Dinsdag 27/09/2022

Economie

Belgische werkgevers zien donderwolken boven 2020

Een petrochemisch bedrijf in de Antwerpse haven. Beeld BELGAIMAGE
Een petrochemisch bedrijf in de Antwerpse haven.Beeld BELGAIMAGE

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft bij zijn sectorleden de economische temperatuur gemeten. De patiënt België krijgt daarbij een eerder negatief medisch attest. Het nieuwe decennium start onder een ongunstig economisch gesternte.

Lieven Desmet

‘Economie in zwaar weer. Stuurlui gezocht!’ De titel bij het conjunctuurrapport van het VBO laat weinig aan de verbeelding over. Onze Belgische ondernemingen zijn eerder negatief gestemd. Waren ze zes maanden geleden nog eerder afwachtend, dan overheerst nu pessimisme. De conjunctuurbarometer staat momenteel op het laagste peil sinds de schuldencrisis van 2011-2012.

Liefst 44 procent van de bedrijfswereld verwacht een verzwakking van hun activiteiten. Vooral de industriële sectoren, de uitzendsector en de handel zijn pessimistisch gestemd. In de bouw en de ICT blijft de activiteit op een goed niveau. Amper 14 procent is eerder optimistisch ingesteld voor de nabije toekomst. Op basis van de enquête verwacht het VBO dat de economische groei in België volgend jaar zal vertragen tot 0,9 procent, tegen 1,3 procent dit jaar. De werkgeversorganisatie is pessimistischer dan de Nationale Bank, die eerder deze week een groei van 1,2 procent vooruitschoof voor 2020.

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, kan zich wel vinden in de analyse van het VBO. “Ik denk dat we nog enkele moeilijke maanden tegemoet gaan. Het zal eerst slechter worden, vooraleer het weer beter kan worden.”

null Beeld DM
Beeld DM

Ook Hans Bevers, hoofdeconoom van Bank Degroof Petercam, maakt eenzelfde analyse. “Het conjunctuurplaatje is inderdaad verslechterd sinds de zomer van 2018. Ik zie in 2020 geen forse heropleving van de Belgische of de wereldeconomie.” Bevers verwijst daarvoor onder meer naar de geopolitieke onzekerheid die vrij hoog blijft, met de aanhoudende onduidelijkheid in de handelsrelaties tussen de wereldeconomieën VS en China, en de brexit. Ook de lage vraag naar auto’s en de impact van de transitie naar elektronische wagens weegt door.

Jobs, jobs, jobs

Dat dit alles een weerslag zal hebben op de tewerkstelling is bijgevolg een zekerheid. “De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn er in de voorbije zes maanden sterk op achteruitgegaan”, luidt het bij het VBO. “Bij het onderzoek van mei verwachtte de meerderheid van onze sectoren (70%) nog een behoud van de werkgelegenheid en 18 procent een daling. Ondertussen verwacht slechts 36 procent van onze sectoren een behoud van de werkgelegenheid en de helft een daling in de loop van de volgende zes maanden.” Daarmee zou een einde kunnen komen aan de daling van de werkloosheid en de enorme creatie van jobs.

Uit het onderzoek komt gelukkig ook een positief punt naar voren: twee derde van de bedrijven wil de investeringen in de komende zes maanden op peil houden. Ze moeten immers investeren om bij te blijven met de digitalisering en de vergroening van de economie.

VBO-topman Pieter Timmermans: “We kunnen niet nog eens een jaar verliezen met strategische politieke spelletjes.” Beeld Photo News
VBO-topman Pieter Timmermans: “We kunnen niet nog eens een jaar verliezen met strategische politieke spelletjes.”Beeld Photo News

Al zit daar een addertje onder die boodschap: iets minder dan de helft van de sectoren geeft ook aan dat een besparing op arbeidskrachten een belangrijke reden blijft om te investeren. Het probleem van onze loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden (11%) blijft dus wel degelijk aanwezig en weegt op de vooruitzichten voor de werkgelegenheid. De Leus erkent dat fenomeen. “Door die hoge loonkosten kunnen bedrijven niet anders dan investeren in meer rationalisatie.”

Er is dus een economische storm op komst, waarschuwt VBO-topman Pieter Timmermans. “We kunnen daarom niet nog eens een jaar verliezen met strategische politieke spelletjes die de vorming van een federale regering verhinderen. We moeten nu zoeken naar oplossingen, naar inhoud. De speeltijd is voorbij”, zegt hij. “We hebben geen nood aan een regeerakkoord van driehonderd bladzijden, wel aan een regering met duidelijke doelstellingen. Sinds de val van de regering-Michel is de begroting ontspoord: ze ging van nagenoeg een evenwicht naar een tekort van 2 procent van het Belgische binnenlands product.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234