Maandag 26/07/2021

Bengaalse miljonairs steeds talrijker

Vragen over besteding ontwikkelingshulp

Opmerkelijk: in het straatarme Bangladesh is het aantal multimiljonairs met een factor zeshonderd gestegen.

DHAKA

IPS

Dertig jaar geleden telde Bangladesh, een van de armste landen in Azië, vijf multimiljonairs. Vandaag zijn dat er meer dan 3.000. Maar intussen blijft bijna de helft van de 127 miljoen inwoners van Bangladesh onder de officiële armoedegrens hangen. Dat doet de vraag rijzen waar de bijna 40 miljard euro (1,6 miljard frank) die het land sinds 1971 aan ontwikkelingshulp opstreek, is terechtgekomen. Volgens critici heeft het grootste deel van dat geld zeker niet geholpen de armoede in het land te bestrijden.

Ongeveer 30 miljoen Bengalezen moeten rondkomen met minder dan 1 dollar per dag. Een even grote groep verdient wat meer, maar toch nog te weinig om een leven zonder gebrek te leiden. Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank maakt Bangladesh sinds halverwege de jaren negentig iets sneller vordering in de strijd tegen de armoede. Maar in het huidige tempo zou het volgens de instelling toch nog 44 jaar duren vooraleer de hele bevolking boven de - erg lage - armoedegrens uitkomt.

Veel Bengalese economen geloven dat de omvangrijke ontwikkelingshulp waarop het land nog steeds kan rekenen, stilaan meer kwaad dan goed begint te doen. De regering en veel ondernemers zijn afhankelijk geworden van dat makkelijk verdiende geld, en voelen zich niet gedwongen tot het uiterste te gaan om de rendabiliteit van de bedrijven in de industrie en de landbouw te verhogen. Bovendien blijkt een aanzienlijk deel van de ontwikkelingshulp de doelgroep nooit te bereiken. Abul Barkat, een econoom van de universiteit van Dhaka, schat dat aandeel op niet minder dan drie vierde. Buitenlandse ondernemingen die materiaal leveren voor projecten en overzeese adviseurs, zouden een kwart opstrijken van het geld dat voor een gemiddeld project ter beschikking wordt gesteld. Bengalese ambtenaren, politici, plaatselijke adviseurs en aannemers verdelen onder elkaar gemiddeld 30 procent van de projectbudgetten. Nog eens 20 procent van het geld dat aan initiatieven voor de bestrijding van armoede in Bangladesh wordt uitgegeven, zou terechtkomen bij de 'elite' in de steden en op het platteland.

De cijfers van Barkat worden aangevochten, maar zowel binnen de regering als in onderzoeksinstellingen en bij de donorgemeenschap is er eensgezindheid over de vaststelling dat lang niet alle ontwikkelingshulp terechtkomt en dat de hulp ongewild rijke mensen nog rijker maakt. De Bengalese minister van Financiën, S.M.S. Kibria, wijst vooral de buitenlandse consultants met de vinger die worden aangesteld door de donorlanden of de hulporganisaties. Atiur Rahman, een onderzoeker van het Bangladesh Institute of Development Studies, stelt dat Barkats cijfergegevens bij de haren getrokken zijn, maar gelooft toch dat er in Bangladesh een klasse van rijke mensen is ontstaan die hun fortuin alleen aan de ontwikkelingshulp hebben te danken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234