Woensdag 23/09/2020

Benoeming van Leon Panetta zorgt voor verdeeldheid bij Democraten in VS

Ex-stafchef Clinton wordt CIA-baas

De verkozen Amerikaanse president Barack Obama heeft Leon Panetta aangewezen als nieuwe directeur van de CIA. De ex-Congresman en stafchef van president Bill Clinton staat in Washington bekend als een zeer bekwame functionaris. Toch zorgt zijn benoeming voor onenigheid bij de Democraten.

door Tom Vandyck

washington l De aanduiding van Leon Panetta voor de topfunctie bij de CIA werd maandag bekendgemaakt door de staf van Barack Obama. Panetta stuit op scepsis bij een aantal belangrijke Democraten in het Amerikaanse Congres. Vooral zijn gebrek aan ervaring binnen de inlichtingendiensten zorgt voor onvrede.

De nieuwe voorzitster van de Senaatscommissie die de inlichtingendiensten overziet, Diane Feinstein uit Californië, gaf in een persmededeling aan dat ze niet vooraf was ingelicht over de benoeming en dat ze haar twijfels heeft over Panetta's kwalificaties.

"Mijn standpunt is altijd geweest dat de CIA deze keer het best gediend zou zijn met een professional aan het hoofd", zei Feinstein. Ook senator Christopher Bond uit Missouri, de top-Republikein in de bevoegde Senaatscommissie, uitte voorbehoud. "In een post-9/11-wereld zou ervaring in de inlichtingen een vereiste moeten zijn voor de baan van CIA-directeur."

Panetta's benoeming komt als een verassing. Democratische insiders gaven in de Amerikaanse media aan dat Barack Obama de laatste weken bewust op zoek was gegaan naar een outsider voor de CIA. Op die manier hoopt hij orde op zaken te stellen bij de inlichtingendienst, die in zak en as zit. Sinds 9/11 en de foute inschattingen over de vermeende massavernietigingswapens van Irak had de CIA te maken met demoralisatie en een uittocht van ervaren personeel.

Toch zou Obama in eerste instantie een CIA-directeur gezocht hebben binnen de inlichtingendiensten. Daar vond hij echter geen acceptabele kandidaat. Zijn eerste keuze was John Brennan, een man met een 25-jarige staat van dienst binnen de inlichtingendiensten. Die trok zich echter terug nadat hij in opspraak was gekomen omwille van zijn vermeende rol in George W. Bush' programma van folteringen en geheime terreurgevangenissen.

'Nieuw tijdperk van onafhankelijkheid'

De aanduiding van Panetta komt twee weken nadat Obama de andere overblijvende topfuncties in zijn regering ingevuld heeft. De kans bestaat dat het verzet in het Congres Panetta's benoeming zal bemoeilijken. Voor hij officieel het roer kan overnemen bij de CIA moet hij de goedkeuring van het Congres krijgen.

Toch waren er in het Congres ook positieve stemmen te horen over Panetta. De Democratische Senator Ron Wyden uit Oregon, die lid is van de Commissie Inlichtingendiensten, noemde hem in de krant The Washington Post "een sterke keuze, die de kunde heeft om de inlichtingendienst een nieuw tijdperk van aansprakelijkheid binnen te loodsen".

Leon Panetta (70) is een bijzonder ervaren Washingtoninsider. Hij was zestien jaar lid van het Huis van Afgevaardigden en daarna eerst budgetdirecteur en vervolgens stafchef in het Witte Huis onder president Bill Clinton. De laatste tien jaar had Panetta zijn eigen onafhankelijke onderzoekscentrum op de California State University in Monterey Bay.

Hoewel Panetta geen ervaring heeft in de inlichtingendiensten was hij als stafchef wel aanwezig op de dagelijkse nationale veiligheidsbriefings die president Clinton ontving van de CIA. Als CIA-directeur komt hij aan het hoofd van het agentschap dat het speerpunt is in de bestrijding van Al Qaida en andere terreurgroepen.

Wat dat betreft, belooft hij een breuk te maken met de aanpak onder George W. Bush. In een opinieartikel in de krant The Washington Post schreef hij vorig jaar dat de VS onder geen enkele omstandigheid gebruik mogen maken van foltering.

Leon Panetta valt als CIA-directeur onder de bevoegdheid van de Director of National Intelligence, die alle Amerikaanse inlichtingendiensten overziet. Voor die post duidde Barack Obama zoals verwacht de gepensioneerde admiraal Dennis Blair aan. Verwacht wordt dat de president-elect beide benoemingen binnen enkele dagen officieel zal aankondigen.

Diane Feinstein (hoofd Senaatscommissie Inlichtingendiensten):

De CIA zou nu het best gediend zijn met een professional aan het hoofd

n De benoeming van Leon Panetta zorgt voor verzet. 'Ervaring in de inlichtingendiensten zou een vereiste moeten zijn voor een CIA-baas in een post-9/11-wereld.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234