Maandag 06/02/2023

Benzeenramp China: drie ontslagen en een zelfmoord

Ontslagen weinig meer dan windowdressing, zeggen experts

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

De benzeenramp in de Noordoost-Chinese Songhuarivier doet andermaal koppen rollen: drie managers van het bedrijf waar het giftige lek plaatsvond, zijn ontslagen en de viceburgemeester van Jilin, waar de fabriek gevestigd is, hing zich op. Maar volgens milieuorganisaties verandert er fundamenteel weinig aan het Chinese milieubeleid.

Vijf dagen nadat het hoofd van de hoogste Chinese milieu-instantie, Sepa, zijn ontslag had aangeboden voor de ramp in de Songhuarivier, blijven er koppen rollen. Gisteren raakte bekend dat Wang Wei, de viceburgemeester van Jilin, waar de explosie op 13 november plaatshad, zich had verhangen en dat drie managers van het Chinese staatsbedrijf waar het ongeval gebeurde, aan de dijk werden gezet. Het betreft de manager van de afdeling van China National Petroleum Corporation in Jilin, de verantwoordelijke van de benzeenafdeling waar het ongeval plaatshad en de chef veiligheid van het bedrijf.

China hoopt zo aan zijn steeds ongeruster wordende burgers en aan de internationale gemeenschap te tonen dat het de verantwoordelijken aansprakelijk houdt. Dat het milieubewustzijn vooral bij de veel welvarender stedelingen sterk is toegenomen, is eenvoudig te verklaren: mensen worden veel directer geconfronteerd met de gevolgen ervan.

Zo is het aantal kinderen dat door de milieuvervuiling met een afwijking wordt geboren volgens overheidsstatistieken tussen 2001 en 2003 met een kwart gestegen. In Peking, een van de meest vervuilde steden ter wereld, is longkanker de belangrijkste doodsoorzaak geworden, aldus Sepa.

In 2004 alleen al registreerde de overheid 74.000 aan vervuiling gelieerde protesten. Zo mobiliseerden duizenden mensen in het rijke, oostelijke Zhejiang tegen chemische fabrieken die grond en water vervuilden. In één geval, in april, rebelleerden dertigduizend mensen in het dorp Huaxi.

De internationale gemeenschap kijkt om verschillende redenen nauwlettend toe. Vooreerst houdt luchtvervuiling niet op aan de grens. Japan en Zuid-Korea kampen met grotere problemen van zure regen dan ooit, door de Chinese vervuiling. Bovendien speelt China, dat de op één na grootste uitstoter is van CO2, een belangrijke rol in de opwarming van de aarde. En tot slot zijn velen nog de hele SARS-affaire niet vergeten, waarbij Peking in 2003 loog over het aantal gevallen. Met de vogelgriep in het verschiet is het van groot belang dat China laat zien dat het correct rapporteert en tijdig optreedt.

De ontslagen van de voorbije dagen, zo menen milieu-experts, zijn evenwel weinig meer dan windowdressing. Zo spendeert Peking nog steeds minder dan 2,2 procent van zijn bnp aan milieu, wat volgens Chinese wetenschappers nochtans het strikte minimum is. Ook blijven de boetes voor vervuilende bedrijven zo laag dat ze weinig gemotiveerd zijn om dure zuiveringsinstallaties te plaatsen. Corruptie en nepotisme bemoeilijken de zaak nog verder en het feit dat het tien dagen duurde vooraleer de benzeenvergiftiging in de Songhua werd toegegeven, toont evenzeer aan dat transparantie en aansprakelijkheid nog niet helemaal zijn ingeburgerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234