NieuwsGezondheid
Belgische wetenschappers helpen onderzoek naar kankergeneesmiddelen verder vooruit
Hoewel kankertherapie de voorbije jaren grote vooruitgang heeft geboekt, blijft resistentie tegen medicatie een groot probleem. Dat is ook het geval bij melanomen, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Een nieuw Belgisch onderzoek naar melanomen toont aan welke cellen vaak resistent blijken, hoe dat komt en wat men eraan kan doen.
De studie van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie keek specifiek naar resistentie bij melanomen, en ging na welke cellen weerbaar waren voor medicatie. “De behandeling voor melanomen is best efficiënt”, zegt professor Jean-Christophe Marine (VIB-KU Leuven), die het onderzoek leidde. “Maar er is ook een grote kans dat tumoren terugkomen, doordat een aantal kankercellen de behandeling soms overleven.”
De Belgische wetenschappers ontdekten dat een bepaalde soort stamcelachtige cellen, namelijk neurale lijststamcellen, erg weerbaar bleken voor medicatie. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat deze lijststamcellen zichzelf kunnen aanpassen om zo de medicatie te ontwijken. “Het is de eerste keer dat we zo duidelijk hebben kunnen aantonen dat deze bepaalde stamcelachtige cellen zich zo snel en goed kunnen aanpassen dat ze de behandeling overleven zonder genetische mutaties door te voeren", zegt Marine.
De wetenschappers vonden ook welk eiwit in de stamcelachtige cellen erg belangrijk was voor de weerbaarheid. Door de activiteit van het eiwit in kwestie, Focal Adhesion Kinase (FAK), te blokkeren, konden de wetenschappers de cellen wel doden. De bevindingen openen nieuwe mogelijkheden om de mate van resistentie bij kankercellen te voorspellen. De hoeveelheid neurale lijststamcellen kan namelijk via een biopsie gedetecteerd worden. Op die manier kunnen op lange termijn meer gepersonaliseerde behandelingen opgezet worden, waardoor minder kankercellen de behandeling overleven.
De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Cell.