Maandag 25/01/2021

CulinairSnelkookplan

Beperk de berg afwas tot het absolute minimum met dit eenpansgerecht

Beeld Hannes Vandenbroucke

Elke dag koken kan ook zonder een ontplofte keuken, onder meer met dit eenpansgerecht.

En van de ene dag op de andere staat iedereen elke avond gezellig thuis in de potten te ­roeren. Mijn Instagram Stories worden ­overspoeld door trotse filmpjes van heerlijk, ­zelfgekookt voedsel, hartverwarmende baksels en keukenexperimenten. Plots zie ik mensen hun eigen brood bakken en recepten uitproberen waarvoor we in normale omstandigheden vaak geen tijd maken. Deze lockdown kent duidelijk ook zijn positieve effecten.

Stilletjes hoop ik dat, eenmaal we hieruit komen, we deze (her)ontdekte liefde en appreciatie voor koken en bakken meenemen. Dat we het warme gevoel vasthouden dat het voeden van onze ­geliefden met een huisgekookte maaltijd ons geeft. En we de verbondenheid die we dezer dagen rond de keukentafel voelen, voortzetten. Zodat er toch iets moois uit deze pandemie mag voortvloeien.

Al die bedrijvigheid in de keuken heeft natuurlijk ook een keerzijde: de afwas. Nu we plots de hele tijd thuis zijn en elke dag drie maaltijden (soms vier als je de koffiecake of pannenkoeken als vieruurtje ­meerekent) koken en eten, wordt de berg afwas en de rommel in de keuken met de dag groter. Ik kook, we eten, en ruimen op. Niet veel later herhaalt het volledige proces zich. Na een week krijg ik, naast het gevoel goed bezig te zijn, soms toch ook het gevoel alsof ik non-stop aan het opruimen ben.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Vandaag heb ik even genoeg van het afwassen. Ik haal een ovenbestendige pan uit de kast en beslis dat hierin het volledige avondmaal gekookt zal worden. Ik laat er alle groenterestjes uit de koelkast in ­verdwijnen, voeg een kop orzo, tomatenconcentraat en wat specerijen toe en zet het geheel onder met bouillon. Er gaat nog een half pakje verkruimelde feta overheen alvorens ik het de oven in schuif. Het resultaat: een pan loeihete comfortfood ­zonder een berg afwas of een ontplofte keuken. Works for me!

Koken in coronatijden staat gelijk aan creatief zijn met wat je in koelkast, voorraadkast of diep­vriezer vindt. Onthoud dat recepten niet in steen gebeiteld staan. Ze bieden inspiratie en reiken de bouwstenen aan waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Deze ingrediëntenlijst mag dan wel bestaan uit spinazie, oesterzwam en puntpaprika, dit gerecht werkt ­evengoed met kikkererwten en een bos boerenkool. Of een overschotje kip en twee stengels prei. Of waarom geen blik sardientjes, wat kappertjes en courgette gebruiken? Zal het eindresultaat anders smaken? Ja. Is dat erg? Hell no! Zolang je de vocht­ratio een beetje aanhoudt, kan er niet veel mislopen.

Na twee weken geen voet in een winkel gezet te hebben, maakte ik dit eenpansgerecht met een blikje ansjovis, enkele groene olijven, een in repen ­gesneden groene kool en een restje gezouten ricotta. Lekker én voedzaam! Hoe langer ik kook met het weinige dat ik heb, hoe duidelijker het wordt dat je met haast niets telkens weer iets heerlijks op tafel kan zetten.

Beeld Hannes Vandenbroucke

EENPANSGERECHT MET ORZO

Ingrediënten voor 2 à 3 personen: 

olijfolie / 1 ui, versnipperd / 2 zoete puntpaprikas, in stukjes gesneden / 3 teentjes knoflook, tot moes geplet / 250 g oesterzwammen, grote exemplaren gehalveerd / 200 g spinazie / 60 g tomatenconcentraat / 1 tl (gerookt) paprikapoeder / ½ tl kaneelpoeder / 500 ml bouillon / 200 g orzo / 10 kalamata-olijven, ontpit en in stukjes / 150 g kerstomaatjes, gehalveerd / peper en zout / 100 g feta / enkele takjes verse dille

Zo maak je het:

1. Verhit de oven op 180°C. Verhit wat olie in een ovenbestendige pan op een middelhoog vuur en stoof de ui 1 min. aan.

2. Voeg de paprika toe en roerbak 1 min. alvorens de knoflook en oesterzwammen toe te voegen. Roerbak 2 min. en voeg dan de spinazie toe.

3. Meng, eens de spinazie volledig geslonken is, het tomaten­concentraat, paprikapoeder en kaneelpoeder door de pan. Laat 1 min. garen en blus met bouillon.

4. Roer er vervolgens de orzo, ­olijven en kerstomaten doorheen. Breng op smaak met peper en zout en verkruimel de feta over de pan.

5. Schuif 20 min. in de hete oven. Serveer met verse dille.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234