Vrijdag 16/04/2021

Voetbal

Belgische voetbalclubs zijn bereid meer RSZ te betalen, maar volstaat het?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Pro League is bereid een financiële inspanning te doen door hogere RSZ-bijdragen te betalen. Dat moet tegemoetkomen aan de roep in de politiek om een einde aan de gunstmaatregelen te maken. ‘We moeten een balans vinden tussen de competitiviteit van onze clubs en sociale rechtvaardigheid.’

De publieke en politieke onvrede over de gunstmaatregelen voor sporters heeft het voetbal in een houdgreep. Ter herinnering: een sporter moet slechts RSZ-bijdragen betalen op een plafond van 2.352,11 euro per maand, goed voor 885 euro. Terwijl een normale werknemer op zijn volledige loon sociale bijdragen betaalt.

“De nagel aan onze doodskist”, omschrijft een prominent lid van de Pro League, de club van profclubs, het eeuwig terugkerende debat over de fiscale en parafiscale voordelen voor het voetbal. In totaal sparen de profclubs en -spelers zo’n 80 miljoen euro aan sociale bijdragen uit. Met daarbovenop nog eens een gelijkaardig voordeel aan bedrijfsvoorheffing die ze niet moeten doorstorten aan de staatskas, maar die ze in de eigen jeugd mogen herinvesteren.

Eén ding staat vast: het onderwerp zal niet verdwijnen voor er in de praktijk iets verandert. “Het voetbal is aangeschoten wild bij de politici. We zijn ons ervan bewust dat we een inspanning moeten doen”, zegt Pro League-CEO Pierre François.

Tegenvoorstel Pro League

De Belgische clubs hebben een middelhoge belastingdruk. Om een speler een jaarnettoloon van 300.000 euro te betalen, zoals er bij de grote ploegen enkele tientallen rondlopen, betaalt een club 502.117,60 euro. Daarmee bekleedt ons land plaats negen in Europa.

Maar als het fiscale en parafiscale gunstsysteem helemaal zou worden afgeschaft, zoals sp.a-kamerlid Joris Vandenbroucke voorstelt, zouden de Belgische clubs met voorsprong de hoogste belastingdruk van Europa hebben. Dan zal dezelfde speler met hetzelfde nettoloon bijna 400.000 euro meer kosten.

“Laat ons de rede bewaren”, zegt François. Daarom komt de Pro League met een tegenvoorstel. Over de bedrijfsvoorheffing – die minder ter discussie staat – blijft het voorlopig stil in het voetbal. Maar op het vlak van de RSZ-bijdragen wil het voetbal wel een financiële inspanning doen.

François: “De politiek vindt het plafond dat momenteel bestaat voor de RSZ-bijdragen te laag. En ze kijkt naar het feit dat veel hoge lonen in het voetbal betaald worden, die ook de zwaarste lasten zouden moeten dragen. We stellen voor het RSZ-plafond op te trekken naar 60.000 euro per jaar. Daarnaast zouden we de werknemersbijdrage verhogen voor de lonen die hoger dan 180.000 euro per jaar bedragen – op die manier zorgen de grootverdieners ook voor de meeste inkomsten voor de sociale zekerheid. We hopen dat dit voorstel op zich kan staan en niet als een beginpunt wordt beschouwd om verder op te onderhandelen.”

15 miljoen extra

Op die manier zal de gemiddelde voetballer meer bijdragen dan de meeste andere werknemers. Volgens de berekeningen van de Pro League zou dat de sociale zekerheid zo’n 15 miljoen euro opbrengen. “We zoeken een systeem dat een balans biedt tussen de competitiviteit van onze clubs enerzijds, en maatschappelijke aanvaardbaarheid anderzijds.”

Arbeidseconoom Stijn Baert vindt dat lang niet voldoende. “Ik snap de Pro League als ze zegt dat de clubs veel belastingen betalen. En dat ze nog meer zullen moeten afstaan als de RSZ-regeling wordt bijgesteld. Maar je kunt de redenering van het voetbal ook omdraaien. Belgische bedrijven uit sectoren als de e-commerce of de chemische nijverheid moeten ook competitief zijn tegenover het buitenland. Zij betalen ook hoge belastingen om onze welvaartsstaat te stutten. Waarom zou het voetbal daar als uitzondering wel aan ontsnappen?”

Dwergeconomie

“Wat in het voetbal gebeurt, is het omgekeerde van een normale arbeidsmarkt”, vindt Baert. “Daar dragen de sterkste schouders de grootste lasten. Terwijl in het voetbal de spelers die het minst verdienen relatief gezien meer afstaan dan de absolute grootverdieners. Dat is fundamenteel onaanvaardbaar.”

Zijn voorstel: “Maak de eerste duizenden euro’s RSZ-vrij, waardoor je de kleine sporter spaart. Maar laat de grote lonen, op die eerste duizenden euro’s na, bijdragen zoals een normale werknemer dat doet.”

Dat de Belgische competitie daardoor een dwergeconomie zou worden in Europa? So be it, oordeelt Baert. “Je moet je de vraag stellen wat het meeste waard is. Kiezen we het meest rechtvaardige systeem? Of kiezen we ervoor om de beste voetballers in België te houden? Als we voor het eerste gaan, zullen sommige spelers van onze velden verdwijnen. Als dat de prijs is die we moeten betalen, dan heb ik daar geen problemen mee.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234