Zondag 26/03/2023

Benoemingsconflict ontketent oorlog in regeringscoalitie

Pensioenminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) steunt Christophe Hardy (MR) als het hoofd van de Rijksdienst voor Pensioenen. Hij passeert zo Jean-Marc Delporte, die als eerste uit de selectieproeven kwam en de voorkeur van de PS geniet. Premier Di Rupo (PS) moet dus ofwel Van Quickenborne ofwel zijn eigen kamp laten vallen.

De leden van het directiecomité van de Pensioendienst kregen gisteren een brief van hun voogdijminister Vincent Van Quickenborne met een nieuw klassement voor de pensioenbaas. Christophe Hardy, de vorige kabinetschef van MR-minister Sabine Laruelle en huidig directeur bij privébedrijf Sodexho, staat in de brief in poleposition om de pensioendienst te leiden. De liberaal wil hem deze week nog voordragen op de ministerraad voor die functie.

Delporte en Hardy moesten onlangs op gesprek bij de minister. Mede daardoor raakte hij ervan overtuigd, zo valt te horen in zijn omgeving, dat Hardy 'de juiste kandidaat' is om de hervormingen binnen de pensioendienst in goede banen te leiden. Probleem is wel dat Delporte als eerste uit de selectieprocedure van Selor kwam, Hardy stond op twee. Daarenboven heeft Delporte ook de unanieme steun van het bestuurscomité van de RVP én van de Franstalige socialisten. Dat bestuurscomité houdt morgen nog een vergadering over het nieuwe voorstel van Van Quickenborne, maar de kans lijkt klein dat zij van mening zullen veranderen en hun steun aan Hardy zullen betuigen.

Het feit dat de Open Vld'er een andere kandidaat dan Delporte heeft gekozen wordt in PS kringen omschreven als 'een pure provocatie'. "Delporte is de meest gepaste kandidaat", klinkt het. Bij PS verzekert men dat er geen andere kandidaat benoemd mag worden. "Welk spel is hier aan de gang?", klinkt het. "Moeten we nu Selor en alle andere selectieprocedures in de vuilnisbak gooien?"

Bovendien wordt premier Elio Di Rupo (PS) nu verplicht om een beslissing te nemen. Ofwel houdt hij vast aan het voorstel van de bevoegde minister, ofwel beslist hij dat de PS-kandidaat zijn voorkeur krijgt. Hoe dan ook zal deze beslissing voor hoogspanning zorgen binnen de coalitie. Delporte, die ook als eerste uit de selectie kwam bij de FOD Economische Zaken, zou daar terecht kunnen, maar dat zou wel een nederlaag zijn voor de PS.

Bij de partij van de premier betreuren ze ook dat Di Rupo het dossier niet eerder naar zich toe trok. "Hij is al maanden op de hoogte van het probleem", merkt men op. "En wat is het resultaat? Dat hij nu tussen ons en Open Vld moet kiezen. Hij zit gevangen in een slecht scenario."

Van Quickenborne was maandagavond niet bereikbaar. Zijn woordvoerder, Tom Meulenbergs, onthoudt zich van elk commentaar. "De procedure is voorlopig nog bezig", luidt het.

Ook staatsecretaris Hendrik Bogaert (CD&V), bevoegd voor Ambtenarenzaken, onthoudt zich van elk commentaar over de keuze van zijn liberale collega.

De benoeming bij de RVP is de sleutel om een hele carrousel te starten, waarbij tientallen topbenoemingen op het programma staan. Zonder compromis tussen socialisten en liberalen is er geen akkoord mogelijk over alle andere benoemingsdossiers.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234