Maandag 24/02/2020

Hervormingsplan

Belgische werknemers van Carrefour houden adem in

In de Belgische filialen wordt angstig afgeteld naar donderdag.Beeld BELGA

De Franse supermarktketen Carrefour ontplooit haar toekomstplannen. En dat gaat gepaard met fors banenverlies. In Frankrijk verdwijnen alvast 2.400 jobs. Donderdag weten de Belgische werknemers waar ze aan toe zijn.

De Belgische vakbonden zijn vooralsnog niet veel wijzer geworden over de plannen van Carrefour in België. Het blijft koffiedik kijken wat hier de impact zal zijn van het toekomstplan 'Carrefour 2022', klinkt het. Donderdag moet die duidelijkheid er komen op een bijzondere ondernemingsraad.

De Franse retailgroep kondigde vandaag onder meer een rationalisering van de hoofdzetels in alle landen aan. Die nieuwe toekomstplannen komen er na een tegenvallend 2017. Hoewel de jaaromzet, die vorige week werd bekendgemaakt, met 88,2 miljard euro ongeveer 3 procent hoger lag dan in 2016, werden de verwachtingen voor de operationele winst meteen getemperd. Die zou op 2 miljard euro moeten uitkomen, maar liefst 15 procent lager dan het jaar voordien. Hét sein voor de nieuwe CEO van Carrefour, Alexandre Bompard, om zijn hervormingen door te voeren.

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wil inzetten op voeding en e-commerce. Beeld AP

Voor Frankrijk is dat hervormingsplan al zeer concreet: Carrefour mikt op het vrijwillig vertrek van 2.400 van de 10.500 werknemers op de hoofdzetel in Parijs. De groep wil tegen 2020 voor 2 miljard euro aan kostenbesparingen doorvoeren. Dat moet onder meer komen van een vereenvoudigde organisatie en meer samenwerking met externe partners. 

In de communicatie over de plannen onderstreept Carrefour meermaals dat het wil inzetten op een "voedseltransitie". Zo moeten tegen 2022 1 miljoen extra klanten voor verse voeding gevonden worden in Frankrijk. Een derde van de omzet uit voeding moet van producten onder het eigen Carrefour-merk komen en het biosegment moet 5 miljard euro omzet draaien in 2022. Carrefour wil de komende vijf jaar ook 2.000 buurtwinkels openen in grote steden, en zal daarnaast inzetten op e-commerce.

Aanhoudende twijfel

Carrefour haalt net niet de helft van zijn groepsomzet in Frankrijk, nog eens een kwart wordt geboekt in andere Europese landen.  
Wat de gevolgen van het reorganisatieplan zullen zijn voor de Europese vestigingen buiten Frankrijk? "Ik kan er eigenlijk nog niets over zeggen, het blijft afwachten tot donderdag", zegt Kristel Van Damme, vakbondssecretaris bij de christelijke bediendebond LBC. "Voorlopig is het positief dat ze nergens spreken over sluiting van winkels, maar zekerheid hebben we niet." 

 De Franstalige vakbonden betreuren eveneens de aanhoudende twijfel. "De ongezonde spanning en alle twijfels blijven voor de Belgische filialen. Dat is ronduit storend", zegt Myriam Delmée, federaal ondervoorzitter van SETCa/BBTK, de socialistische bediendebond. Over Frankrijk geeft het bedrijf details, "maar geen woord over de historische landen van de groep, zoals Italië, België en Spanje."

In ons land heeft Carrefour een marktaandeel van 18,7 procent, met een stagnerende omzet van zo'n 4,4 miljard euro. Het gonst al langer van geruchten omtrent een zware ingreep. In vakbondskringen valt te horen dat een tiental hypermarkten verlieslatend is. Vooral over het zakencijfer van de non-food in de hypermarkten is de directie nooit tevreden. Vooral de elektroafdeling lijkt in het vizier te komen. "Er wordt ook al langer gevreesd voor banenverlies op de hoofdzetel", voegt Delphine Latawiec van de christelijke bediendebond CNE toe.

België stelt volgens de woordvoerder ongeveer 11.500 mensen te werk (op de hoofdzetel in Evere, in de circa 85 winkels in eigen beheer en in ondersteunende diensten). Inclusief de honderden vestigingen uitgebaat door zelfstandigen, telt Carrefour ongeveer 800 winkels in België.

In 2010 kondigde Carrefour al eens een grootschalige herstructurering aan in België. Daarbij verloren uiteindelijk meer dan 1.000 mensen hun baan. Elf winkels (waarvan acht hypermarkten) werden gesloten, een twintigtal andere vestigingen werd omgevormd van een winkel in eigen beheer naar een franchisewinkel.

Carrefour in cijfers:

12.000 winkels

384.000 personeelsleden

30 landen

88,2 miljard euro omzet

2 miljard euro operationele winst

Carrefour In België:

11.500 werknemers

45 hypermarkten, 430 supermarkten en 290 buurtwinkels

4,4 miljard euro omzet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234