Zondag 22/05/2022

Belletjes met ballen

Authentiek: zou er één concept zijn in de wijnwereld dat meer misbruikt werd/wordt? Maar nochtans zijn er in veel appellations, zelfs in het door exportflauwte geteisterde Frankrijk, genoeg authentiekelingen actief. Zoals de broers Aubry in Champagne, die uitgestoten druivenrassen koppig herwaarderen.

Frank Van der Auwera

In Jouy-lès-Reims, het hart van La Petite Montagne de Reims, zijn de broers Pierre en Philippe Aubry haast letterlijk geobsedeerd door het verleden. Uiteraard hebben zij een klassieke champagnelijn, waarin de officiële hoofddruiven - pinot noir, pinot meunier en chardonnay - in wisselende coalities optreden. Maar als afstammelingen van wijnbouwers/eigenaars die reeds sedert 1790 actief zijn in de wijncultuur, willen de Aubry's het collectieve druivengeheugen van de regio Champagne duidelijk bewaren én promoten.

Beide smaakavonturiers combineren, naast passie voor de wingerd, vooral ook veel technische knowhow: Pierre is een oenoloog, terwijl Philippe biologie studeerde. De praktijk leerden ze bij hun vader op het nu 17 ha grote domein, samengesteld uit een 60-tal percelen met een uiterst grote variatie qua bodemtype, ligging, microklimaat en druivensamenstelling, allemaal met premier cru-status en van hoge ouderdom. Daarbij passen de Aubry's alle technieken toe om hun rendement te beperken en de eindkwaliteit op te krikken.

Zo selecteren ze slechts de sappen van de coeur de cuvée. Verder wordt er met de wingerd druk geëxperimenteerd, o.m. met de plantation en foule, waarbij de stokken niet netjes in rijen worden gezet, maar 'wild' door elkaar, met bovendien een heel hoge densiteit (tot 16.000 stokken/ha!).

l Oude troeteldruiven

Hun liefde voor verstoten of vergeten variëteiten komt vooral in de cuvées précieuses tot uitdrukking, waar ze hun natte droom kunnen waarmaken: van het 'klassieke' geleidelijk evolueren naar het 'originele' in Champagne.

In 1993 lanceerden ze daarom hun serie Le Nombre d'Or. In deze collectie zit onder meer een premier cru met oogstjaar 1998 (zie proefcommentaar) die bij mijn weten de enige champagne is die uit maar liefst zes druivensoorten wordt samengesteld. Naast de officieel gepromote rassen - zoals de pinot noir - mengen zij in deze blend ook eigenzinnig fromenteau, petit meslier en arbane. De fromenteau (of pinot gris) is een variëteit met druifjes die grijsroze tot blauwgrijs kunnen kleuren en die vaak aroma's van kersen en groseille blanche opleveren. De petit meslier van zijn kant, eveneens een 'witte' variëteit, staat borg voor veel frisheid en fruitigheid.

De arbane tot slot is een eerder nerveuze, bijzonder boeketrijke variëteit die prima kan verouderen en impressies geeft van o.m. viooltjes, kaneel en meiklokjes. De liefde voor deze vergeten druiven verdedigen de Aubry's met een haast kinderlijk eenvoudige redenering:

"Als onze voorouders in Champagne deze variëteiten ooit met zoveel zorg aanplantten, moeten zij daarvoor toch hun redenen hebben gehad?"

Let wel: deze variëteiten worden door de Franse wijnwetgever in deze AOC nog steeds toegestaan (toléré), maar zeker niet aanbevolen (recommandé). Commercieel slonk hun belang in de loop der decennia niet zozeer wegens hun intrinsieke kwaliteit - of het gebrek eraan -, maar vooral omdat hun opbrengst per hectare te laag bleek. Vooral na de phylloxera-plaag herplantten veel champagneboeren hun gedecimeerde wijngaarden met de 'meer betrouwbare' Big 3 (chardonnay, pinot noir en meunier). Genoeg woordenbrij, hoe smaakt deze passie voor het verleden anno 2005 in het glas? Wij pikten vijf cru's uit het assortiment:

l L. Aubry, Premier Cru Rosé Brut, non-millésimé (prijs: 29,50 euro)

We starten met een 'gewone' brut rosé, gebaseerd op 60% pinot meunier en noir plus 40% chardonnay. Technisch wordt de kleur wel verkregen door de vinificatie en níet door toevoeging van rode wijn, een procédé dat vrijwel alleen in Champagne wettelijk mag toegepast worden. In ons glas belandt een correcte, zalmroze champagne met een stevige mousse, een neus van rijpe rode besjes en aardbeien, gevolgd door een strakke, vrij stevige fruitsmaak met perzik en aalbesjes, zij het met wat weinig nuancering.

l L. Aubry, Sablé Rosé, Brut Premier Cru 2000 (prijs: 49 euro)

Ons roséhart klopt véél sneller voor deze champagne gris, bij ons weten de enige in zijn soort, gemaakt van 60% chardonnay en 40% pinot noir (en meunier) en ongedoseerd. Deze Le Sablé Rosé werd door de Aubry's uitgedokterd om het bicentenaire van het huis te vieren. Volgens hen een "wijn in de stijl van de achttiende eeuw". De roze tint wordt verkregen door de speciale persingstechniek, wat zich in het glas vertaalt door een enorme finesse. Helder zalmroze met een enorm fijne belletjesstroom die energiek aanhoudt. Rijp en pittig parfum van bosaardbeien en frambozen, daarna heel complex in de smaak met o.m. impressies van patisserie, opnieuw frambozen en mineralen. Heel brut, ver van alle zoeterige flauwte.

l L. Aubry, Brut Premier Cru, non-millésimé (prijs: 24 euro)

Een 'gewone' brut zonder oogstjaar, maar toch ongewoon qua samenstelling door zijn dominantie van 60% pinot meunier, aangevuld met 20% chardonnay en 20% pinot noir. Een wilde moussekraag met minibelletjes. Rijp georiënteerd boeket van vooral golden-appel en conférence-peren plus wat getoast brood. Ondanks deze rijpheid toch voldoende fris in de mond maar vooral kurkdroog, met wit fruit in de hoofdrol. Correcte wijn.

l Le Nombre d'Or, Premier Cru Brut 'Campanae Veteris Vitis' 1998, Sablé 'Blanc de blancs' (prijs: 49 euro)

Deze speciale cuvée bestaat uit de ongewone blend van 45% arbane, 35% chardonnay en 20% petit meslier, maar het resultaat is voor de fijnproever indrukwekkend. Mijn persoonlijke favoriet: intens strogeel met een krachtige en constante stroom van speldenkopkleine belletjes. Rijp boeket van witte perzik, bloemen en een vleugje honing. Nog enorm fris en elegant in de mond, met zowel witte perzik, bergamot als zesty citrus, enorm verfrissend, maar tegelijk met veel onderbouw. Amandelfinale. Een genietchampagne die na zeven jaar nog geen slijtagesporen draagt.

l L. Aubry, Le Nombre d'Or, Premier Cru Brut 'Campanae Veteris Vitis' 1998 (prijs: 45 euro)

Ook deze luxeblend trekt de kaart van oude wijnstokken én historische variëteiten die we nergens anders in Champagne aantreffen. Een ongewone samenstelling, want ik kan me geen ander huis inbeelden dat zes druiven bundelt, waaronder een aantal drop-outs. Deze blend bevat namelijk 22% fromenteau (= pinot gris), 41% petit meslier, 10% chardonnay, 10% arbane, 9% pinot noir en 8% pinot meunier. Een duidelijk meer belegen type dan de voorgaande cru, ondanks het feit dat beide even oud zijn. Na de prachtige witte moussekraag en de strogele kleur volgt een rijp boeket met gekonfijte citroen, gedroogde abrikozen en meiklokjes. Gekonfijt fruit ook in de mond, met een volle textuur van vooral peren en biscuits, maar in de finale toch voldoende frisse zuren met o.m. limoen. Boeiend, maar toch verkies ik de vorige fles.

info Het Aubry-gamma wordt binnenkort in België verdeeld door Otterman aan de Schelde, Koolkaai 15, 2000 Antwerpen, tel 03/ 233.30.33.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234