Hoe zullen we Kerstmis vieren? Dat lijkt dezer dagen de vraag. Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen, en het is vooral de vraag of er al dan niet tijdelijke versoepelingen komen voor de kerstperiode. En als ze er komen, hoe zullen ze er dan uit zien? We keken alvast even hoe onze buurlanden de eindejaarsperiode aanpakken.
De Vlaming is geen vragende partij om op kerstavond verregaande uitzonderingen op de geldende coronamaatregelen in te voeren, zo bleek vanmorgen uit een grootschalige bevraging van de Universiteit Gent. Volgens motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste is een scenario waarbij twee bijkomende bezoekers mogen deelnemen aan de feestavond het meest evenwichtige scenario. “Het levert de meest psychologische winst op en de nadelen ervan blijven onder controle.”
Momenteel mogen we maar maximaal één nauw contact hebben buiten onze gezinsleden. Per gezin mag je ook maar maximaal één contact uitnodigen. Vraag is of die regel nog versoepeld wordt voor Kerstmis. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf zondag op VTM Nieuws al aan dat de regering wel wat meer “perspectief” wil bieden, maar dat de cijfers dan wel verder moeten blijven dalen. Volgens premier Alexander De Croo wordt een eventuele derde coronagolf tijdens de kerstperiode “gemaakt of gekraakt”.
Een aantal van onze buurlanden kondigden wel al versoepelingen aan. We zetten ze op een rijtje.
Nederland: maximaal zes gasten
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 433,8 (België: 475,7)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 5,2 (België: 20,2)
Nederlanders moeten kerst in huiselijke kring vieren en mogen maximaal zes gasten buiten het huishouden uitnodigen. Het is beter als deze gasten uit dezelfde regio komen, adviseerde de belangrijke deskundigengroep OMT aan het kabinet.
Het is uiteindelijk aan de politiek of de coronaregels tijdens de kerst worden versoepeld, geven de virologen aan. Officieel is er dus nog niets beslist. Maar het is wel belangrijk dat het risico van minder strenge regels voor de verspreiding van het virus steeds wordt benoemd. Als er te veel mensen bij elkaar komen, is de kans groot dat de epidemie weer opleeft, terwijl het aantal besmettingen nu juist daalt. “We moeten wel heel erg oppassen dat we onszelf geen derde golf cadeau doen”, zo drukte ‘coronaminister' Hugo De Jonge het uit.
Daarom oppert het OMT ook om extra maatregelen te nemen. De regering zou mensen kunnen adviseren om in de tien dagen voordat bijvoorbeeld grootouders op bezoek komen voor kerst nog minder bezoek toe te laten en minder contact met anderen te hebben dan normaal.
Nederlanders kunnen sinds vorige week weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen ze opnieuw gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino’s. Thuis mogen nu drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag men weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig.
Eet- en drinkgelegenheden blijven dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Winkels sluiten uiterlijk om 20 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20 uur en 7 uur mag geen alcohol worden verkocht.
Duitsland: eerst verstrenging, dan versoepeling
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 307,7 (België: 475,7)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 3,4(België: 20,2)
De zestien Duitse deelstaten zijn het eens geworden over een tijdelijke versoepeling van de coronaregels rond de feestdagen. Dat betekent dat de Duitsers tussen 23 december en 1 januari maximaal tien gasten van buiten het gezin en niet van één enkel ander huishouden mogen ontvangen. Kinderen jonger dan 14 jaar vallen niet onder de beperking. “Kerstmis en andere eindejaarsfestiviteiten met familie en vrienden moeten mogelijk zijn in dit ongewone jaar, zij het op een kleine schaal”, aldus de minister-presidenten van de deelstaten in hun voorstel.
De huidige ‘lockdown light' zou in ruil wel verstrengd worden tot 20 december, waarbij nog maximaal vijf mensen bij elkaar mogen komen in plaats van tien, om daarna dan te versoepelen. Aan de Duitsers zou ook gevraagd worden om in dagen voor en na de feestdagen in vrijwillige ‘zelfisolatie’ te gaan om besmettingen zo veel mogelijk te vermijden, onder het motto ‘Bleibt Zuhause’ (blijf thuis). Ook zal worden opgeroepen kerstinkopen zo veel mogelijk door de week, en niet enkel tijdens het weekend te doen. Er komt geen algemeen vuurwerkverbod, maar steden en gemeenten kunnen zelf bepalen waar vuurwerk afsteken verboden zal zijn.
De deelstaten moeten het voorstel morgen wel nog bespreken met bondskanselier Angela Merkel, maar verwacht wordt dat zij het zal overnemen. In het wekelijkse overleg doet normaal gesproken de regering de voorstellen. In dit geval is het initiatief bij de deelstaten gelegd.
Duitsland ging begin november voor een maand gedeeltelijk op slot op om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De horeca moest dicht en er mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek. Scholen en winkels daarentegen konden openblijven. Inmiddels beginnen de restricties vruchten af te werpen, maar er is nog zeker geen sprake van een ommekeer.
Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen met het coronavirus neemt in Duitsland na enkele dagen van afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI) meldde vanochtend dat het longvirus in de laatste 24 uur bij 13.554 personen is vastgesteld. Zaterdag meldde het RKI nog 22.964 nieuwe gevallen in het voorafgaande etmaal. Zondag waren dat er 15.741 en maandag nog maar 10.864. In de laatste 24 uur waren er 249 corona-gerelateerde sterfgevallen in Duitsland.
Verenigd Koninkrijk: versoepelingen vanaf 2 december
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 471,3 (België: 475,7)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 9 (België: 20,2)
De Britse premier Boris Johnson schetste de coronasituatie in het Verenigd Koninkrijk gisteren in een televisietoespraak. Er komt in Engeland alvast een einde aan de tweede lockdown op 2 december. “We hebben een omslagpunt bereikt en de ontsnappingsroute is in zicht”, zei de Conservatieve regeringsleider. “We moeten het virus weerstaan tot testen en vaccins ons ter hulp komen en de noodzaak voor beperkende maatregelen verminderen.” Tegelijk drukte Johnson de hoop uit dat de Britten de kerstperiode kunnen doorbrengen met hun geliefden.
Vanaf 2 december komen er versoepelingen. Niet-essentiële handelszaken, kappers, gymzalen en vrije tijdsinstellingen heropenen in heel Engeland. Collectief bidden en huwelijken kunnen weer mits het in acht nemen van social distancing. Mensen zullen in open lucht weer zes mensen mogen zien in plaats van één. Pubs, bars en restaurants mogen tot 23 uur open blijven, tegen 22 uur nu.
Ook zal er de komende maanden opnieuw meer regionaal gewerkt worden, met drie niveaus volgens de lokale situatie, in plaats van een nationale maatregel. Regio’s die onder niveau 1 vallen, mogen zowel binnen als buiten met maximaal zes personen samen komen. In niveau 2 mag dat enkel buiten, binnen mogen dan geen gezinnen gemengd worden. Onder niveau 3 mogen zes personen elkaar enkel in grote publieke plaatsen als parken zien. Reizen wordt weer toegestaan, behalve van en naar zwaar getroffen regio's.
Frankrijk: Macron geeft vanavond toespraak
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 503,2 (België: 475,7)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 12,3 (België: 20,2)
Frankrijk trotseert op dit ogenblik een strenge lockdown. Die is wel van korte duur, maar indien ze doeltreffend blijkt heeft de Franse regering de ambitie om meer toe te laten tijdens de feestdagen. President Emmanuel Macron geeft vanavond om 20 uur een toespraak op de nationale televisie waarin hij mogelijk nieuwe versoepelingen rond kerst in het vooruitzicht stelt. Macron gaf afgelopen weekend zelf al toe dat er niets erger is dan geen enkel uitzicht te hebben op beterschap.
Het land is over de piek van de tweede golf heen, en daarom zijn stapsgewijze openingen mogelijk. Volgens Franse media zouden de versoepelingen in drie fases gaan verlopen: de eerste op 1 december, waarbij de winkels opnieuw open mogen, de tweede bij kerst met mogelijk meer sociale contacten, en de derde begin volgend jaar.
Sowieso wordt er niet onmiddellijk teruggeschakeld naar de toestand van voor de laatste lockdown die eind oktober werden opgelegd. Premier Jean Castex waarschuwde al voor te veel optimisme en had het over “kleine versoepelingen”. De horeca blijft bijvoorbeeld allicht gewoon dicht. De regering wil wel het economische leven weer stap voor stap op gang brengen in aanloop naar de feestdagen. Binnen tien dagen moet er ook een besluit komen over de heropening van de skioorden met het oog op de kerstvakantie.
Gisteren lagen er nog steeds 31.449 patiënten in de Franse ziekenhuizen, waarvan 4.438 op de afdelingen intensieve zorg, een cijfer dat sinds een week wel gestaag daalt. Ook het aantal dagelijkse overlijdens stabiliseert de laatste dagen.
Spanje: maximaal zes gasten
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 429,1 (België: 475,7)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 8,1 (België: 20,2)
De Spaanse regering stelt voor om de kerstbijeenkomsten te beperken tot zes personen. Ook zou de avondklok aangepast worden op kerst- en oudejaarsavond. Momenteel geldt de avondklok van 23 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s ochtends. Deze zou gelden vanaf 1 uur op kerst- en oudejaarsavond, zo weet El País. De regering moet de plannen nog officieel voorstellen.
In een conceptdocument van de Spaanse regering wordt wel aangeraden om sociale bijeenkomsten te beperken tot leden van éénzelfde gezin. In het document wordt ook benadrukt om de veiligheidsmaatregelen strikt te volgen, zoals het dragen van maskers, regelmatig de handen wassen, afstand bewaren, binnenruimtes ventileren, indien mogelijk buiten blijven, contacten beperken en thuisblijven bij het vertonen van symptomen.
Italië: mogelijk zelfs strengere maatregelen
Besmettingen per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 781 (België: 478,5)
Doden per 100.000 inwoners laatste 14 dagen: 14,4 (België: 20,1)
De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei deze voormiddag dat het uitzicht op een wintervakantiereis en een normale kerstviering er dit jaar niet in zit door de coronapandemie. “We kunnen geen wintertrips toestaan. Het is iets dat we ons niet kunnen veroorloven”, zei Conte in een interview met de tv-omroep La7. Hij zei ook dat er samen met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron aan een gemeenschappelijk protocol gewerkt wordt.
Conte sloot nog strengere beperkingen rond de kerstperiode niet uit. Over reizen tussen verschillende regio’s wordt nagedacht, aldus de premier. In de kerstperiode zullen wel een aantal ‘ad hoc’-maatregelen genomen worden, zei hij. Maar vele typische sociale contacten die normaal in deze periode plaatsvinden, zullen niet toegelaten worden.