Vrijdag 07/10/2022

NieuwsFinanciën

Berg ‘slapend geld’ groeit nog aan, en voortaan kunt u uw tegoeden digitaal ophalen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Er ligt 593 miljoen euro aan slapend geld in de Deposito- en Consignatiekas van de FOD Financiën. Dat is 18 miljoen meer dan een jaar geleden. Het is nu ook mogelijk om volledig digitaal te controleren of u slapend geld bezit én om de centen te recupereren.

Redactie

Slapende tegoeden kunnen zowel rekeningen, verzekeringsovereenkomsten als safes omvatten. Een rekening wordt slapend door een inactiviteit van minstens vijf jaar. Dat wil zeggen dat er gedurende vijf jaar geen enkele verrichting meer werd geregistreerd voor deze rekening en geen enkel contact meer plaatsvond tussen de titularis of de rechthebbende van de rekening en de financiële instelling. Het kan gaan om een vergeten geraakte oude rekening of om geld dat zonder het te weten op een rekening gestort is ten gunste van een persoon, bijvoorbeeld in het kader van een erfenis.

Een verzekeringsovereenkomst wordt slapend wanneer er geen tussenkomst van de begunstigde plaatsvindt binnen de vier maanden nadat de verzekeringsonderneming kennis kreeg van het feit dat het risico zich voordeed. Een safe wordt slapend wanneer de huurprijs minstens vijf jaar niet werd betaald of de huur ervan is opgezegd door de instelling-verhuurder.

De Deposito- en Consignatiekas biedt nu een zeer snelle en 100 procent digitale methode aan om slapende tegoeden te recupereren. Concreet kan elke burger al via MyMinfin nagaan of hij over slapende tegoeden op zijn naam beschikt. Na aanmelden in MyMinfin, klikt u op ‘Mijn slapende tegoeden raadplegen’ in de rubriek ‘Mijn betalingen en teruggaven’, en vervolgens op ‘Slapende tegoeden op eigen naam opzoeken’. Als overal een 0 wordt weergegeven, betekent dit dat er geen slapende tegoeden op uw naam zijn gevonden.

Als er een 1 verschijnt, hebt u wel degelijk slapende tegoeden op uw naam staan. Dan klikt u op de knop ‘Mijn slapende tegoeden raadplegen in e-DEPO’. In e-DEPO klikt u, in de zoekfunctie, op uw dossier van slapende tegoeden. Zodra het dossier geopend is, klikt op de ‘Terugbetaling vragen’-actie. Een venster ‘Aanvraag tot terugbetaling’ verschijnt, waarin u alleen het IBAN-nummer hoeft in te voeren waarnaar u uw tegoeden wilt laten terugstorten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234