Zondag 17/01/2021

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Bent u klaar om te beleggen? Deze 5 vragen geven het antwoord

Sparen via klassieke formules als termijnrekeningen en spaarboekjes levert tegenwoordig nauwelijks nog iets op. Sterker nog: door de historisch lage rentes op dergelijke producten verliest uw spaargeld elk jaar aan waarde. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer mensen op zoek gaan naar interessantere alternatieven. Meteen een belangrijke reden waarom beleggen aan populariteit wint. Maar is dat niet riskant? Ontdek of beleggen iets voor u is aan de hand van de volgende 5 vragen ...

Beeld Shutterstock

Alleen rijke mensen kunnen beleggen, toch?

Dat klopt evenmin als beweren dat rijke mensen hun geld in briefjes van 500 euro in een kluis in Zwitserland bewaren. Iedereen kan beleggen! Wel is het correct dat u altijd een bepaald bedrag achter de hand dient te houden voor onverwachte uitgaven en kosten. Dat bedrag is onder meer afhankelijk van uw inkomen of de samenstelling van uw gezin. Wat u naast uw financiële buffer aan spaargeld overhoudt kunt u beleggen: geld dat u dus niet meteen nodig heeft. Eerst miljonair zijn? Niks van! Beleggen kan al vanaf 25 euro per maand.

Beleggen, is dat niet alleen iets voor vijftigplussers?

Nog zo'n vaak gehoord vooroordeel, waar in de praktijk niets van klopt. Beleggen is helemaal niet voorbehouden voor een bepaalde leeftijdscategorie. Iedereen kan beginnen met beleggen, ongeacht zijn of haar leeftijd. Wel zult u dat afhankelijk van uw leeftijd op een andere manier doen: onder meer met een ander profiel en een andere looptijd. Zo biedt ING bijvoorbeeld een periodiek beleggingsplan aan, waarbij u belegt in gemengde fondsen op uw maat, beheerd door experts. En dat kan al vanaf 25 euro per maand!

Is beleggen gevaarlijk?

Het risico dat u bereid bent te nemen op de beurs is onder meer afhankelijk van uw risicogevoeligheid, behoeften, financiële situatie, kennis, ervaring en beleggingshorizon. Wie bijvoorbeeld jong start heeft in principe zicht op een veel langere beleggingshorizon dan iemand die daar pas na zijn pensioen mee begint. In vergelijking met een kortere periode worden beursschommelingen over een langere periode immers veel makkelijker opgevangen en gedeeltelijk afgevlakt.

Beleggen, is dat niet te moeilijk?

U hoeft geen marktexpert te zijn om op termijn een potentieel hoger rendement voor uw spaargeld te voorzien. Beleggen is namelijk veelal een kwestie van gezond verstand. Cruciaal daarbij is een professionele begeleiding door bijvoorbeeld een raadgever bij uw bank, die samen met andere experts uw beleggingsportefeuille samenstelt. Herbekijk ook jaarlijks uw beleggingsportefeuille. Zo bent u er zeker van dat uw beleggingen overeen blijven stemmen met uw doelstellingen en profiel.

Is beleggen geen loterij?

Beleggen staat ver af van een kansspel. Wie verstandig belegt doet er goed aan niet al zijn eieren in dezelfde mand te leggen. Via gemengde fondsen belegt u in verschillende bedrijven, obligaties en/of aandelen, sectoren en geografische zones (Europa, Azië, VS ...). Laat u daarbij zeker begeleiden door een expert met kennis van zaken. Uw bankier is perfect geplaatst om uw behoeften, financiële situatie, ervaring, beleggingshorizon en risico's in kaart te brengen.
Kortom: iedereen kan beleggen!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234