Zondag 24/10/2021

Belgische verkeersregels te onduidelijk

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Onze verkeersregels moeten eenvoudiger worden en aanpassingen aan de verkeerswet moeten duidelijker gecommuniceerd worden. Dat blijkt uit een debat dat mobiliteitsorganisatie VAB organiseerde met een reeks verkeersspecialisten. Regelingen zoals de zone 30 rond scholen tonen alvast hoe het niet moet.

Recente ongevallenstatistieken bewijzen volgens VAB dat het huidige verkeersveiligheidsbeleid niet zal volstaan om het aantal verkeersdoden in ons land te halveren tegen 2010.

VAB nodigde een reeks experts uit voor een debat over verkeersveiligheid. Rond de tafel zaten Stijn Daniëls (Universiteit Hasselt), Erwin Debruyne (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten), Patrick D'Haese (Fietsersbond), Peter D'Hondt (politierechter Dendermonde) en Philip Vaneerdewegh (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid).

Drie richtlijnen

Het debat leverde volgens VAB drie grote richtlijnen op. In de eerste plaats moeten verkeersregels "zich tot de essentie beperken" en eenvoudig uit te leggen zijn. Daarnaast mag men de regels niet te veel veranderen. Verandert men ze toch, dan moeten ze duidelijk gecommuniceerd worden. Tot slot mag de verkeersinfrastructuur geen verwarring creëren. Het wegbeeld moet zo eenduidig en uniform mogelijk worden.

Een aantal maatregelen van de laatste jaren toont volgens de experts alvast hoe het niet moet. Zo is er het KB rond de invoering van de "voortbewegingstoestellen". Dat KB, dat de plaats en het statuut van nieuwe weggebruikers zoals skeelers en segways op de openbare weg regelt, is "te omslachtig geformuleerd".

Zone 30

De invoering van de zone 30 rond scholen is een ander voorbeeld van hoe het volgens de experts niet moet. Er heerst verwarring bij de weggebruiker. Die weet uiteindelijk niet meer welke regels van toepassing zijn en beslist zelf of hij de regel toepast of niet.
De experts vragen ook dat het wegbeeld voor de weggebruiker zo duidelijk mogelijk is.

De weggebruiker moet via de infrastructuur eenduidige signalen krijgen over wat zijn gewenste rijgedrag is. Om een eenduidig wegbeeld te creëren, vormt het instrument van de verkeersveiligheidsaudit een ideale hefboom. Maar dat instrument wordt nog te weinig gebruikt, luidt het. (belga/dm)

DM TV: Onze verkeersregels zijn te ingewikkeld

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234