Donderdag 06/05/2021

Bende-verdachten nu ook op Internet

Speurders van de onderzoekscel 'Waals-Brabant' stelden gisteren in Brussel de vijf nieuwe robotfoto's voor van vermeende leden van de Bende van Nijvel. Ze openden ook een Internet-site. Zelfs langs die weg kunnen nu tips worden doorgespeeld over de daders van de reeks bloedige raids die in de eerste helft van de jaren tachtig zeker 29 slachtoffers maakten.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Het was niet zozeer omwille van een gekrenkte eer dat de twee met het Bende-onderzoek belaste onderzoeksrechters Lacroix en Raynal tijdens het weekend huiszoekingen lieten verrichten op de redacties van Het Nieuwsblad en La Lanterne. Zaterdag pakten beide kranten uit met de 'primeur' van de vijf nieuwe robotfoto's. "We stelden echter vast dat het ging om kladversies", zei rijkswachter Lionel Ruth van de cel-Waals-Brabant gisteren op een persconferentie. "Het verschil zit hem in kleine maar niet onbelangrijke retouches. Op die manier wordt het onderzoek gehinderd. Men doorbreekt het media-effect dat wij beoogden. De mensen die de slechte robotfoto's onder ogen kregen, zullen de authentieke misschien niet meer bekijken." In speurderskringen werd gisteren zonder meer gesproken over "de niet uit te sluiten mogelijkheid dat iemand het onderzoek wil saboteren". Maar de werkelijkheid, denken de meeste speurders, ligt wellicht dichter in de buurt van vriendschap tussen politiemensen en journalisten.

In februari van vorig jaar werd al eens een reeks van tien robotfoto's vrijgegeven. Dat leverde een kleine duizend tips op. Tot vandaag melden zich nog drie tot vier mensen per week die iemand menen te herkennen. Luidens de cel-Jumet werden uit deze vloed aan informatie "al enkele ernstige indicaties gedistilleerd". De nieuwe reeks van vijf is onder meer het resultaat van hypnosesessies met mensen die ooit oog in oog stonden met leden van de Bende. Hypnose leidt tot fragmentaire beelden - recht uit het onbewuste. "Wat de man op foto 15 onder zijn kin houdt, lijkt bijvoorbeeld op een pijp, maar is wel degelijk de loop van een riotgun", aldus Ruth. "Omdat de getuige het zich zo herinnerde. De vijf tekeningen zijn telkens gemaakt op basis van één getuigenis. Bij foto 12 kon de getuige zich, zoals u ziet, enkel de ogen herinneren."

De robotfoto's kregen de nummers 12, 15, 19, 20 en 21 mee. Drie ervan vertonen fysionomische gelijkenissen met vorige robotfoto's. Dat zou erop kunnen wijzen dat verschillende getuigen dezelfde daders gezien hebben. De knalgele affiches worden vanaf vandaag op openbare plaatsen opgehangen. En de robotfoto's staan nu ook op het Internet. Langs die weg kunnen tips worden gemaild. Bellen kan op 0800/20202 of op 071/25.83.00.

In het 'gewone' Bende-onderzoek heeft de cel-Jumet intussen opnieuw interesse voor Vincent Louvaert, een overvaller die in november 1983 stierf aan een overdosis drugs. Een vroegere kompaan van Louvaert verklaarde kort na zijn dood aan de gerechtelijke politie van Nijvel dat hij diens zus had ontmoet in de herberg Les Trois Canards, waar later een van de eerste slachtpartijen van de Bende plaatsvond. Zijn zus zou hem toen hebben toevertrouwd dat Louvaert had deelgenomen aan de bloedige overval op een Colruyt-filiaal in Nijvel. Met Louvaert leek het onderzoek toen te evolueren in de richting van de zware illegale wapenhandel. Na zijn dood werd bij Louvaert een foto gevonden van een man die een wapen vasthield dat kennelijk behoorde tot de collectie die de Bende in 1982 buitmaakte bij wapenhandelaar Dekaise in Waver. Het spoor genoot later ook de aandacht van een speciale speurderscel bij de BOB van Waver. De twee BOB'ers die sterk geloofden in deze piste werden echter weggestuurd door de Nijvelse procureur Jean Deprêtre en hun commandant, Jean-Luc Duterme. Het is dezelfde Duterme die dezer dagen onder vuur ligt wegens de manier waarop hij vorig jaar binnen de antenne-Neufchâteau de in de X1-onderzoeken werkende speurders rond adjudant Patriek De Baets wegstuurde.

De zus van Louvaert ontkende onlangs tegenover de cel-Jumet dat hij ooit met haar zou hebben gesproken over de Bende. Samen met andere familieleden toonde ze zich bereid om DNA-stalen te laten afnemen, zodat het opgraven van het lichaam van Louvaert - zoals onlangs gebeurde met dat van WNP-leider Paul Latinus - niet hoeft. (DDC) http/www.killersbrabant.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234