dan nog bij dat Berlijn en andere ex-DDR-regio’s ook in de voorste gelederen staan inzake werkloosheid.

Gele geschenken

Uitgerekend op het moment dat de armoedestudie bekend wordt, publiceert het weekblad Der Spiegel een vernietigend artikel over de belastinggeschenken die de liberale regeringspartij FDP doordrukt. Het blad vindt dat de partij een groot “hart voor de rijken” heeft en stelt vast dat meer en meer christendemocraten van CDU/CSU daar problemen mee hebben. Het ongebreidelde optreden van de FDP ten gunste van degenen die toch al veel verdienen, zorgt de jongste weken voor spanningen binnen de zwart-gele coalitie van kanselier Angela Merkel.De liberale FDP heeft bij de jongste parlementsverkiezingen het beste resultaat (bijna 15 procent) sinds haar bestaan behaald en probeert sindsdien zo zwaar mogelijk op het regeringswerk in Berlijn te wegen. Het blad onthult dat amper twee weken na de verkiezingsoverwinning van de FDP een gift van zomaar 300.000 euro op de bankrekening van de partij is aangekomen. Dat is overigens niet onwettelijk, maar wel merkwaardig als men weet wie de milde schenker is.Het gaat om de firma Subtantia AG uit Düsseldorf en de grote baas van die firma is baron August von Finck (79), een van de rijkste Duitsers überhaupt. De man en zijn familie hebben hun miljardenfortuin vooral in Zwitserland en zijn hoofdeigenaar van Mövenpick Gruppe, een keten van luxehotels met alleen al in Duitsland 14 vestigingen. Wellicht louter toevallig, aldus Der Spiegel, heeft de regering-Merkel sinds 1 januari de BTW-aanslagvoet op hotelovernachtingen van 19 naar 7 procent verlaagd. “Een geel geschenk”, zegt het weekblad, naar de partijkleur van de Duitse liberalen.Maar er is nog meer van dit op komst. Onder druk van de liberale regeringspartner zullen de erfenisrechten op grote fortuinen worden verlaagd, krijgen grote apothekers en de farma-industrie gunstmaatregelen toegeschoven en mogen degenen die een beroep doen op een belastingconsulent dat als kostenpost aftrekken. Terwijl de normale Duitse burger uitermate moeilijke tijden tegemoet gaat, worden “degenen die meer verdienen ook nog met gele geschenken overstelpt”. Dit kan een erg negatieve weerslag op de zwart-gele coalitie hebben, voorspelt Der Spiegel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234