Woensdag 27/01/2021

Terrorismeproces

Belkacem en co. stelen de show op laatste dag Sharia4Belgium-proces

Fouad Belkacem: "Wij wilden gewoon tonen wie we waren. Is het een misdaad om je geloof te promoten?"Beeld Belga

De laatste procesdag tegen Sharia4Belgium leverde een verdediging op die brandhout maakte van de beschuldigingen en vrijspraak eiste voor Fouad Belkacem. Op 14 januari valt de uitspraak. Duidelijk is wel dat de rechter een hele kluif zal hebben om Belkacem en zijn organisatie te linken aan misdaden in Syrië en die dan ook nog te klasseren onder terrorisme.

Het waren de laatste replieken van advocaten op de replieken van het Openbaar Ministerie, maar dat maakte de laatste procesdag er niet saai op. Integendeel: wie nog snel zijn punt wilde maken of iets rechtzetten, greep die laatste kans gretig aan.

Zo ook de verdediging van Fouad Belkacem, hoofdbeklaagde in de hele zaak en de enige van alle beklaagden die vastzit. Er was eerst een lange, juridisch ingewikkelde uiteenzetting van Ann Wellens, die de strijd in Syrië een internationaal gewapend conflict noemde. Hierdoor zouden de beklaagden moeten berecht worden onder het oorlogsrecht en niet onder de noemer terrorisme, zoals het Openbaar Ministerie betoogde. "De essentie van dit dossier is de angst van de bevolking voor de islam, voor de jihad, voor Sharia4Belgium en Fouad Belkacem", zei ze.

"Luis in de pels van de maatschappij"

John Maes stal daarna de show met een sterke uiteenzetting, waarin hij de rechter vroeg om de wet toe te passen en niet een of ander voorbeeld te willen stellen. "Belkacem is een luis in de pels van de Belgische maatschappij en die luis wil men verwijderen." Het was niet zo dat men eerst bezwarende elementen had en nadien de man arresteerde, zei Maes. "Er was eerst een bepaald idee en dat moest bewezen worden, om het even hoe. U kan hun uitspraken idealistisch of belachelijk noemen, maar een regering of een maatschappij willen ze niet omverwerpen. Dat staat ook zo in hun teksten. De huiszoeking bij Belkacem wees ook niets uit. Er zijn geen plannen gevonden, noch wapens of vluchtroutes. Helemaal niets. Er werd enkel wat religieus materiaal aangetroffen."

Maes haalde ook uit naar de verklaringen van medebeklaagde Jejoen Bontinck, die Belkacem en de zijnen aanwijzen als degene die hem aanzette om naar Syrië te gaan. "Hoeveel verklaringen heeft die man nu al afgelegd?", verwees Maes naar de verschillende keren dat Bontinck van versie veranderde. Jejoen Bontinck was gisteren niet aanwezig.

"'Aanpassen of opkrassen'-retoriek beu"

Na een heftige uitval van federaal procureur Ann Fransen, die nijdig opmerkte dat haar dossier niet "tussen de soep en de patatten" was opgesteld zoals de verdediging van Belkacem had beweerd, was het aan hoofdbeklaagde Belkacem. Die was de rust zelve en verklaarde dat hij noch terrorist noch geweldpleger was. "Ik ben helemaal niet blij dat die jongeren zijn vertrokken. Dat was de crème de la crème van de moslimgemeenschap, jongeren die hier nodig waren."

Belkacem zei dat de jongeren naar Syrië afreisden omdat ze de constante 'aanpassen of opkrassen'-retoriek beu waren. Ook de dawa's of straatpreken van Sharia4Belgium noemde hij vreedzaam. "Wij wilden gewoon tonen wie we waren, waarvoor we stonden. Is het een misdaad om je geloof te promoten?"

Belkacem zei dat hij weliswaar een orthodoxe moslim was, maar geen jihadist of salafist. "Ik ben nog steeds overtuigd dat moslims een bijdrage kunnen leveren aan de Belgische samenleving, maar dan moet dit land zich ook openstellen voor de orthodoxe islam." Na Belkacem kwamen enkele medebeklaagden, die wel in Syrië waren geweest, aan het woord. De getuigenissen vielen op omdat geen van allen Sharia4Belgium of Belkacem noemden als reden van hun vertrek.

Wat nu?

Het is nu aan de rechter om de eventuele misdaden, gepleegd in Syrië, te linken aan de leden van Sharia4Belgium hier. Maar hij zal het niet gemakkelijk hebben. Niet alleen omdat het bewijsmateriaal en de rechtspraak voor grote interpretatie vatbaar zijn, maar ook omdat de strijd in Syrië veranderd is. De groeperingen Majlis as-Shura en Jabhat al-Nusra, waarvan de meeste Belgische Syriëstrijders deel uitmaakten begin 2013, zijn nog maar kleine garnalen in vergelijking met IS die zonder enige schroom een terroristische organisatie kan worden genoemd.

Hoe de strijd in Syrië kan worden omschreven is voor de grootste experts tegenwoordig niet duidelijk. Een burgeroorlog is het al lang niet meer, een gewapend conflict nog steeds, maar hoe kader je het terroristisch element in het geheel van die dingen? Ook daarover zal de Antwerpse rechter zich op 14 januari moeten uitspreken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234