Dinsdag 20/04/2021

Bellens verwelkomt 4G-akkoord, maar neemt Waalse taksen op de korrel

Belgacom-topman Didier Bellens. Beeld BELGA
Belgacom-topman Didier Bellens.Beeld BELGA

Belgacom-topman Didier Bellens is tevreden met de Brusselse akkoord over de uitrol van 4G mobiel internet, maar verlegt het vizier meteen naar de nieuwe Waalse belasting op gsm-masten. "Ik begrijp dat er begrotingstekorten zijn, maar dat is geen reden om geld te blijven afnemen van de bedrijven", hekelde hij vandaag bij de voorstelling van de halfjaarlijkse resultaten van Belgacom. Hij erkende voorts dat Belgacom zal moeten blijven snoeien in de kosten.

Bij een vorig onderonsje met de pers haalde Bellens nog hard uit naar de Brusselse stralingsnormen, die volgens hem te streng waren om 4G aan te bieden. Intussen is een akkoord bereikt over aangepaste normen, waarbij de oude stralingsnorm van 3 volt/meter voortaan voor elke technologie afzonderlijk geldt, dus 2G, 3G en 4G.

"Vraag zal nog stijgen"
Bellens toonde zich vandaag tevreden, maar waarschuwde dat dit op termijn niet zal volstaan. "In de toekomst zal de vraag nog enorm stijgen", zo verwacht hij. "We delen de bezorgdheden op vlak van gezondheid, maar voor 4G zijn nu eenmaal bepaalde minimale normen nodig."

Op dit moment stoort de Belgacom-topman zich meer aan een nieuwe kiezel in zijn schoen, namelijk de geplande belasting op gsm-masten die het Waalse begrotingstekort moet helpen terugdringen. Elders in de Waalse telecomsector zijn nochtans nog grote besparingen mogelijk, aldus Bellens, doelend op de intercommunale Tecteo. Volgens Bellens neemt die "ontransparante intercommunale" jaarlijks voor miljoenen euro's verliezen over van Belgacoms concurrenten, wat zo bijdraagt tot het overheidstekort. De nieuwe taks op antennes gaat er bij hem dan ook niet in. "Waarom zouden wij indirect de verliezen moeten opvangen van onze concurrenten, die worden geabsorbeerd door die intercommunale?", vroeg hij zich af.

Goede halfjaarlijkse resultaten
De topman verklaarde verder dat Belgacom niet de bedoeling heeft om de prijzen in de sector te breken. "Ons doel is de kwaliteit van ons netwerk te verbeteren tegen dezelfde prijzen." Ook voor België en onze economie is een kwaliteitsvol netwerk van levensbelang, klonk het.

Ondanks de malaise kon het bedrijf vandaag goede halfjaarlijkse resultaten voorleggen. Bovendien werd de telecommarkt eind vorig jaar grondig door elkaar geschud. De regels om over te stappen van operator werden fors versoepeld, terwijl samenwerking tussen concurrenten Telenet en Mobistar met King&Kong voor extra overstappers zorgde. Bellens ontkende niet dat een groot aantal klanten sinds die "grote omwenteling" overstapten, maar benadrukte dat heel wat onder hen intussen "bij ons zijn teruggekeerd omdat ze zagen dat ons netwerk kwalitatief duidelijk beter is". Het aantal overstappers ligt ook terug op het niveau van voor de omwenteling, al nam Belgacom daarvoor wel proactief contact op met bijna 1 miljoen klanten. Het netto-resultaat is in elk geval positief, met een toename van 46.000 mobiele kaarten.

Besparen
Belgacom wil het dus niet op de prijzen spelen, maar op kwaliteit. Hij onderstreepte daarbij meermaals het belang van een goed telecomnetwerk, voor de klanten én voor België. "Buitenlandse bedrijven kijken meteen naar de kwaliteit van de telecom om zich ergens te vestigen", klonk het. Probleem is echter dat de totale omzet van het geheel aan Belgische telecomspelers daalt, onder meer door de gevoerde prijzenslag. Ook Belgacom zal dus moeten blijven snoeien "om de kosten weer in lijn te brengen met de waarde van de markt", aldus nog Bellens. Investeringen op de kwaliteit van het netwerk zijn immers duur.

Ook de personeelskosten blijven niet gespaard. Belgacom wil die "stabiel" houden, maar gezien onder meer de indexering moet daarvoor "vijftig à zestig miljoen euro" geknipt worden, schat Bellens. Ontslagen komen er volgens hem echter niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234