Maandag 30/03/2020

Initiatieven

Bericht van het coronafront: ‘Jongeren zijn vaak angstig en zitten met veel vragen’

RODE NEUZEN DAG logo coronaBeeld RV

Overal in Vlaanderen duiken de mooiste solidariteitsacties op. Van ‘de mis uitzenden via Facebook’ tot ‘gehaktballen voor gezondheidswerkers’. De Vlaming toont zijn groot hart. Iedere dag zetten we de mooiste initiatieven in de verf in dit stuk.

VRIJDAG 27 MAART

Rode Neuzen Dag lanceert boostpakket om jongeren bij te staan in coronatijden: ‘Jongeren zijn vaak angstig en zitten met veel vragen’

Rode Neuzen Dag Tegen Corona #rodeneuzendagtegencoronaBeeld #rodeneuzendagtegencorona

“Rode Neuzen Dag vindt één keer per jaar plaats, maar we willen er nu extra zijn voor de jongeren onder de noemer #RodeNeuzenDagTegenCorona”, zegt Winok Oplinus, Corporate Social Responsibility-manager bij DPG Media. “We merken dat deze coronatijden niet evident zijn voor hen. Ze zijn vaak angstig, zitten met vragen rond de examenperiode, of weten niet wat te doen wanneer er een familielid ziek wordt. We zijn daarom gaan kijken wat we konden doen om hen bij te staan. Daar vloeide een boostpakket uit voort, dat we op de website van Rode Neuzen Dag lanceren. De meditatie-podcast die de cast van Safety First vorig jaar maakte, zal daar bijvoorbeeld in zitten. Mediteren kan heel goed helpen.

“Ook onze experts schakelen we in om video’s te maken. Onder meer Dirk De Wachter en Sarah Van Gysegem zullen tips & tricks geven rond hoe jongeren deze moeilijke periode doorkomen. Maar soms horen zij dat liever van een andere jongere. De komende weken zullen ook zij getuigen over hoe ze de coronamaatregelen beleven, welke behoeftes ze hebben en hoe ze daarmee omgaan. Of ze bedanken anderen voor de steun die ze krijgen. Zo weten jongeren dat ze niet alleen zijn.

“Op de duur begint iedereen wel iemand te kennen die met corona besmet raakte, dus nazorg zal belangrijk worden. Daarom zijn ook giften welkom, die integraal naar de Overkop-huizen gaan. Die zetten zich in elke provincie in voor de mentale gezondheid van jongeren. Nu zijn ze fysiek gesloten, maar er stromen nog steeds veel vragen binnen via hun chat. Zodra ze weer opengaan, moeten ze echt een vangnet kunnen bieden voor de jongeren.” 

Michaël Schoofs en drie vrienden richtten een cadeaubonnensysteem op voor handelaars: ‘Het voelt fijn om solidair en verbonden op te treden’

Antwerpen is een dode stad tijdens de lockdown - Anvers est une ville morte pendant le verrouillage Antwerpen 24/03/2020 pict. by Bert Van den Broucke © Photo NewsBeeld Photo News

“In Kruibeke was er een lokale handelaar die voor de lockdown zei dat een tijdelijke sluiting een financiële aderlating zou zijn. Dat is nu dus gebeurd”, zegt Michaël Schoofs. “Daarom bedacht ik samen met hem het idee om met cadeaubonnen te werken. Die zorgen voor een cashflow op momenten dat het rustiger is. Daar ben ik dan, samen met nog drie vrienden, op gesprongen. Het resultaat is verBONden, een belangeloze website die we samen met mediabedrijf Yondr maakten. Mensen kunnen via deze weg nu al iets kopen bij particulieren die het financieel moeilijker hebben. Wanneer de winkels weer opengaan, kunnen ze daar dan gebruik van maken.

“Het initiatief begon onder de kerktoren in Kruibeke, maar al snel stapelde het aantal deelnemende zaken zich op tot 120. Daar blijven er elke dag bij komen. Ze komen echt van overal. Maar zelf zijn we geen zelfstandigen, dus dit is zeker niet uit eigenbelang. Het voelt gewoon fijn om solidair en verbonden op te treden in tijden als deze. Dat merken we ook aan de reacties. Die gaan van heel enthousiast tot zelfs tranen in de ogen. Maar uiteindelijk offerden we hier slechts een aantal avonden voor op die we anders toch aan Netflix zouden spenderen. We blijven in ieder geval doorgaan tot de lockdown stopt, al kunnen we nadien bekijken welke mogelijkheden er nog zijn.” 

DONDERDAG 26 MAART

Actie 2020 verbindt bedrijven en goede doelen in de coronacrisis: ‘Wij willen niet hulpeloos aan de zijlijn blijven staan’

Goede doelen en vzw’s hebben meer dan ooit steun nodig, en veel bedrijven willen graag helpen. Platform ‘Actie 2020' brengt die twee groepen nu bij elkaar. Actie 2020 is een website waarop bedrijven die willen helpen en goede doelen die extra hulp kunnen gebruiken, zich kunnen aanmelden.

Actie 2020 is een initiatief van AGConsult, een bedrijf gespecialiseerd in klantvriendelijkheid en customer happiness. “Wij hebben niet de expertise van onze zorgverleners, maar we willen ook niet hulpeloos aan de zijlijn blijven staan”, zegt het bedrijf. “We vinden dat we als financieel gezond bedrijf een sociale verantwoordelijkheid hebben. Voor het team. En de maatschappij. Nu meer dan ooit.”

“Elk bedrijf dat wil helpen, kan”, zegt AGConsult. “Het maakt niet uit in welke sector je actief bent of hoe groot of hoe klein je bent. Je bepaalt zelf hoe je helpt, door bijvoorbeeld een deel van je tijd, omzet of winstmarge aan een goed doel te schenken of een product of dienst waar nu nood aan is gratis of met korting aan te bieden. Zo kunnen we de zwaarst getroffenen helpen.”

“Bedrijven kunnen op de website van Actie 2020 posten wat ze aanbieden en goede doelen kunnen vertellen waar ze nood aan hebben”, zegt AGConsult. “Goede doelen zoals het Rode Kruis Vlaanderen en de Voedselbanken kunnen zeker en vast een duwtje in de rug gebruiken.”

Nu de jongeren thuisonderwijs volgen, gaat Digital For Youth op zoek naar 10.000 laptops tegen de paasvakantie: ‘50.000 jongeren hebben geen eigen laptop’

Philip Du BoisBeeld BELGA

“We hadden hier al 1.000 laptops staan, dus wilden we die zo snel mogelijk inzetten om aan de hoge nood te beantwoorden”, zegt Philip Du Bois, voorzitter van de raad van bestuur. “Dat is een beperkt aantal als je weet dat 50.000 tot 60.000 jongeren geen eigen laptop hebben. Er kan wel een computer voor het hele gezin aanwezig zijn, maar die staat dan niet altijd tot hun beschikking.

“Nu hebben we steun gevonden bij minster Weyts, die het initiatief met 200.000 euro zal steunen. Ook Gatz heeft 100.000 euro beloofd. Het kost ons 100 euro om één exemplaar op te knappen, met dat geld kunnen we dus 3.000 extra pc’s voorzien.

“De laptops die gedoneerd worden zijn hooguit drie jaar oud. We maken deze volledig proper, verwijderen alle data en zetten er nieuwe software op. Wanneer de jongere dan een computer krijgt toegestuurd, heeft die de ervaring alsof dit een nieuw toestel is.

“Via een crowdfundingcampagne gaan we nog op zoek naar de overige 6.000 laptops. We roepen bedrijven ook op om hun oude laptops te doneren, die wij dan kunnen opknappen. De jeugd is tenslotte het kapitaal van onze toekomst. Als we daar kansen laten liggen, dan zijn er jongeren die hun digitale skills niet kunnen ontwikkelen.” 

Met ‘Hack the Crisis’ verenigen Jelle Jacobs en de rest van de techwereld zich tegen Covid-19 tijdens ‘online hackathon’: ‘Onze community zoekt mee naar oplossingen’ 

Jelle JacobsBeeld Jelle Jacobs

“We krijgen van veel mensen de vraag om mee te kijken naar problemen die ontstonden vanwege de coronacrisis”, zegt Jelle Jacobs, een van de organisatoren van Hack the Crisis. “Omdat het aanbod aan zogenoemde ‘challenges’ steeds groter werd, leek het ons leuk om een hackathon te organiseren. Zo’n event komt overgewaaid uit de IT-wereld, waarbij multidisciplinaire teams gaan samenwerken rond één bepaalde challenge. Dat kan draaien om onderwijs, welzijn, bedrijfscontinuïteit, de medische sector of logistiek. Vaak gaat het hierbij om sessies van 24 uur aan één stuk door. Er wordt dus heel intensief gezocht naar oplossingen, die er dan ook snel en concreet komen.

“Via onze website kunnen personen en bedrijven hun challenges opgeven. Zo is het probleem dat scholen geen opendeurdagen meer kunnen geven bij ons terechtgekomen. Virtuele rondleidingen kunnen daar een oplossing voor bieden. Ook rond de technische werkloosheid hebben we al kunnen brainstormen. De werkloze vrachtwagenchauffeurs uit de evenementensector bijvoorbeeld, zij kunnen nu ingezet worden voor de bevoorrading van supermarkten.

“Dit is echt een internationaal event geworden. Want toen wij met dit idee op de proppen kwamen, zagen we al snel dat er in Estland een soortgelijk initiatief werd opgestart. Daar ging dat nog sneller, want het event werd in één dag tijd op poten gezet. Wij hebben ons nog de luxe gegund om een week voor te bereiden. Er is ook een hackathon in Duitsland geweest, waar ze met 40.000 deelnemers waren. Zelf verwachten we niet zoveel volk, want we zijn natuurlijk een veel kleiner land. Maar onze website lag onlangs plat omdat we met een piek zaten van 10.000 bezoekers. Dat is alvast een mooi voorteken. Het is echt een internationale community geworden, die wij komend weekend dus naar België halen.”

WOENSDAG 25 MAART

Kunstenaar Arne Quinze maakte een gigantisch schilderij en schonk dat aan Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent: ‘Geen wit laken, maar kleurrijke bloementuin van zeven op vier meter’

Arne QuinzeBeeld Arne Quinze

“Onderweg naar mijn schildersatelier zag ik allemaal witte doeken uit ramen hangen. Op de radio hoorde ik dat die daar hingen als steunbetuiging voor de zorgsector. Dat vond ik ontzettend mooi. Dokters, verplegers en thuiszorgers strijden zo hard om die coronacrisis wat in te perken. Ik kon dus niet zomaar een leeg wit doek aan mijn gevel hangen.”

“Daarom kwam ik met het idee om een eigen werk te schenken. Dat werd een kleurrijke bloementuin, van zeven op vier meter. Enorm groot dus, maar het moest een zekere kracht hebben. Dat schilderij schenk ik nu aan het Jan Palfijn-ziekenhuis in Gent. Zo’n ziekenhuis oogt nog klinisch en steriel, dus volgens mij hadden ze wat kleur nodig. Eigenlijk is dat een bangelijke plek hé, vroeg of laat eindigen we daar allemaal. De zorg die wij daar krijgen op alle niveaus, brengt een hele grote kwaliteit bij aan ons dagelijks leven. Dankzij hen leven we ook veel langer.”

“Voor ik dit schilderde, plantte ik een hele reeks bloemen rond mijn huis om wat diversiteit in de buurt te creëren. Als ik zie welk effect dat heeft op de mensen wanneer ze mijn bloementuin zien, merk je hoe sterk zoiets is. Passanten zijn blij, ze glimlachen. Mijn bloementuin heeft mijn hele buurt bijeengebracht. Dat schilderij schenken aan een plaats waar de mensen het echt nodig hebben, is dus eigenlijk een extensie van mijn tuin.”

“Als ik de solidaire berichten zie passeren, dan denk ik dat we dat in België heel goed doen in vergelijking met andere landen. Ik ben in ieder geval een hele fiere Belg als ik dat zie.”

Ingrid Renders van Maison Slash organiseert op vrijdag een gilmoment voor mama’s en papa’s: ‘Ouders staan er niet alleen voor’

Ingrid RendersBeeld Ingrid Renders

“In het normale leven is de balans tussen een professionele carrière en kinderen vinden al niet altijd even gemakkelijk. Nu worden we tot het uiterste uitgedaagd. Telewerken moet gecombineerd worden met kinderen opvoeden en schoolwerk. We merken dat veel ouders denken dat ze falen op vele vlakken, wat een heel rot gevoel is.

“Mensen zeggen dan dat je een dagplanning kunt maken voor je kinderen. De jongsten houden daar absoluut geen rekening mee. Oudere kinderen doen dat wel, maar dan bellen je contacten je plots op wanneer je met het huiswerk van je kinderen bezig bent. Daardoor krijg je het gevoel dat je constant op twee fronten aan het vechten bent en niet kunt winnen.

“De eerste weken begon iedereen hier met goede moed aan, maar je glijdt wat af en alles wordt wat chaotischer. Dan ga je je afvragen hoe je dit in godsnaam volhoudt tot aan de paasvakantie. Daarom leek het ons leuk een nationaal moment in het leven te roepen waarbij de ouders zich laten horen aan elkaar. Gillen was handig, want kinderen doen dat ook graag. Die steun is echt enorm noodzakelijk. Ouders moeten het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan. Maar we doen allemaal ons best. Dat is goed genoeg.”

Dries Verbruggen ontwerpt met ‘Creatives Tegen Corona’ beschermkledij: ‘Productie weer in Vlaanderen’

“In Antwerpen was er al Haptic House, een co-workingspace voor creatieve ondernemers, waar mondmaskers werden gemaakt en verdeeld’', zegt Dries Verbruggen. “Daar bleven zich steeds meer creatieve bureaus bij aansluiten. Daarom besloten we om al die skills te bundelen onder Creatives Tegen Corona. Met die organisatie ontwierpen we nu een patroon voor de productie van beschermkledij. Dat gaat dan om schorten en overalls, waar een groot tekort aan is. Momenteel zijn een twintigtal creatieve bureaus hier fulltime mee bezig, tussen het gezinsleven en ander werk door.

“Met ons patroon kunnen vrijwilligers en bedrijven dus aan de slag. Een Limburgse onderneming produceerde al 7.000 stuks voor de brandweer van Brussel. Voor de materialen en distributie werden verschillende textielbedrijven ingeschakeld. Die stelden evenzeer hun naaiateliers open om de productie te verhogen.

“Ons land heeft de laatste decennia veel productie naar China verhuisd, dus nu zijn we op zoek naar manieren om dat hier in Vlaanderen gedaan te krijgen. De vraag blijft natuurlijk stijgen, dus willen we echt het hele spectrum aan het werk krijgen. Dat gebeurt via grote bedrijven, maar evenzeer via de kleinere naaiateliers en -machines in de huiskamers.”

DINSDAG 24 MAART

Rode Kruis biedt via woordvoerder Ine Tassignon zijn lab en laboranten aan om Covid-19-stalen te testen: ‘Onze laboranten gaven zich vrijwillig op’


“Voor ons is dit iets nieuw, want als bloedinstelling was er nooit de nood geweest om iets anders te testen dan bloedstalen”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Het Rode Kruis Vlaanderen. “Tot nu dan, want de reguliere laboratoria botsen qua capaciteit stilaan op hun limiet. Daarom stellen we nu ons laboratorium in Mechelen ten dienst. Dat bleek perfect geschikt om neus/keel-stalen voor Covid-19 te testen. Onze eigen laboranten zullen de tests uitvoeren. Dit is voor hen wel een andere manier van werken, dus kregen ze een snelle omscholing van een aantal dagen. Natuurlijk gaat het hier om professionals, dus de handelingen vielen snel aan te leren en de tests zullen sowieso probleemloos verlopen.

“We zullen werken met teams van twee medewerkers. We beginnen met één team per dag. Als we meer stalen binnenkrijgen, kunnen we extra teams inzetten. Onze laboranten gaven zich hier vrijwillig voor op. Daarnaast zullen er ook een aantal werknemers van de Centrum voor Kankerbiologie ons testteam komen ondersteunen.

“Naast de Covid-19-tests blijven we onze reguliere activiteiten verder zetten. Want bloeddonaties blijven nog steeds nodig, zeker nu. Die hoeven we niet te testen op corona, want dit kan niet via deze weg doorgegeven worden. Onze ambulanciers blijven evenzeer actief. Ze vervoeren momenteel ook coronapatiënten die in thuisquarantaine zaten naar het ziekenhuis wanneer dit nodig is, of verhuizen de patiënten naar een ander ziekenhuis wanneer er plaatstekort is.

“Dinsdag krijgen we de eerste stalen binnen. We kunnen zo’n 400 stalen per 24 uur verwerken, dus dat verhoogt de capaciteit aanzienlijk. Zo dragen we ons steentje bij aan de enorme nood aan betrouwbare testen.”

Fotografe Elke Van den Ende maakt gratis shoot voor wie doneert voor beademingstoestellen: ‘Al elf mensen hebben geld gegeven’

“Huwelijksfotografe Elke Van den Ende geeft een gratis fotoshoot weg in ruil voor gelddonaties aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

“Een vriendin zei me onlangs dat het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel dringend op zoek is naar financiële middelen voor extra beademingstoestellen. Zelf heb ik niet de mogelijkheid om te doneren, omdat door het coronavirus alle trouwpartijen waar ik normaal zou werken afgelast zijn.

“Daarom kreeg ik het idee andere mensen te motiveren dat wel te doen. In ruil voor een donatie aan het ziekenhuis geef ik een gratis fotoshoot van een uur. Het geld gaat rechtstreeks naar wie doneert, dus het enige wat ik vraag is dat ze een betaalbewijs kunnen voorleggen. Ondertussen hebben er al elf mensen geld gegeven, goed voor 2.130 euro. Sommigen stuurden me zelfs berichten dat ze de foto’s niet per se wilden, maar het wel belangrijk vonden om ook iets te geven.

“Het virus komt heel dichtbij: onlangs kreeg ik het bericht dat mijn broer naar de spoeddienst werd gebracht met corona. Je voelt je dan machteloos. Gelukkig gaat alles oké nu. Hij zit opgesloten in zijn eigen huis en mag zijn kinderen momenteel niet zien, maar het komt wel goed.”

Elke Goossens, leerkracht buitengewoon onderwijs Bernardus Driesprong in Oudenaarde: ‘Hun sociale contacten vallen weg’

Elke GoossensBeeld rv

“Ik geef les aan leerlingen in het buitengewoon onderwijs die een matige of ernstige verstandelijke beperking hebben. Wanneer de school wegvalt, zoals nu, maar evengoed in weekends of vakanties, vallen ook hun sociale contacten weg. Want de school, dat is hun vriendenkring. Ze hebben daarom nogal snel de neiging om zich zorgen te maken. We willen daarom samen met hen deze periode overbruggen. Vorige week maakte ik met mijn klas een WhatsApp-groep waarin ik filmpjes post met daarin een opdracht. Maar al snel wilden ook andere leerkrachten en leerlingen zich bij de groep voegen. Zo zijn er ondertussen al kook-, sport- en creatieve opdrachten van andere leerkrachten.

“Als de leerlingen een opdracht hebben volbracht, kunnen ze daarvan een video of foto sturen om aan elkaar te tonen. Maar het mag vooral geen verplichting zijn. Het mag niet nog een extra opdracht zijn voor de ouders. Het moet een vrolijke noot zijn tijdens de dag, zonder druk. Ze zijn vooral blij om elkaar te horen in deze periode en ze motiveren elkaar om de opdrachten te doen. Ze nemen zelf ook initiatief, zoals een taart bakken of gaan fietsen met hun ouders. Ook dat tonen ze via een filmpje aan elkaar en aan ons. Ik krijg het er enorm warm van dat ze zo positief blijven.”

MAANDAG 23 MAART

Marie De Hert en Stig Junes (beiden 30) brengen songs uit de stad in uw woonkamer: ‘Muziek maakt afstand wat kleiner’

“Vanop een balkon, aan de voordeur, vanuit het raam. Het maakt niet uit.” Marie De Hert (30) en haar partner Stig Junes (30) stoppen tijdens hun dagelijkse wandeling bij een bevriend muzikant. “Die vragen we dan om een lied voor ons te zingen of te spelen. Wij nemen het op en delen het online.”

“Sinds de komst van het coronavirus liggen zowel de activiteiten van mijn bedrijfje, Poolhert Productions als die van het bedrijfje van Stig, Studio Tropics, stil. “We hebben redelijk wat vrienden in de muzieksector en dachten: we moeten ons allemaal opsluiten, maar muziek kan ons verbinden. Deze week staat een dragshow gepland, later brengt iemand een klassiek gitaarnummer. Alle genres zijn welkom. Zo willen we de creatieve sector in de spotlight blijven zetten.

“Voor alle duidelijkheid: we leven alle maatregelen na. Het enige wat we doorgeven is een opnametoestel, dat ontsmetten we voor en na we het doorgeven. Voor de rest blijven we altijd ruimer uit elkaar dan anderhalve meter. Je kan de video’s vinden op onze Facebook- en Instagram-pagina’s (@poolhert, FE). Antwerpenaren die het beste van zichzelf willen geven, mogen zich altijd melden.”

Dankzij Norbert Franken (69) en collega’s kan voedselbedeling in Kapellen blijven doorgaan: ‘Ze bedanken ons voor de babbel’

Norbert FrankenBeeld RV

“De vrijwilligers van Welzijnsschakel Oase in Kapellen maakten zich - net als vele collega’s in de rest van Vlaanderen - zorgen. “Kon de tweemaandelijkse voedselbedeling in tijden van corona wel doorgaan? We kunnen die mensen toch niet in de steek laten. Gelukkig hebben de plaatselijke overheid, het OCMW en onze vrijwilligers de handen snel in elkaar geslagen”, zegt Norbert Franken (69). “Mensen van het Sociaal Huis hebben iedereen die normaal voedsel bij ons komt halen opgebeld met de vraag of ze liever hadden dat we hun pakket thuis leverden.”

Maar wie in armoede leeft, heeft niet alleen honger, maar raakt ook snel geïsoleerd. “De meerderheid van de mensen kwamen toch liever zelf langs. Dus dachten wij een streng systeem uit waarbij mensen een per een hun voedselpakket konden komen ophalen. Iedereen wachtte op de voorgeschreven afstand zijn beurt af.”

“Voedselbedeling is maar een deel van onze taak. Mensen in de rand zitten met veel verbittering en verzuring. Het is belangrijk dat ze een luisterend oor hebben. En dat wij bemoediging en hoop toefluisteren. Maar met de coronacrisis zou die taak weleens voor een lange tijd kunnen verdwijnen. Mensen maakten zich zorgen: hoe lang mogen we jullie niet meer ontmoeten?”

Laurens Mariën (30) deed kinderen én ouders een kleurboek vol kunst cadeau: ‘Ouders leren kunstenaars kennen’

Laurens MarienBeeld RV

“Ik ben kunstenaar en curator. Ik was met een opera bezig. Maar net zoals bij vele anderen stak het coronavirus daar een stokje voor. Toen ik besefte dat mijn neefje en nichtje al die weken zonder school en andere activiteiten door moesten, wilde ik iets voor hen doen. Een volle doos potloden bracht me op een idee.”

Laurens Mariën schreef bevriende kunstenaars aan met de vraag of ze geen tekening wilden maken die kinderen dan konden inkleuren. “Ik kon hen niks betalen. Ik had op een twintigtal tekeningen gerekend. Maar uiteindelijk zijn het er 93 geworden. Er staan zelfs kunstenaars in die ik nog niet kende. Ik wil hen allemaal ongelofelijk bedanken. Super!”

Mariën hoopt dat de kinderen zich zullen kunnen uitleven in ‘het print@home-kleurboek gemaakt door artiesten in tijden van corona’ dat gratis te downloaden is. “Op deze manier wil ik ook alle kunstenaars een hart onder de riem steken. Wie weet zijn er enkele ouders die een aantal nieuwe werken, stijlen en talenten ontdekken. Ik hoop ook mensen die niet zo vaak met kunst in aanmerking komen te bereiken. En o ja, als je een tekening inkleurde, mag je die altijd naar printathomecolorbook@gmail.com sturen. Dan bezorg ik die terug aan de maker.”

ZATERDAG 21 MAART

Arts intensieve zorgen Matthias Mergeay van Ziekenhuis Geel knutselde noodconcept voor beademingstoestellen: ‘Al hopen we dat we het nooit zullen moeten gebruiken’

Matthieu MargaeyBeeld rv

“Met het idee om ons voor te bereiden op Italiaanse situaties hebben we met onze ploeg artsen het concept van het bestaand beademingstoestel verbeterd. Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt, en als je er meerdere patiënten aan koppelt, zijn de instellingen van het toestel nooit goed voor allemaal. Een oudere, zwaarlijvige man heeft bijvoorbeeld een andere beademing nodig dan een jong persoon. Als die twee profielen met compleet verschillende longen aan één toestel worden gekoppeld, riskeer je voor een van de twee problemen. Met onze aanpassing kunnen we zoiets in theorie vermijden. Op de verschillende beademingsslangen zetten we kraantjes waarmee de arts de luchttoevoer individueel kan regelen. Zo krijgt iedere patiënt aan hetzelfde toestel de luchttoevoer die op hem of haar is afgesteld.

“Een belangrijke nuance: het concept is nog nooit getest op mensen. Het kan dus zijn dat we complicaties veroorzaken die we oorspronkelijk niet hadden voorzien. Dit nieuwe beademingssysteem is daarom puur voor in noodgevallen waarbij het aantal patiënten het aantal beademingstoestellen zou overschrijden, zoals we nu zien in Italië. Het gaat dus om een situatie waarbij we met onze rug tegen de muur komen te staan en niets te verliezen hebben.

“De proefopstelling die we 48 uur lieten draaien was alleszins een succes. Daarvan maakten we een video met daarbij de instructies die we met de Covid-19-artsen gedeeld hebben. Zo kan iedere arts een beademingstoestel op minder dan een half uur ombouwen. De kraantjes komen uit een doe-het-zelf-zaak en het andere materiaal zou in elk ziekenhuis op voorraad moeten zijn. Met het betere knutselwerk kunnen we zo in noodsituaties tijd kopen voor patiënten die anders niet kunnen worden beademd. Al hopen we dat we het nooit zullen moeten gebruiken.”

Kristof Van den Branden, organiseert ‘Lockdown Games’: ‘Wij drijven op het enthousiasme van de kinderen’

Het hoeft niet altijd huiswerk te zijn. Beeld Wouter Van Vooren

“Broers of zussen tussen 8 en 12 jaar die nu thuis zitten, kunnen zich online inschrijven voor een spelnamiddag met de ‘Lockdown Games’. Vanaf dat ze zijn ingeschreven, ontvangen ze een lijst met gekke opdrachten die ze binnen een bepaalde tijd moeten volbrengen. Dat zijn zowel doe-opdrachten als raadsels die perfect thuis uit te voeren zijn. Zo spelen ze samen tegen zo’n 120 andere gezinnen in Vlaanderen. Als ze een opdracht volbracht hebben, moeten ze een foto sturen van het resultaat. Alle foto’s beoordelen wij met ons team. Op het einde van de spelnamiddag delen wij op onze Facebook-pagina de winnaar met de meeste punten en de leukste foto die we die namiddag kregen. Wij lachen ons vaak te pletter met de resultaten. Het is ontroerend om te zien dat zoveel gezinnen zich ermee amuseren.

“Woensdag was het de eerste keer dat we de Lockdown Games organiseerden en het was meteen een groot succes. Nu zijn er alle dagen spelmomenten, behalve op maandag en dinsdag. We kregen zelfs al de vraag of we de games willen organiseren voor een gemeente of stad. Zo kunnen buren het tegen elkaar opnemen. En ook thuiswerkende ouders willen het als pauze weleens proberen. Die vragen willen we zeker bekijken, want wij drijven op het enthousiasme van de deelnemers.”

Dankzij Valérie Vanderschueren en haar team kan je in Gent bibliotheekboeken reserveren: ‘De Gentenaar kan blijven lezen’

“Hoewel andere bibliotheken in Vlaanderen volledig gesloten zijn, kan de Gentenaar bij ons nog steeds terecht. Zowel in de hoofdbibliotheek De Krook als in de wijkbibliotheken kunnen mensen de aanwezige materialen zoals boeken, dvd’s en cd’s online reserveren. Wij halen op onze beurt de materialen uit de rekken en zorgen ervoor dat het de dag erna klaarstaat. De leners krijgen een mail dat hun reservering klaarligt, met de vraag of ze er dezelfde dag nog kunnen omkomen.

“Uiteraard hebben we meteen nagedacht over de veiligheid van onze medewerkers. De afhaling gebeurt strikt volgens de maatregelen zodat er geen fysiek contact plaatsvindt. Er mag daarom maar een iemand per keer naar binnen en tussen de medewerker en de lener staan tafels om zeker 1,5 meter afstand te bewaren. De materialen die worden teruggebracht, blijven eerst drie dagen in quarantaine voor aleer ze worden gesorteerd en terug naar de rekken gaan.

“Tijdens onze normale werking is zoiets niet praktisch haalbaar, want bestellingen klaarleggen is heel arbeidsintensief. Maar voor nu is het voor onze medewerkers leuk om eens op een andere manier te werken, en we doen er tenslotte de Gentse lezer een groot plezier mee.”

VRIJDAG 20 MAART

Tv-kok Loïc Van Impe wil zondag met heel Vlaanderen pannenkoeken bakken: ‘De ideale bezigheid met het gezin’

Loïc Van ImpeBeeld VTM

“De onlinedienst van VTM vroeg mij ‘of ik iets te doen had zondag’. Natuurlijk niet. Net zoals iedereen blijf ik in mijn kot. Dus waarom niet iets leuks doen met iedereen die thuis zit? Zondagnamiddag ga ik om 16 uur live op de Facebook-pagina van VTM om vanuit mijn eigen keuken hartige en zoete pannenkoeken bakken. Ondertussen geef ik wat tips over hoe je pannenkoeken flinterdun maakt, hoe je ervoor zorgt dat ze niet plakken en ik vertel een paar andere ideeën wat je kan koken terwijl je die lange periode thuiszit. De kijkers kunnen ook vragen stellen.

“We kozen voor pannenkoeken omdat het toegankelijk is voor iedereen, ook voor kinderen. Koken is een ideale bezigheid om met het gezin de coronaperiode te overbruggen. Daarenboven heeft iedereen de ingrediënten van pannenkoeken wel in huis. Wat melk, eieren en bloem zijn niet de moeilijkste en ze bewaren ook lang. Hadden we voor risotto met scampi’s gekozen, was het een heel ander verhaal.

“We willen net zoals iedereen van de media de boodschap ‘blijf in uw kot’ laten doordringen bij de mensen. Hoe meer we die boodschap verspreiden, hoe meer het zal doorsijpelen dat ‘social distancing’ een groot nut heeft.”

Bakker Ward Laeremans levert brood aan risicogroepen: ‘Wij hebben hen iedere dag nodig, nu zij ons’

“Onze bakkerij wordt dag in dag uit gesteund door de gemeenschap rondom. Wij hebben hen altijd nodig, zij zijn onze bestaansreden. Maar in coronatijden zoals nu hebben zij ons nodig. Daarom leveren we sinds deze week brood en patisserie aan de inwoners van Heverlee, Bierbeek en Leuven, en die levering is volledig gratis. Dat is iets wat wij als kleinhandel kunnen doen en de grote ketens niet.

“Net toen de coronacrisis in ons land uitbrak, kregen we van een vaste klant een bericht. Hij zei dat hij op doktersadvies niet meer buiten mocht komen en contact moest vermijden. Hij stelde ons daarom de vraag of we bij hem thuis konden leveren. Al snel beslisten we om iedereen die tot een risicogroep behoort te voorzien van brood. En die risicogroep nemen we redelijk ruim. We leveren momenteel aan 65-plussers, zorgverleners en zwangere vrouwen.

“Om een bestelling te plaatsen houden we rekening met alle leeftijdsgroepen. Jongere mensen kunnen online bestellen en rekenen ook meteen af. Degene die ouder zijn en geen computer hebben, kunnen ons opbellen of een bericht sturen. Omdat we de maatregelen om zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben, willen respecteren, aanvaarden we geen cash. Die mensen kunnen achteraf betalen als de coronaheisa voorbij is. Ik ga ervan uit dat ze mij niet in de zak zullen zetten.

“We merken dat er meer mensen een beroep doen op de warme bakker in plaats van hun brood in warenhuizen te kopen. In een paar dagen tijd leverden we zo’n 80 à 90 bestellingen, en er komen er ieder uur bij. Onze klanten bestellen niet alleen brood, maar ook koffiekoeken en patisserie. Het is altijd plezant om een paar pistolets en een taartje in de koelkast te hebben staan als je 24/7 binnen zit.

“Stel dat het slecht zou aflopen met onze zaak, dan hebben we op zijn minst nog mensen kunnen helpen. We hebben tenslotte elkaar nodig.”

Jonas Heirbaut houdt de Vlaamse rugbyspelers fit: ‘Er is enorme nood aan beweging’

Jonas HeirbautBeeld Jonas Heirbaut

“Ik merk dat iedereen binnen onze community een enorme nood heeft aan beweging. Zeker nu dat de overheid zelfstandig buiten bewegen nog toelaat”, zegt Jonas Heirbaut, krachttrainer bij de rugbyclub van Dendermonde. Samen met Rugby Vlaanderen maakt hij work-outvideo’s voor de spelers die het veld niet op mogen.

“Eerst was dit vooral voor de jongeren bedoeld. We wilden hen een tool geven om hun rugbyvaardigheden te onderhouden. Daaruit ontstond dan het idee om dit door te trekken naar alle leeftijdscategorieën. Voor hen maak ik nu dagelijks trainingsvideo’s van een halfuur die dan via de sociale media van Rugby Vlaanderen verspreid worden. De meeste spelers trainden normaal gezien tot twee keer per week, dus de vraag naar een alternatief was groot.

“Ook de drang naar groepsgevoel blijft sterk aanwezig, want teamcultuur zit ingebakken in onze sport. Dat merk ik zelf ook, hoewel ik nog niet zo lang speel. Hopelijk valt dat via deze weg wat op te vangen. Dit kan namelijk nog een tijdje duren. Maar zolang we nog kunnen lopen, fietsen en wandelen, raad ik iedereen aan om dat nog zo veel mogelijk te doen.”

DONDERDAG 19 MAART

Jill Mathieu (34) deelt gratis postkaarten uit: ‘Woorden zijn een brug om liefde uit te drukken nu fysiek contact niet mag’

JillBeeld Thierry van Dort

“Toen ik vorige week het verjaardagsfeest van mijn oma, die 96 werd, moest annuleren, brak mijn hart. Omdat ik haar vaak brieven en kaartjes stuur, had ik meteen het idee ‘ik moet kaartjes maken’, en niet alleen voor haar. Samen met mijn copywriting collectief ‘ink.’ hebben we zeven kaarten ontworpen met mooie woorden zoals ‘Liefde in tijden van corona’ of ‘Ik wou dat ik u kon hamsteren’. Woorden zijn in deze periode een brug om liefde uit te drukken nu fysiek contact niet mag. Als er iets viraal mag gaan, laat het dan in ’s hemelsnaam liefde zijn.

De kaartjes zijn online gratis te bestellen.Beeld Jill Mathieu

“Iedereen die wil, kan via de website ‘Dan maar zo’ zeven gratis postkaarten aanvragen. Die krijgen ze per post opgestuurd en kunnen ze op hun beurt naar degenen sturen die ze missen, of naar mensen die heel hard aan het werken zijn om de boel draaiende te houden.

“Omdat we de laatste dagen overstelpt worden met slecht nieuws, doet zo’n initiatief zoveel mensen deugd. Het is een klein momentje, een klein woordje van appreciatie om mensen die zich inzetten voor anderen in de bloemetjes te zetten. We kregen op een dag tijd al duizend bestellingen, en er komen er constant bij. Maar hoe meer we er kunnen versturen, hoe blijer ik ben.”

Priester Andy Penne uit Holsbeek (48) zendt iedere dag zijn mis uit op Facebook: ‘We zijn de grootste parochie van Vlaanderen’

Priester Andy PenneBeeld rv

“Ik ben een grote sukkelaar met al die technologie, maar uiteindelijk moet ik gewoon op een knop duwen. Iets wat jaren geleden ondenkbaar was, is nu een nieuwe weg. Toen ik ongeveer drie jaar geleden een nieuwe benoeming kreeg, kreeg ik van mijn oude parochie een camera cadeau. Hiermee kon ik de mis via Facebook uitzenden. Zo konden de parochianen die ik achterliet mijn missen blijven volgen. De mis online uitzenden doe ik dus al jaren, zo’n vier à vijf keer per week. Nu de kerken gesloten zijn door het coronavirus, doe ik het iedere dag.

“Het principe is simpel. Het is eigenlijk een gewone mis waar een camera bijstaat, met dat verschil dat ik mij af en toe moet richten tot de mensen die online volgen. En er is wel degelijk belangstelling voor. De missen van zaterdag en zondag konden rekenen op meer dan duizend kijkers. Voor het coronavirus uitbrak, waren het er zo’n 400. Zo zijn we zowat de grootste parochie van Vlaanderen.

“Het concept slaat ook aan bij andere parochies. Vorige week hebben verschillende pastoors mij opgebeld voor meer uitleg. Ik heb de indruk dat er heel wat missen online worden uitgezonden nu de kerken gesloten zijn. Er is ondertussen ook iemand die alle online missen oplijst. Zo kan iedereen kiezen welke dienst hij of zij wil volgen. En doordat het op Facebook blijft staan, kan je zelfs kiezen wanneer je de mis bekijkt.

“We zien dat vooral jongere mensen de mis volgen, want stokoude mensen hebben geen computer, laat staan Facebook. Mensen in rusthuizen gaan daarentegen naar Radio Maria luisteren. Per week worden twee missen van mij ook op die zender uitgezonden. Ik merk ook dat er in onze parochie nu meer kaarsen worden gebrand. Iedereen zoekt een kanaal om zijn onrust kwijt te kunnen, en het geloof is zo’n kanaal.”

WOENSDAG 18 MAART

Dorien Staljanssens roept alle Vlamingen op om ‘Mia’ mee te brullen van op hun balkon.

Dorien StaljanssensBeeld Dorien Staljanssens

“Wanneer ik iets post op de sociale media van mijn band, is er steeds een Italiaanse fan die op de berichten reageert. Die stuurde me al snel de video’s door vanuit Italië waar mensen vanop hun balkon samen zingen. Dat leek me een leuk initiatief om ook hier te organiseren, dus maakte ik een Facebook-evenement aan voor in Gent. Maandag waren er al 2.000 geïnteresseerden, een dag later 2.500. Er kwam dus al snel respons van mensen uit andere steden met de vraag om dit door te trekken naar heel Vlaanderen. Vanavond verwacht ik iedereen op zijn of haar balkon om samen ‘Mia’ van Gorki mee te zingen. Iedereen kent dat lied. Bij velen ligt het op een manier ook nauw aan het hart. Ook bij mij, want ik speel het nummer regelmatig live met mijn eigen band, COZIN. We durfden dat eerst niet goed, omdat het zo’n heilig nummer is. Maar we merkten al snel dat iedereen dit enorm leuk vond om te horen en al snel ging meeneuriën. Als dit straks ook zo leuk aanvoelt, kunnen we dit elke woensdag doen tot de periode voorbij is. Al weet ik nog niet welk nummer we de volgende keer kunnen zingen.”

Karen Geöcze von Szendröi en Sara Vanaenrode stampten een online speelplaats uit de grond.

‘Nu de basisschool van het Hasseltse Stevoort tijdelijk de deuren moet sluiten, maken veel ouders zich zorgen over hoe ze de komende vijf weken kunnen invullen voor hun kinderen. Ook mijn zoon zit op die school, samen met het kind van Sara. Zij en ik kwamen daarom met het idee om een online speelplaats te creëren per leerjaar. Zo hebben de kinderen nog dagelijks dat contactmoment met leeftijdsgenoten en kunnen ze hun activiteiten met elkaar delen. In de groepen worden heel eenvoudige bezigheden geplaatst, denk aan een fietstocht of een tekening maken. De oudere kinderen dagen elkaar dan weer uit met challenges, waar ze zich dan een hele dag mee amuseren. Uiteraard is dat allemaal vrijblijvend. Kinderen van die leeftijd zijn namelijk nog niet bezig met sociale media, maar het kan wel een manier zijn voor hen om hier mee leren om te gaan. Want het is absoluut niet de bedoeling dat deze ‘speelplaats’ om de vijf minuten gecheckt wordt. Het is eerder een afsluiter van de dag. We verplaatsen de speelplaatsbezigheden simpelweg naar online om die connectie tussen de kinderen te behouden. Dat is enorm mooi om te zien.”

Wim Ballieu (36), oprichter Balls & Glory doneert gehaktballen aan ziekenhuispersoneel: ‘Er zijn 1.300 ballen onderweg’

20190515 Brussel Belgium: Wim Ballieu is Kok, TV-kok en brein achter Balls & GloryBeeld Stefaan Temmerman

“Een vriend die in een ziekenhuis werkt, stuurde mij vorige week dat hij de ballen van Balls & Glory wel zou smaken in deze drukke periode. Om hem en zijn collega’s een hart onder de riem te steken, leverden we een tiental ballen. Die werden enorm geapprecieerd bij het ziekenhuispersoneel, dus kozen we ervoor om het concept uit te breiden naar andere ziekenhuizen. Vandaag en morgen leveren we meer dan 1.300 gehaktballen met stoemp en tomatensaus in Leuven, Antwerpen, Gent, Hasselt en Sint-Niklaas. Zij kunnen meer dan ooit een lekkere pauze gebruiken. Onze gehaktballen bieden we volledig gratis aan, maar wie wil, kan via onze website een zogeheten ‘charity ball’ kopen waarmee onze actie wordt gesponsord. Per verkochte charity ball doen we er nog een portie bovenop. Doordat we onze keuken hiervoor draaiende houden, kan ons personeel ook blijven werken, al moeten we daar realistisch in blijven. Wanneer het land in een volledige lockdown zou gaan, primeert de gezondheid van onze medewerkers. We zoeken momenteel uit hoe we dan de grote vraag aan charity balls kunnen blijven verwerken. Al vrees ik dat alles stopzetten dan misschien wel nodig zal zijn.”

DINSDAG 17 MAART

Seppe De Meyer (24) bundelt met Jeugdraad Oudenaarde krachten samen om stadsgenoten te helpen: ‘Enorm samenhorigheidsgevoel bij de Oudenaardse jeugd bij acties voor het goede doel’

Seppe De MeyerBeeld Eric de Mildt

“Op initiatief van de Oudenaardse Jeugdraad bundelen we met onze jeugdbewegingen de krachten om Oudenaardisten te hulp te schieten. Dat gaat van boodschappen doen, tot de hond uitlaten en opvang bieden voor kinderen. Als iemand hulp nodig heeft, kan er naar een centraal nummer gebeld of gestuurd worden. Die oproepen komen terecht bij onze jeugddienst. Zij lijsten alle aanvragen op en sturen ze in een WhatsApp-groep door.

“In die chatgroep zitten ondertussen al bijna honderd jongeren. Heel veel van hen zijn leiding bij de scouts, Chiro, KSA of KLJ uit Oudenaarde, maar ook andere jongeren die niet aan een jeugdbeweging verbonden zijn, willen meehelpen. We merken altijd een enorm samenhorigheidsgevoel wanneer we dergelijke acties voor het goede doel op poten zetten. Nu risicogroepen hulp nodig hebben, zien we die solidariteit opnieuw. We vinden het als jeugdraad altijd, en vooral in deze situatie, enorm belangrijk dat onze jeugdbewegingen samenwerken en geen concurrentie zijn voor elkaar.

“We zien ook andere acties verschijnen in en rond Oudenaarde om hulpbehoevenden te helpen. ‘Opvang kinderen Vlaamse Ardennen’, ‘Samen mondmaskers naaien’ en ‘Sterk in Oudenaarde’. Dat laatste moet vooral de lokale handelaars helpen om het hoofd boven water te houden de komende weken. We hopen in een latere fase over te stappen naar een gestructureerde website die ook door de stad beheerd zal worden. Zij staan volledig achter ons initiatief.” 

Jeroen Baert (32), computerwetenschapper en komiek, laat zijn computers draaien voor de zoektocht naar een geneesmiddel: ‘Mijn computer draagt zijn steentje bij aan iets groters dan mezelf’

“Folding At Home gebruikt de computers van vrijwilligers over de hele wereld om aan biomedische research te doen. Via dat programma worden ontelbare combinaties chemische elementen door hun apparatuur geloodst om op zoek te gaan naar elementen die op virussen kunnen inwerken. Daar is enorm veel rekenkracht voor nodig, maar die gebundelde kracht kan genoeg zijn om aan wetenschappers te tonen welke combinaties er interessant zijn.

“Of dit populair is? Wel, de statistiekenwebsite achter het programma is op zijn gat gegaan vanwege de immense aandacht die het project kreeg. Ook bij de Mexicaanse griep was dat het geval. Nu zijn er zelfs zoveel mensen die hieraan meedoen, dat de computers even zonder werk zaten. De wetenschappers achter het project moesten dus nieuw werk genereren om aan die computers te verdelen. Maar als vrijwilligers zeggen dat ze hier aan werken, bedoelen ze dus dat hun computer hier aan werkt. Je moet er zelf namelijk amper iets voor doen, buiten het programma installeren en checken of je computer niet te warm wordt.

“Natuurlijk is niet iedereen een microbioloog, maar tot op zekere hoogte kun je ook uitvlooien welk nuttig werk je aan het uitvoeren bent. Uiteindelijk kost mij dit niet meer dan een paar procenten bij op mijn elektriciteitsrekening, maar het geeft me wel het gevoel dat ik mijn steentje bijdraag aan iets groters dan mezelf. Vele kleintjes vormen één geheel.

Lien Van Ruyck bundelt freelancers: ‘Dit is moment om te tonen wat we als freelancers kunnen doen’

Lien De RuyckBeeld Lien De Ruyck

“Veel van mijn opdrachten zijn afgezegd, of heb ik zelf even stopgezet”, zegt Lien De Ruyck, zelfstandig communicatiespecialist en initiatiefnemer van We Are Tribe, een collectief van creatieve freelancers, die samen het verschil willen maken in maatschappelijke kwesties.

“Hiervoor werkten we samen met onder meer vzw’s rond het klimaat of rond armoedebestrijding, maar nu is het moment om samen iets te ondernemen tegen corona. Zelfstandige communicatie-experts zitten nu misschien even zonder werk, maar kunnen wel hun netwerk aanspreken, en personen of bedrijven verbinden. Daarvoor is ook de Facebook-groep CommunicatiePro’s tegen #COVID19 opgericht.

“Er zijn al een pak losse initiatieven aan de gang en wij kunnen dan proberen om mensen online zoveel mogelijk samen te brengen. Om mondmaskers te maken, bijvoorbeeld, is de community van makers bezig om ontwerpen klaar te krijgen zodat bedrijven of particulieren met een 3D-printer mondmaskers zouden kunnen produceren. Dat doet Make in Belgium. Zij proberen hun ontwerpen nu op punt te krijgen en overleggen met spoedartsen om er zeker van te zijn dat hun ontwerpen ook veilig zijn voor medisch personeel.

“Wij zitten samen met hen en met textielbedrijven die interesse hebben om die ontwerpen te gaan produceren, omdat zij bijvoorbeeld antibacteriële stoffen hebben liggen. Daarnaast is er ook nog een oproep gedaan vanuit het Gentse stadsbestuur om daklozen te slapen te leggen in hotels of hostels, nu de nachtopvang gesloten is. Ook die oproep probeer ik te ondersteunen.”

MAANDAG 16 MAART

Personal trainer Gudrun Hespel (28) maakt van de nood een deugd: ‘We kunnen hier sterker en gezonder uitkomen’

Gudrun HespelBeeld Irmy Coeckelbergs

“Toen ik plots alle groepslessen moest cancellen, zag ik bijna mijn volledige inkomen wegvallen. Daar moest ik dus snel een oplossing voor zoeken”, aldus psychologe en personal trainer Gudrun Hespel (28). Via Instagram motiveert ze haar 23.000 volgers al langer om zowel mentaal als fysiek beter voor zichzelf te zorgen. Sinds dit jaar doet ze dat ook offline, met een eerste boek, The fittest you, dat in mei verscheen, en de gelijknamige groepspraktijk, die in september opende.

“Het oorspronkelijke idee was om de groepslessen gewoon via livestreaming te laten doorgaan. Maar toen bedacht ik dat ik niet enkel de mensen die bij mij lessen volgen kon helpen, maar ook mijn volgers op social media. En dat ook de andere lesgevers in mijn praktijk plots zonder inkomen vielen, dus ging ik hen er ook in betrekken.”

Twintig verschillende workouts, drie yogalessen, drie meditatiesessies, een dagelijks vegetarisch recept en een selfcare-tip, alles voor 60 euro. Dat is het pakket dat Hespel uiteindelijk met onder meer diëtisten en yogalesgevers samenstelde. Een succes. “Ik had gehoopt dat zo’n veertig mensen zouden intekenen, uiteindelijk zijn dat er al driehonderd. We kunnen hier sterker en gezonder uitkomen.”

Chris en Stijn richtten met steunhorecavlaanderen.be een gratis afhaalplatform op: ‘Ook de pitazaken zijn welkom’

“Mijn boekhouder heeft heel wat horeca-uitbaters als klant. Zijn telefoon stond de afgelopen dagen plots roodgloeiend”, zegt Stijn Vanden Bossche. Samen met die boekhouder, Chris Vandecasteele, besloot hij een gratis platform te creëren waar horeca-uitbaters die uitzonderlijk afhaalmaaltijden aanbieden zich kunnen op aanmelden. “Restaurants die uitsluitend op bezoekend personeel rekenen, kunnen niet zomaar eventjes aan de slag met Takeaway.com of Deliveroo. Al zijn de pitazaken die daar al jaren mee bezig zijn natuurlijk ook welkom.”

Tijd heeft hij even zat. “Mijn vrouw vertoonde vrijdagochtend een aantal symptomen van het coronavirus, dus zitten we met het hele gezin gezellig in quarantaine. Met de symptomen gaat het gelukkig al wat beter.”

In de nacht van vrijdag op zaterdag stak Vanden Bossche, die met zijn onderneming Bosh & Bordon websites ontwikkelt, dan maar het hele boeltje in elkaar. “Dat was best een strak tempo. Ik heb in mijn bibliotheken wat verloren ideeën samengeraapt, en zaterdagochtend kon ik gelukkig ook nog op wat steun rekenen van mijn collega-developers en -designers.”

Intussen is de site live en zijn er zo’n 150 uitbaters geregistreerd, die kunnen aangeven wanneer ze afhaalmomenten organiseren.

Chiro van Brustem houdt allereerste #chironline: ‘Volgende zaterdag gaan we zeker weer online, als het mag’

“We wilden absoluut iets organiseren voor onze leden. Het was al zo erg dat de bonte avond van vrijdag en zaterdag afgelast werd, een jaarlijks hoogtepunt waarop kinderen voor hun ouders optreden. Daarna kwam het bericht dat we ook geen gewone Chiro meer konden geven”, vertelt hoofdleider Remco Schoofs (21).

“Vanuit Chirojeugd Vlaanderen kwam de suggestie om leden opdrachten te laten insturen, die dan door de leiders uitgevoerd zouden worden. Wij wilden een stapje verder gaan en onze leden via livestreaming entertainen.”

Een normale Chiro-middag duurt doorgaans drie uur, de #chironline net een uurtje. De leden werd gevraagd hun uniform aan te trekken en vanaf 15 uur de Facebook-pagina in de gaten te houden. Tijdens de livestream werd er zoals steeds bij het begin gebeden en gezongen voor de kinderen die de afgelopen week verjaarden. Daarna volgde uitleg over het coronavirus in een gefabriceerd labo, een trektouwduel en nageltje klop. “De kinderen moesten telkens voorspellen wie zou winnen en ze mochten één leider uitkiezen die op het einde van de livestream een rauw ei over het hoofd zou krijgen. Als de voorschriften de komende week niet strenger worden, gaan we volgende zaterdag zeker weer online.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234