Woensdag 12/05/2021

Ben Weyts

Omdat er nog geen wet tegen gestemd is, gaat het onverdoofd slachten onverdroten voort.

Vanavond worden zo in het Eurovisiesongfestival, de creepy crochetwedstrijd die meer gedaan heeft voor het uiteenvallen van de Europese identiteit dan alle prikkeldraadafsluitingen van Viktor Orbán samen, vele onschuldige muzieknoten onverdoofd geslacht.

In zijn onvolprezen meesterwerk Generation of Swine doet de uitvinder van de gonzo-journalistiek Hunter S. Thompson verslag van de Amerikaanse presidentscampagne in 1988, met Bush sr. in een weinig benijdenswaardige hoofdrol.

Wij zitten hier voorlopig nog met een generatie van onverdoofde zwijnen: dankzij de twijfelzucht en kontdraaierij van degenen die wij verkozen hebben om ons te vertegenwoordigen.

Of het moet zijn dat er uiteindelijk toch een compromis gevonden wordt over iets waaraan 90 procent van het kiesvee - sorry, was sterker dan mijzelf - allang zijn zegen gegeven heeft.

Wat het ook moge zijn: Ben Weyts speelt hier de weinig benijdenswaardige hoofdrol.

Dagen zonder vlees, politici zonder macht.

Want er moet nog gepalaverd worden.

Anders valt de regering. Of zoiets.

Ik geef hem niet graag gelijk en zeker niet altijd, maar de woorden van Chris Dusauchoit, uitvinder van de dierenprogramma's in Vlaanderen, op Twitter waren scherp en juist: "Over dierenwelzijn praten met vertegenwoordigers van godsdiensten is als over godsdienst praten met slagers."

Als het van Ben Weyts, de sympathieke combinatie van Roy Orbison en Franciscus van Assisi uit het landelijke Beersel, zou afhangen, was het immers allang in orde. Maar het is nog niet in orde.

Want er moet nog gepalaverd worden.

Anders valt de regering. Of zoiets.

Mensen die mij verdenken van grote dierenliefde, wijs ik er graag op dat ik bang ben voor zowat alle vierpotigen met of zonder pels, maar ik sta wel als één kloeke manstijger achter dit voorstel.

Dat het slechts een druppel op de hete plaat is, maar men moet ergens beginnen.

Want de hele vleesindustrie moet op de rooster - sorry, was sterker dan mijzelf - als we het echt menen met onze liefde voor dieren.

Om nog te zwijgen over broodfok, castratie, cosmeticaproeven, bont, foie gras en die degoutante legbatterijen, om maar eens een paar dwarsstraten te noemen.

Het is waarlijk verbazend dat we het met zijn allen eens zijn over een ethische behandeling van de dieren, maar dat helemaal niet toepassen.

Religieuze traditie mag zijn plaats hebben voor degenen die daar behoefte aan hebben en daar in geloven, maar er zijn grenzen. En wetten die boven religieuze rariteiten en gewoontes staan.

Het IS-gewijs van een toren gooien van katten was in Ieper ooit ook een traditie.

De Soemeriërs (4de eeuw voor Christus) castreerden hun slaven en gebruikten hen als lastdieren. Ook een mooie traditie. Waar is de tijd!

Dieren staan gewoon niet op onze morele radar.

Daarom reageren zovelen ongemakkelijk als je bij het nuttigen van een kikkererwt plechtig verklaart vegetariër te zijn: ze zien het als kritiek op het feit dat ze dat zelf niet zijn.

Ongemakkelijk draaien ze met hun kont op hun designsofa's, bedekt met stierenlullenleder.

Dat heeft een naam: vegafobie.

De vegafoob wordt herinnerd aan zijn eigen morele spreidstand, wat hem onrustig maakt, waardoor hij lacherig of geïrriteerd reageert op de medemens die het voedingsgewijs in hoofdzaak of alleen met planten doet. Dat zijn aanstellerige teensletsen dragende bakfietsmalloten.

Ik moet de eerste koe nog tegenkomen die graag poëzie leest, maar ook dieren ervaren welzijn en hebben het recht om meer te zijn dan al dan niet gepaneerde vleesautomaten.

Mijn voorstel is dan ook: vanaf volgend schooljaar gaan alle communicanten van welke godsdienst dan ook in plaats van naar Planckendael op daguitstap naar het plaatselijke abattoir.

Het zal rap in orde zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234