Maandag 24/02/2020

Belkacem hardhandig weggeleid aan slot proces

Beeld BELGA

  • Herbeleef de zevende procesdag
  • Moeder Brian De Mulder scheldend rechtszaal uitgezet
  • Advocaat Belkacem pleit pas 10 december
  • Verschillende beschuldigden nemen zelf het woord

Bij het wegbrengen van Belkacem loopt er iets mis. Al is het niet meteen duidelijk wat. "Doe normaal!" roept hij als hij hardhandig wordt weggeleid. Zo eindigt de procesdag toch nog met het nodige rumoer. Op 10 december is het de beurt aan de verdediging van Belkacem om te pleiten.

Alle advocaten van de verdediging, buiten die van Fouad Belkacem, hebben geantwoord op de repliek van het openbaar ministerie. Ze blijven erbij dat het federaal parket niet hard kan maken dat er in dit dossier sprake is van terrorisme. "Zwaar overrroepen en bij de haren getrokken", klonk het meermaals.

Meester Jorgen Van Laer pleitte dat zijn cliënt Elias Taketloune (24) bijeenkomsten van Shariah4Belgium had bijgewoond en zo op korte tijd geradicaliseerd was, maar dat hij in België geen misdrijven had gepleegd. Hij was naar Syrië vertrokken om het regime van president al-Assad te bestrijden. "Hij wist niet wat hem daar te wachten stond. Er heeft nooit iemand tegen hem gezegd dat hij er bijvoorbeeld ongelovigen moest gaan doden. Hij is dus zeker niet wetens en willens naar ginder gegaan om terroristische misdrijven te plegen en wat hij ginder uiteindelijk gedaan heeft - chauffeur spelen en met een wapen naast luchtafweer staan zonder ermee te vuren - kan ook niet als een terroristisch misdrijf beschouwd worden."

De advocaten van Walid Lakdim (23), Mohamed El Youssoufi (30), Bilal El Makhoukhi (25) en Michaël Delefortrie (25) schoven gelijkaardige argumenten naar voren. Toen hun verblijf in Syrië niet aan hun verwachtingen voldeed, waren ze terug naar België gekomen.

Onweerstaanbare dwang
Advocaat Kris Luyckx pleitte namens Jejoen Bontinck (19) de vrijspraak op basis van artikel 71, de onweerstaanbare dwang. "Het openbaar ministerie zegt voortdurend hoe ver de radicalisering wel niet ging, maar wil daar dan niet de logische conclusie aan koppelen dat die jongeren niet meer normaal konden oordelen en niet verantwoordelijk zijn voor hun daden."

Meester Walter Damen vroeg de rechtbank om de strafvordering wat betreft Houssien Elouassaki (23) onontvankelijk te verklaren, omdat hij wellicht gestorven is in Syrië. "Als de verklaringen van Jejoen Bontinck zonder meer geloofd worden, dan moet u hem ook geloven wanneer hij zegt dat Houssien dood is. Wij kunnen onmogelijk een overlijdensakte bekomen uit Syrië."

Beklaagden aan het woord
Daarnaast kregen ook al twee beklaagden zelf het laatste woord. Walid Lakdim vertelde de rechtbank dat hij nooit gehersenspoeld werd en dat hij uit eigen beweging naar Syrië is vertrokken. Michaël Delefortrie zei dat alle initiatieven van Shariah4Belgium nu gedemoniseerd worden, terwijl de organisatie volgens hem ook goede dingen heeft gedaan.

De zaak wordt op 10 december voortgezet met de repliek van de verdediging van Fouad Belkacem. Toen hij met zijn advocaat wou overleggen maar werd weggeleid uit de zaal, klonk er vanachter de schermen nog even kabaal. Belkacem vond dat hij te brutaal werd aangepakt door de agenten.

Mr Walter Damen: "Als Jejoen de waarheid spreekt dan is Houssein Elouassaki overleden. Daarom moet de strafvordering tegen hem onontvankelijk verklaard worden. Wachten op een overlijdensakte uit Syrië heeft geen zin."

Damen ziet "ernstige hiaten" in de verklaringen van Jejoen te zien en wil hem daar ook over interpelleren. Bontinck heeft het proces echter net verlaten.

Ergun Top treedt op voor Michael Delefortrie. Dit is een symbooldossier waarbij de maximumstraf wordt geëist zonder onderscheid te maken tussen wie vrijwillig is teruggekeerd, hoe lang iemand in Syrië is geweest en hoe het leven hier werd verdergezet. Mijn client wil meewerken aan een deradicaliseringsprogramma voor jongeren."

Delefortrie vult zelf aan: "Alles wordt demonisch gekaderd. Zelfs als ik naar het toilet ga, denkt men dat ik chemische wapens ga maken. Alles rond Shariah4Belgium wordt negatief gemaakt."

Na een kwartier pauze is de zitting hernomen met een repliek voor beklaagde Bilal El Makhoukhi.

Meester Dimitri De Béco (advocaat voor El Youssoufi) pikt in op voorgaande replieken: "Bizarre omstandigheden om te repliceren. Een moeder die zich emotioneel burgerlijke partij stelt voor een beklaagde die ook vervolgd wordt, een beklaagde die vrijspraak vraagt op basis van art 71. Dat kan voor anderen ook gelden. Dat is toonaangevend. Wie is dader, wie is slachtoffer?"

"Mijn client zal pas een terrorist zijn als hij daarvoor door rechtbank wordt voor veroordeeld", besluit de advocaat.

Beeld BELGA

Walid Lakdim krijgt het woord: "Ik ben nooit gebrainwasht geweest. Ik heb zelf mijn reis gefinancierd en ben door niemand aangespoord."

Beeld BELGA

Het woord is aan Kris Luyckx. Hij treedt op voor Jejoen Bontinck. "Het Openbaar Ministerie putte zich uit over hoe erg en drastisch het allemaal ging, maar de logische conclusie dat Jejoen daardoor gedwongen werd, wordt niet gemaakt." Luyckx pleit de vrijspraak op basis van artikel 71

Jejoen Bontinck en Kris Luyckx.Beeld BELGA

Vervolgens is het aan de moeder van Syriëstrijder Brian De Mulder. Zij heeft zich burgerlijke partij gesteld. De vrouw lag in het voorjaar drie maanden in het ziekenhuis na een mislukte zelfmoordpoging. De moeder neemt letterlijk plaats voor haar advocaat in. Na een waarschuwing van de rechtbank dat het sereen moet gebeuren, krijgt de vrouw het woord. "Mijn leven is een hel sinds hij weg is. Ik zal Brian nooit opgeven. Als ik weet dat Brian iets overkomt, dan word ik zot."

Ze wijst met een beschuldigende vinger naar Belkacem. "Brian is gemanipuleerd door die man. Hij moet naar gevangenis van Tanger in plaats van een chique hotel hier. Hij heeft mijn zoon afgepakt (snikkend)."

Op het einde gaat het toch even mis. Bij het buitengaan roept ze naar Belkacem "paljas". Helemaal overstuur wordt ze afgevoerd, met tumult in de gang van de rechtszaal.

Rosana De Mulder, moeder van Brian De Mulder.Beeld PHOTO_NEWS

De advocaat van Elias Taketloune heeft klacht ingediend bij het Brusselse gerecht. "Mijn client wordt in diskrediet gebracht door een Facebook-filmpje. Mijn client heeft dingen gezegd waarvoor hij zich nu schaamt. Hij heeft volledig gebroken met de organisatie."

De zaak gaat nog voort op 10 december, omdat mr John Maes (de advocaat van Belkacem) er vandaag om persoonlijke redenen niet kan zijn. De andere advocaten pleiten wel. Op het proces worden 46 beklaagden vervolgd voor het leiden van een terroristische groepering of voor hun deelname aan de activiteiten ervan. Het openbaar ministerie vorderde voor de meeste leiders, met Fouad Belkacem op kop, de maximumstraf van vijftien jaar. Voor de meeste leden werd vijf jaar geëist. Slechts negen beklaagden zijn op het proces aanwezig, de anderen zitten in Syrië of zijn intussen overleden.

De rol is geregeld, de zaak rond Shariah4Belgium wordt nu opgeroepen.

We gaan niet op tijd kunnen beginnen. Er staan nog uitspraken en andere dossiers op de rol. Voor het eerst worden de schermen met kogelwerend glas opgetrokken tussen de balie van advocaten en de zaal.

Beeld BELGA

Om 09 uur gaat de mogelijk laatste procesdag van start. De advocaten van Belkacem hebben de laatste overuren geklopt om in hun conclusies te antwoorden op de lijvige besluiten van de aanklager. Naast de replieken van de verdediging is het ook uitkijken of de beklaagden zelf het woord nemen.

Als de rechtbank de zaak in beraad neemt, weten we straks wanneer de uitspraak valt. Waarschijnlijk wordt dat begin 2015. Volg hier alles live vanaf 09.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234