Belgische vrachtwagenchauffeurs plannen blokkade van Brussel
De Belgische transporteursunie UPTR wil volgende week actie voeren tegen de hoge brandstofprijzen. Een blokkade van Brussel is een reële optie. 'In elk geval is het de bedoeling met trucks naar de hoofdstad te komen', zegt secretaris-generaal Michaël Reul. In Spanje zijn ondertussen tienduizenden truckers aan een staking van onbepaalde duur begonnen.
Terwijl gisteren in totaal zo'n 20.000 mensen op straat kwamen in Antwerpen en Luik uit protest tegen de dalende koopkracht, staat ook de transporteurs het water aan de lippen door de hoge brandstofprijs. De Vlaamse transporteursfederatie SAV, met zo'n 1.600 leden, beraadt zich nog over acties. De UPTR, dat ook in Wallonië actief is en zo'n 1.800 leden telt, is daar al zeker van.
"Op 19 en 20 juni is het Europese top in Brussel. Dat zou een moment kunnen zijn. We willen met trucks komen betogen en we hebben per brief aan burgemeester Thielemans gevraagd wat de mogelijkheden zijn", zegt secretaris-generaal Michaël Reul.
Of er blokkades komen zoals eerder aangekondigd? Reul sluit het niet uit. "We praten er morgen over met ons bestuur, maar als we bijvoorbeeld besluiten tot een algemene staking zullen we de chauffeurs alvast niet aansporen om zeker geen blokkade te organiseren."
Wat de UPTR concreet vraagt, is dat de regering een systeem van automatische dieseltoeslag uitwerkt, waardoor de transporteurs bij stijgende brandstofprijzen die aan hun klanten kunnen doorrekenen, zonder telkens te onderhandelen. "Bovendien is de prijsstijging zo sterk dat onze leden in liquiditeitsproblemen komen", aldus Reul. "Wij vragen daarom ook dat facturen binnen dertig dagen betaald moeten worden."
Tienduizenden Spaanse vrachtwagenchauffeurs staken ondertussen tegen de hoge dieselprijs. Sinds zondagnacht blokkeren ze op het Catalaanse grensstadje La Jonquera, dicht bij de Franse grens, alle vrachtvervoer. Het protest verliep erg grimmig. Truckers die de blokkade probeerden te omzeilen, werden door de actievoerders aangevallen. Voorruiten werden gebroken, koplichten stukgemaakt of banden stukgesneden. Er ontstonden ook aanzienlijke vertragingen voor het autoverkeer.
In de ochtendspits waren de grootsteden Madrid en Barcelona aan de beurt, waar de chauffeurs met langzaamaanacties op de ringwegen monsterfiles veroorzaakten. Ook in Valencia en in het Baskenland vonden protestacties plaats. Ook havens en distributiecentra werden geblokkeerd.
De Spaanse handelaren vrezen snel gevolgen te zullen ondervinden als de wegblokkades aanhouden. Ze hebben gewaarschuwd dat supermarkten binnen enkele dagen zonder goederen kunnen vallen. De krant ABC meldde dat de actievoerders in de loop van de week raffinaderijen gaan blokkeren om de brandstofbevoorrading in de war te sturen.
In een reactie begonnen vele Spanjaarden gisteren al voedingswaren en brandstof te hamsteren, waardoor er lange files ontstonden aan supermarkten en tankstations. (Kris Jacobs en Maarten Rabaey)