Zaterdag 19/10/2019

Update

Belgocontrol werkt ook vannacht op volle capaciteit

Beeld BELGA

Belgocontrol werkt sinds 15 uur weer op volle capaciteit, nadat de officiële vakbonden en ministers Peeters en Galant vanmiddag het personeel hadden opgeroepen om weer aan de slag te gaan. Ook voor de nachtploeg, die om 22 uur begonnen is, werd voldoende personeel gevonden. Het aantal vluchten op Zaventem moet dus niet beperkt worden.

De officiële vakbonden werden vanmiddag op het kabinet van Galant verwacht voor een ontmoeting met Galant en Peeters. De verschillende partijen riepen na afloop van die vergadering, die ruim een uur duurde, het personeel op het werk te hervatten "in het belang van de reizigers, het economisch weefsel van de luchthaven en alle betrokkenen, met inbegrip van de personeelsleden van Belgocontrol zelf".

Verschillende maatschappijen hadden dinsdag en eerder vandaag al hun vluchten vanop Zaventem geschrapt.

De socialistische vakbond was gisteren de enige die het sociaal akkoord bij Belgacontrol goedkeurde en dus instemde met de verhoging van de minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - van 55 naar 58 jaar.

Onder andere de christelijke vakbond veegde het akkoord van tafel. ACV'er Kurt Callaerts ontkende na de meeting met de ministers een wijziging in het standpunt van de bonden. "We vragen nu aan de luchtverkeersleiders om zich, in het belang van het economisch weefsel, over de emotionaliteit van het gisteren afgesloten sociaal akkoord te zetten. We vragen hen te denken aan hun beroepseer, en aan hun collega's, zowel binnen als buiten Belgocontrol", klonk het.

Callaerts beklemtoonde nogmaals dat er geen staking aan de gang is. "Het gaat om mensen die in de huidige emotionaliteit van oordeel zijn dat ze hun werk niet goed kunnen doen. Dat wordt trouwens voorgeschreven door Europese regelgeving."

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant Beeld BELGA

"Slechte timing"

Zowel regering als vakbonden zeiden te hopen dat de oproep voldoende is om het luchtverkeer te hervatten. "Ze hebben allemaal een hart voor de luchtvaart, en zitten hiermee gewrongen", aldus Callaerts. "We gaan deze oproep alleszins doorgeven aan onze militanten, van wie sommigen ook actief zijn in andere organisaties", klonk het.

De Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders, die zelf formeel ontkent achter de wilde acties van gisteren en vandaag te zitten, was niet uitgenodigd voor de ontmoeting.

Peeters en Galant hadden voor de vergadering van vanmiddag aangegeven niets te zullen wijzigen aan het sociaal akkoord. Callaerts bevestigt dat daarover niet gesproken is. "Belgocontrol is een autonoom overheidsbedrijf", zei hij. "Het spel is daar gespeeld, en zo hebben we dat uitgelegd aan onze achterban. We hebben hier van de regering gehoord dat dit op een heel slecht moment komt, al waren we ons daar natuurlijk van bewust. Maar wij hebben die timing niet gekozen."

Kurt Callaerts Beeld belga

Vakbonden naar ministers

Het protest stuurt het vliegverkeer boven Zaventem ook vandaag in de war. Er is een capaciteit van 40 vluchten per uur. Dat is lager dan tijdens een normale werking. Tot 10 uur vanmorgen waren er maar 15 vluchten per uur mogelijk. De theoretische capaciteit ligt op 76 vluchten per uur, maar dat cijfer wordt zelden gehaald.

Volgens Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene hangt het aantal vluchten af van het aantal medewerkers dat per shift komt opdagen. Om 15 uur ging een nieuwe ploeg aan het werk. Er was voldoende volk opgedaagd om de geplande vluchten tot 22 uur te laten doorgaan. Daarna was er een nieuwe dienstwissel. Veel werknemers meldden zich ziek, maar er werden enkele vrijwilligers opgetrommeld zodat de dienstverlening toch gegarandeerd kan worden.

Vanmiddag waren zo'n 200 vluchten van en naar Brussels Airport geschrapt door de werkonderbreking. De meeste vluchten sneuvelden tussen 8 en 10 uur, maar ook veel avondvluchten zijn geschrapt, zo blijkt uit informatie op de website van de luchthaven.

Brussels Airport raadt reizigers aan de status van hun vlucht te bekijken en indien nodig contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

"Top bezint zich over maatregelen"

Marc Descheemaecker, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport Company, is niet te spreken over de actie. "Dit is wraakroepend", zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1.

"Spijtig genoeg kan dit allemaal", aldus Descheemaecker. "Brussels Airport is de tweede grootste economische motor van het land. Een paar mensen vindt het nodig om met zijn eigen toekomst en de toekomst van tienduizenden anderen te spelen. Deze corporatistische reflex waarbij het algemeen goed opzijgeschoven wordt is wraakroepend."

Volgens Descheemaecker is de imagoschade als gevolg van de acties enorm. Na de aanslagen van 22 maart was er medeleven met Brussels Airport, "nu is er totaal onbegrip".

Deze week nog zal Descheemaecker een telefonische raad van bestuur organiseren. "Daar gaan we ons bezinnen over bepaalde maatregelen. We denken aan al wat mogelijk en realistisch is."

Marc Descheemaecker Beeld EPA

Omzetverlies

Unizo waarschuwt dat wie zich onterecht ziek meldt, zich schuldig maakt aan sociale fraude. "Zoiets is onaanvaardbaar en moet ook aangepakt worden", klinkt het in een persbericht.

De ondernemersorganisatie vraagt de overheid om in te grijpen. "Deze acties treffen toeristen, zakenlui, maar hebben ook een impact op andere luchthavens", zegt topman Karel Van Eetvelt. "Ons land maakt zich weer belachelijk."

"Is er onvrede over bepaalde interne beslissingen dan moet die ook intern geuit worden. Externen belagen, is nooit een oplossing."

De organisatie wijst ook op het omzetverlies dat Belgische ondernemers al leden door de aanslagen. "De luchtverkeersleiders zouden er nu net alles moeten aan doen om de luchthaven weer 100 procent operationeel te maken. Ook raken de acties toeleveranciers van de luchthaven die het sowieso al moeilijk hadden."

Karel Van Eetvelt Beeld Photo News

Michel: "Dit kan ik niet aanvaarden"

Premier Michel noemt de acties "onverantwoordelijk en onaanvaardbaar." "Er is gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak", hekelt de eerste minister. "Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan."

Michel roept de luchtverkeersleiders daarom op om "opnieuw verantwoordelijk te zijn". "Ik denk dat er geen reden is om zo een staking te starten. Dat een kleine minderheid ons imago en onze economie zo in gevaar brengt, kan ik niet aanvaarden."

Michel waarschuwt huisdokters die de werkonwillige luchtverkeersleiders zouden steunen. "Dokters die valse doktersbriefjes zouden gebruiken, moeten gesanctioneerd worden. Dat is een zeer duidelijke boodschap aan de dokters", besloot hij.

Premier Charles Michel Beeld Photo News

Heropstart in het gedrang

De luchthaven van Zaventem had eerder deze week aangekondigd dat vanaf gisteren drie vierde van de vluchten weer konden doorgaan, na de aanslagen in de vertrekhal op 22 maart. Door de wilde staking bij Belgocontrol, uit onvrede over het sociale akkoord dat gisteren bereikt werd, komt de geleidelijke heropstart van Brussels Airport echter in het gedrang.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines moest vandaag vluchten naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden, Italië, Hongarije, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Denemarken, Tsjechië, Noorwegen en Rusland schrappen.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234