Zaterdag 28/01/2023

Berlaen - Van mijn erf

Zingen in 't Zults, het is eens wat anders. Berlaen - alias Wouter Berlaen - maakte er zijn handelsmerk van. Op zijn nieuwe plaat vinden we opnieuw 10 songs over vriendschap, verwantschap, verraad en vertrouwen in het onvervalste dialect van het Leiedorp Zulte, pal op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Benieuwd hoe dat klinkt? Smeren die stembanden, want dit trio beweegt naar verluidt elk zittend publiek tot meezingen.

20 februari in Rataplan, Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout. www.berlaenfromzulte.be, www.rataplanvzw.be.

We Are Open

Het concertjaar in gang trappen doen ze in Trix elk jaar met grote trom. Gedurende twee goed gevulde avonden krijg je op de verschillende podia in de concerttempel uitsluitend talent van eigen bodem voor de kiezen. Geen Christoff of Nicole & Hugo uiteraard, maar opzwepende slash beklijvende performances van de Nederlandstalige band Bazart, de bejubelde Gentse formatie Faces On Tv, indiepoptovenaars Protection Patrol Pinkerton en Tijs Delbekes ongepolijste alter ego Nightman.

12 en 13 februari in Trix, Noordersingel 28-30, 2140 Borgerhout. www.trixonline.be.

Literair café

Literatuur is vaak een weg om door te dringen tot de ziel en zijn zielenroerselen. Dat hebben ze in het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis in Zoersel heel goed begrepen. Op 4 maart gooien ze de deuren van hun literair pop-upcafé opnieuw open en nodigen ditmaal auteur Peter Verhelst uit op de koffie. De schrijver van De kunst van het crashen gaat in gesprek met Silvie Moors, artistiek leider van literaire organisatie DE DAGEN.

4 maart in PZ Bethaniënhuis Gebouw 2, Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel. Inschrijven via yvonne.verschueren@emmaus.be voor 15 februari. www.pzbethanienhuis.be.

Piaf - de musical

Om het 100ste geboortejaar van de legendarische zangeres Edith Piaf te vieren trekt Piaf, de musical door Vlaanderen. Aan de regietouwtjes trekt Els De Schepper, die daarnaast ook de grote schoenen van Edith vult. De rol van Ediths grote liefde, de stoere bokser Marcel Cerdan, neemt Gene Thomas voor zich. Ticketje kopen, genieten en dan achteraf zingen van: non, je ne regrette rien!

27 februari, CC Den Egger, Scherpenheuvel; 19 maart, CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg. www.piafdemusical.be.

stan van samang -

Simply live

Zo blij als een kind in een snoepwinkel was Stan Van Samang toen hij onlangs de felbegeerde MIA voor 'Hit van het jaar' wegkaapte. "Dus zo ziet een MIA er van dichtbij uit!", lachte Stan, die de trofee voor zijn Een ster op de schouw mag zetten. Dat dit zich vertaalt in een ijltempo waaraan zijn concerttickets uitverkopen, spreekt voor zich. Voor de zingende publiekslieveling het volledige Antwerpse sportpaleis in november aan zijn voeten dwingt, nodigt hij je uit in een intiemere zaal om zijn liefde voor muziek met je te delen.

21 februari in CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg. stanvansamang.be, www.zwaneberg.be.

Veel vijven en zessen

Ha-ho-hilarisch, zou de nieuwe zaalshow van Jacques Vermeire moeten zijn. De man die de wereld verblijdde met kreten als 'Zal 't gaan ja?' brengt weer oude bekenden als Fonske Verzelen en Kevin Vermeulen mee, maar doet het toch vooral met een hoop nieuwe typetjes. Gili de la Tirette bijvoorbeeld, die iedereen graag op het verkeerde been zet. Of wat dacht je van Dimitri Keerbergen, de man die erin slaagt om zelfs Tomorrowland tot een polonaise te bewegen. Reken maar: Jacques hééft het nog. Zet die verveelde tronie dus maar even opzij, boek een ticket en durf gerust eens te (bulder)lachen, deze show verdient het helemaal!

Op 20 februari in De Zoerla, Westerlo, Gevaertlaan 1, 2260 Westerlo. www.jacquesvermeire.be, www.sherpa.be.

3x theater

Van kwaad naar erger

Als je wil schuddebuiken van het lachen, zit je goed met deze doldwaze deurenkomedie. Het stuk, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, werd in 2012 voor het eerst opgevoerd in het West-Vlaams en na tonnen van lovende kritiek in een Antwerpse versie gegoten. Wedden dat ook wij zullen smullen van het goedgelovige, immer kortgerokte blondje, de praatgrage, nerveuze, West-Vlaamse duivenmelker en de altijd ongelegen komende echtgenote?

Nog tot 21 februari in EWT-theater, Hertstraat 2, 2100 Deurne. www.ewt.be.

Onze Koen

Meester van de tragikomedie Peter De Graef wist voor zijn nieuwe productie klasbakken Lucas Van den Eynde en Tania Van der Sanden te strikken, die verstrikt raken in het kluwen dat opvoeding heet. Wie al kennismaakte met Stanley en Rudy van de theaterfilosoof, weet dat hij beter niet te lang wacht met kaartjes bestellen.

13 februari in CC Het Loo, Tessenderlo, 17 februari in Stadsschouwburg Mechelen, 29 februari en 1 maart in Arenberg, Antwerpen en 5 maart in CC De Kollebloem, Puurs en 10 maart in CC De Werft in Geel. www.malpertuis.be.

undefined

Wa Wilder Man

Brandend actueel, dat is deze maskerade van Compagnie Barbarie en Villanella. Dit heerlijk absurde vrouwencollectief speelt in op de actualiteit door de vrees voor 'de ander' die aan onze grenzen klopt te visualiseren. Steek je dus niet weg als vreemdsoortige wezens op de scène je met grote en bange ogen aankijken.

12, 13 en 14 februari in DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. 21 februari in CC de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout.

Body Art

Van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen, deze expo in het MAS pakt uit met lichaamsversieringen door de eeuwen en culturen heen. Op de vraag 'waarom passen mensen hun lichaam aan?' vond het MAS zes mogelijke antwoorden. Bereid je voor op een visueel indrukwekkende reis langs zeelieden en soldaten die elkaar tatoeëren, via Chinese vrouwen met ingebonden voetjes en maskers uit Papoea-Nieuw-Guinea naar rijkelijk versierde lichamen na een bodypaintsessie. Begint het ook bij jou te kriebelen, passeer dan zeker in de tattooshop waar je een blijvende herinnering kan laten zetten.

19 februari tot 17 april in MAS, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. Reserveren voor de tattooshop kan via www.mas.be.

Ladies of soul ft. natalia

In ons decembernummer verklapte de Oevelse souldiva Natalia al dat zangeressen Glennis Grace, Berget Lewis, Edsilia Rombley en saxofoniste Candy Dulfer op het podium flink van katoen kunnen geven. "I Can't Make You Love Me zingen terwijl Candy Dulfer saxofoon speelde, dat was onvergetelijk." De Ladies of Soul strike back, vorig jaar pakten ze de Lotto Arena in, nu wijken ze uit naar het Sportpaleis.

19 februari in Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Antwerpen. www.ladiesofsoul.be.

237 redenen voor seks

Hoeveel redenen heb je nodig om van bil te gaan? Eentje? Vijfendertig? Axel Daeseleire en Hans Van Cauwenberghe geven je er maar liefst 237. Seks was vroeger taboe, volgens de acteurs is géén seks vandaag taboe. En volgens ons is gewoon elke reden goed om het op een podium over seks te hebben.

28 februari in Zaal Moorland, Stabroek; 4 maart in 't Bruggeske, Kapellen.

De Roma zet zich schrap voor

Belpopmarathon

Een theatershow waarin ze hun twee vorige voorstellingen over de Belgische popgeschiedenis aan mekaar breien, dat is waar muziekencyclopedie Jan Delvaux en Discobar Galaxie-coryfee Jimmy Dewit met Belpop Bonanza Royale mee uitpakken. Om zich op zijn taak voor te bereiden, heeft Belpop-apostel Jan Delvaux déze geboden in zijn zakbijbel gekribbeld.

Gij zult niet in

herhaling vallen.

"Waren Jimmy en ik muzikanten geweest, dan zou het natuurlijk waanzinnig zijn om na twee platen al met een Best Of op de proppen te komen. Voor Belpop Bonanza Royale hebben we uit onze twee vorige Belpopshows de Greatest Hits gepuurd. De grote verhaallijnen blijven hetzelfde, maar we hebben heel wat nieuwe anekdotes, geluids- en beeldmateriaal toegevoegd. Het voelt alsof we het huis dat we eerst gebouwd hadden nu vanbinnen hebben gerenoveerd. Door onze vorige shows weten we ook waar we progressie kunnen maken. Het publiek gaat mee in ons verhaal, ook al kennen ze niet alle figuren. Daarom durven we nu ook een wat moeilijker verhaal te brengen over Belgisch Congo, over welke invloed we als Belgen op muzikaal vlak gehad hebben in Afrika. We hebben nog een tweede nieuw hoofdstuk ingelast en er is, wegens de marathonlengte, een plaspauze."

Gij zult niet lachen met Marva of Will Tura.

"De basis is een redelijk ernstige voorstelling met muzikale verhalen waar zwaar op geresearcht is en die, hoe onwaarschijnlijk ze soms zijn, 100% kloppen. Dus ook het verhaal over de relatie tussen Will Tura en Daft Punk waar we de voorstelling mee beginnen. Die rare verbanden geven de voorstelling haar glans, denken we. De bindmiddelen zijn muziek en humor. De grappigste stukken zijn opgehangen aan namen als Paul Severs en Salim Seghers, de prinsen van het Vlaamse lied in de jaren 70. Maar het is zeker geen uitlachen. Wij zijn even grote fans van zogeheten 'foute muziek' als van hippe namen als Balthazar of STUFF."

Gij zult een publiek van 7 tot 77 jaar aan uw borst drukken.

"Jimmy en ik zijn als twee leerkrachten geschiedenis met een specialisatie in Belgische popgeschiedenis. Culturele centra lieten ons weten dat we een 'raar' publiek hebben, een publiek van 7 tot 77 jaar. Of dat onze opdracht niet aartsmoeilijk maakt? Waarom zou iemand die naar F.C. De Kampioenen kijkt ook In de Gloria niet kunnen smaken? Dana Winner en Samantha herkent iedereen, daarom hoef je nog geen fan van het eerste uur te zijn. De muziek waar je oma naar luisterde, ken jij ook nog wel. Toen we in onze vorige show muziek lieten horen van Marva, kregen we emotionele reacties van mensen die die muziek kenden van bij hun oma. Zelf heb ik dat met Will Tura en Jimmy Frey, de grote helden van het Vlaamse lied uit de eerste helft van de jaren 70. Het is muziek waar nu vaak lacherig over gedaan wordt, maar als ik het hoor, zit ik terug in de woonkamer van mijn grootouders."

Gij zult op tijd en stond van mening verschillen met uw kompaan.

"Jimmy is tien jaar jonger dan ik, zo heeft hij de beginjaren van Tura niet meegemaakt. Maar zijn vader repareerde jukeboxen en als hij zijn vader naar het werk vergezelde, kon hij zijn schade inhalen. (lacht) Het enige waar we over blijven bakkeleien is de New Beat, die was voor hem eind jaren 80 dé revelatie. Voor mij is dat geen muziek, al probeert hij mij nog altijd van het tegendeel te overtuigen."

Gij zult uw beide pollekes kussen.

"Ik ben van de generatie van Frank Vander linden en Stijn Meuris. Toen wij jong waren, was het ondenkbaar dat je kon leven van muziek. We komen elkaar nog geregeld tegen en dan is het leuk te merken dat het ons toch gelukt is. We zijn intussen de vijftig voorbij, maar uitgepraat zijn we nog lang niet. Jimmy en ik zeggen altijd tegen elkaar dat we twee huisvaders op wereldtournee zijn. Echt bekend zijn we misschien niet, maar ons publiek blijft groeien. Drie jaar geleden durfden we er niet eens aan te dénken op de planken te gaan staan." (NDM)

12 maart in De Roma, Antwerpen. www.belpopbonanza.be.

Robby Longo - Live on tape

Onze Vlaamse cowboy Robby Longo trok eind januari nog naar Londen om er op te treden met zijn absolute idool en country-icoon Aaron Watson, maar ook voor zijn Vlaamse fans staat de Limburgse truckchauffeur nog paraat. Allen naar Hemiksem, waar hij zorgt voor een avondje onvervalste country uit zijn derde album Nashville, opgenomen in de legendarische hoofdstad van de countrymuziek.

19 februari in Volkshuis, Heuvelstraat 16, 3620 Hemiksem. www.robbylongomusic.com.

3x Jeugdfilmfestival

Een wauw-reflex, daar streven de programmatoren van het Jeugdfilmfestival - nog tot 14 februari in Antwerpen - naar. Aan jou en je kids om te oordelen of ze in hun opzet geslaagd zijn!

Phantom Boy

De magische jongen uit de titel is een 11-jarige knaap die onzichtbaar kan worden en door muren kan vliegen, maar ook tegen een ziekte vecht. Dat weerhoudt hem er gelukkig niet van om samen met een gewonde politieagent een superduo te vormen in de strijd tegen een bandiet die de stad New York bedreigt met een gevaarlijk computervirus. Move over, Batman en Spiderman!

11 februari om 16u in het Zuiderpershuis, Antwerpen.

Gus

Gus mag dan een vogeltje van het verlegen type zijn, stoere dromen koestert hij wel. Als hij onverwachts een zwerm trekvogels naar het warme zuiden moet begeleiden, lijkt zijn droom in vervulling te gaan. Een paraplu meegraaien als bescherming tegen de enthousiast overvliegende vogels lijkt ons geen overbodige luxe.

10 februari om 16u, 11 februari om 10u30 in Zuiderpershuis, Antwerpen.

Reis naar het Noorden

Sasha is een opstandig meisje dat navigatiekaarten en logboeken véél interessanter vindt dan baljurken en paleizen. Als haar opa niet terugkeert van een ontdekkingsreis gaat ze hem achterna.

14 februari om 14u in HETPALEIS, Antwerpen.

www.jeugdfilmfestival.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234