Zondag 27/09/2020

belastingen

"Belgische vermogenden parkeerden meer dan 4 miljard euro in Zwitserland"

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

Uit informatie waarop het ministerie van Financiën van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen de hand kon leggen, blijkt dat Belgische rekeninghouders in 2006 omgerekend meer dan 4 miljard euro hadden staan op bankrekeningen in Zwitserland. Dat maakt de Europese groene fractie vandaag bekend. De autoriteiten van Noordrijn-Westfalen bieden de Belgische overheid de kans de data in te kijken.

Voor alle duidelijkheid: het is niet zeker dat hier belastingontwijking of -ontduiking in het spel is. Dat is precies wat de rood-groene deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen probeert te achterhalen. Ze verwacht van de meer dan twintig andere Europese landen waarmee ze financiële informatie deelde hetzelfde. "Het is logisch dat we deze data delen met de andere autoriteiten. Als belastingontduikers internationale kanalen gebruiken, waarom zouden de belastingdiensten dan niet grensoverschrijdend samenwerken?", zegt minister van Financiën Norbert Walter-Borjans.

De data bevatten informatie over particulieren en bedrijven met rekeningen waar alles samen meer dan 101 miljard Zwitserse frank op staat (ongeveer 93 miljard euro). Op de Zwitserse rekeningen van Belgen stond op 1 juli 2006 4,78 miljard frank (4,38 miljard euro), op 30 november 2008 3,24 miljard frank (2,97 miljard euro). "Nu moet worden nagegaan of alle verschuldigde belastingen werden betaald", luidt het in Düsseldorf.

Swissleaks

Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) roept minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op om de informatie die hij vanuit Duitsland krijgt doorgespeeld "onverwijld en adequaat te onderzoeken". "Dit laat opnieuw zien dat alleen met politieke wil en het delen van informatie door autoriteiten iets gedaan kan worden aan belastingfraude, voor meer inkomsten voor overheden, waarmee de dogmatische Europese focus op besparen in evenwicht gebracht kan worden."

Vorig jaar nog lekte via het Swissleaks-schandaal uit dat cliënten die aan België gelieerd kunnen worden in 2007 meer dan 6,26 miljard dollar (5,54 miljard euro) hadden staan op Zwitserse rekeningen van alleen maar de bank HSBC. Het ging toen om 3.002 klanten met alles samen 4.612 bankrekeningen. Bart Staes noemt de nu vrijgegeven financiële informatie "een nieuw hoofdstuk van Swissleaks".

Onderzoek

Minister van Financiën Van Overtveldt heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de opdracht gegeven om de dossiers te onderzoeken. Volgens het kabinet gaat het om een anonieme lijst, zonder namen dus, maar enkel met landencodes. Het onderzoek zal dus niet eenvoudig zijn en veel tijd en werk vragen, klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234