Maandag 20/01/2020

"Berichtgeving over Syriëstrijders te veel op islam toegespitst"

Beeld thinkstock

De berichtgeving over Syriëstrijders is ongenuanceerd en te veel op de islam toegespitst. Dat concludeert Anna Berbers (Instituut voor Mediastudies, KU Leuven) in haar doctoraatsstudie waarin ze de nieuwsartikelen onder loep nam die in de periode maart 2012-oktober 2013 in Vlaamse en Nederlandse kranten verschenen over Syriëstrijders. Deze berichtgeving heeft volgens de onderzoekster een grote impact op Belgen en Nederlanders van Marokkaanse afkomst.

Van de vijf labels die op deze strijders gekleefd werden - "islamitische terrorist", "slachtoffer van de radicale islam", "martelaars", "Don Quichotes" en "avonturiers" - bleken die van "terrorist" en "slachtoffers" vaakst voor te komen. Labels die niets met de islam te maken hebben - "Don Quichotes" en "avonturiers" werden het minst gebruikt. "Als je de artikels leest, krijg je de indruk dat alleen de radicale islam jongeren naar Syrië lokt. Onderzoek naar radicalisering schetst echter een plaatje van complexe processen met verschillende 'triggerfactoren' die op het jonge brein inwerken. Sommigen hebben het gevoel hier te weinig toekomstperspectieven te hebben, anderen kampen met persoonlijke problemen", zegt Berbers in Campuskrant, blad van de KU Leuven.

Voor haar onderzoek ondervroeg Berbers ook Belgen en Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Zij gingen niet akkoord met de beeldvorming in artikels over terroristische daden of criminelele feiten die vaak de afkomst van de dader benadrukken. "Dat lezen ze als een suggestie dat die roots een oorzaak zijn voor de misdaad", zegt Berbers. Als moslims negatief in het nieuws komen, zoals bij berichtgeving over Syriëstrijders of IS, blijken de ondervraagden ook vaker geconfronteerd te worden met incidenten met autochtonen. De ondervraagden gaven de mate van discriminatie in onze samenleving op een schaal van 1 tot 7 een gemiddelde score van 5,42, wat volgens de onderzoekster vooral gebaseerd is op beeldvorming door de media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234