Maandag 27/05/2019

Belgocontrol en Brussels Airport waren positief over Uplace-toren

Beeld BELGA

Over de 94,6 meter hoge toren in de plannen van Uplace, het grote winkelcomplex dat ontwikkelaars plannen op een te saneren industrieterrein in Machelen, hebben Belgocontrol en The Brussels Airport Company (TBAC) een positief advies gegeven. Dat meldt Uplace in een communiqué. Gisteren raakte nog bekend dat het Directoraat-generaal Luchtvaart vreest dat de toren "een ernstig obstakel" zou kunnen vormen voor het vliegverkeer.

"De hoogte van de toren is het resultaat van intensief overleg met de Belgische luchthavenautoriteiten", zo meldt Uplace, dat "de nodige schriftelijke positieve adviezen bij de bouwvergunningsaanvraag voegde".

Toegelaten hoogtes
Op 23 augustus 2010 vond volgens Uplace een vergadering plaats over de plannen van het project in aanwezigheid van onder anderen de directeur-generaal Luchtvaart. Toen werd voor de eerste keer over toegelaten hoogtes gesproken. Er werd tijdens dat onderhoud gewag gemaakt van het feit dat Belgocontrol en TBAC verantwoordelijk zijn voor de meer gedetailleerde analyses. "De hoogtes die zij naar voor schuiven, zijn dus bepalend", luidt het.

Op 22 februari 2011 gaf TBAC positief advies over een toren van maximaal 94,76 meter ten opzichte van de waterspiegel, en vermeldde ook dat het advies van Belgocontrol gevolgd moest worden. Op 15 april 2011 meldde Belgocontrol op zijn beurt "geen bezwaar" te hebben tegen de aanvraag.

Uplace voegt er nog aan toe dat de Vlaamse overheid besliste geen bijkomend advies over de hoogte van de toren te vragen, "aangezien de nodige adviezen al bij de bouwvergunningsaanvraag zaten". "Het besluit dat de verplichte adviezen regelt, bevat geen vermelding van het Directoraat-generaal Luchtvaart."

Beroepstermijn
Op 28 oktober 2011 reikte de Vlaamse regering de bouwvergunning voor het Uplace-project uit. De beroepstermijn liep tot eind december 2011. Het DG Luchtvaart onderzocht de bouwvergunning tijdens die termijn en besliste geen beroep in te dienen, "wat perfect logisch is aangezien de luchtvaartinstanties reeds schriftelijk hun advies hadden verleend voorafgaand aan de bouwaanvraag, en met die adviezen rigoureus rekening gehouden werd in de bouwaanvraag", klinkt het.

"De vraag begin februari aan de Vlaamse overheid om op basis van een federale omzendbrief advies in te winnen bij het DG Luchtvaart is dus laattijdig", besluit Uplace. (belga/adha)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.