Dinsdag 26/01/2021

Bellens - De Clercq: 1-0

Iedereen bestempelt de brief van Didier Bellens aan Wouter Beke als oerdom. Maar is dat wel zo, want terwijl de nieuwe voorzitter Stefaan De Clercq moest bekennen dat er niets onregelmatigs bij Belgacom was gebeurd, liet de gedelegeerd bestuurder en meesterschaker zien wie de baas binnen het bedrijf is.

Het was du jamais vu. De CEO van een overheidsbedrijf die een brief schreef naar een partijvoorzitter (Wouter Beke, CD&V) om te klagen over het gedrag van een van diens kamerleden (Roel Deseyn, CD&V). Wie zaterdag in de Wetstraat polste naar hoe verstandig dit was, kreeg maar een antwoord: oer- en oerdom.

Mensen die jarenlang met Bellens gewerkt hebben, zien dat anders. "Roel Deseyn is nu toch ook niet echt een naam als een klok in Vlaanderen. De kans dat de gemiddelde Vlaming Deseyns kritiek op Bellens heeft opgemerkt, is vrij klein", klinkt het. "En je kan Bellens van veel verdenken, maar niet dat het een idioot is. Wie in een colère wil reageren op de uitlatingen van een politicus, die pakt zijn telefoon of spreekt af voor een lunch. Maar denkt u nu echt dat de Belgacom-CEO niet weet dat een brief naar de Wetstraat uitlekt in de media?"

Lange termijn

Wat de 'derderangspolitici' in het parlement doen, is voor Bellens totaal onbelangrijk. "Wat voor hem telt, is de houding van enkele politieke sleutelfiguren en zijn raad van bestuur", merkt een gewezen medewerker op. "Theo Dilissen maakte hij als voorzitter monddood. Michel Moll, die één miljoen euro ontving als consultant van een van de grootste Belgacomleveranciers, zat in zijn binnenzak. De brave man dacht dat hij echt iets te zeggen had omdat Bellens bij hem thuis in zijn driegevelwoning in Sint-Stevens-Woluwe kwam lunchen met bevriende journalisten. Met Stefaan De Clerck kwam er een outsider in het Belgacomhuis. Bellens had evenwel snel door dat ze beiden een afkeer van het journaille deelden. De Clerck was net door de pers op de huid gezeten over zijn exitpremie van 300.000 euro."

Op 1 september was het duidelijk De Clerck voorzitter zou worden van de raad van bestuur. "Op een formele beslissing is het nog wachten, maar ik ga ervan uit dat die wel zal volgen", zei De Clerck toen. Hij werd naar eigen zeggen "met veel plezier, veel goesting en zelfs met ambitie" Belgacomvoorzitter. Hij twijfelde er niet aan dat hij over de nodige capaciteiten en ervaring beschikt. "Als Frank Van Massenhove de NMBS kan leiden, kan ik ook naar Belgacom", grapte hij nog.

Als Bellens op 19 september een brief stuurt naar CD&V'er Wouter Beke weet hij dus dat CD&V'er De Clerck voorzitter zal worden. "Het geniale van Bellens is dat hij bereid is al de tijdelijke shit over het uitlekken van de brief erbij te nemen", luidt het bij een gewezen medestander. "Wat voor hem telt is, is de iets langere termijn. Niet de waan van de dag in de gazet of op een website. Onderschat vooral niet wat het belang is van het signaal dat hij aan een nieuwe voorzitter kan geven."

Moreel gezag

"Hoe moet De Clerck zich nu voelen?", zegt iemand uit de entourage van Bellens. "Vrijdag pleitte hij de CEO volledig vrij. Hij kwam zelfs met een verhaal dat Bellens hem tijdens een gesprek overtuigd had van zijn eerlijkheid."

"Volgens mij zat Bellens zaterdag echt te genieten toen plots uitlekte dat hij als CEO een brief had geschreven aan De Clercks partijvoorzitter", getuigt iemand die jaren zij aan zij met Bellens heeft gewerkt. "En dan nog frontaal tegen een parlementslid uit De Clercks eigen partij. Meer nog, uit zijn eigen kieskring. Tja, met welk moreel gezag blijf je na zo'n episode nog aan als voorzitter?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234