Zaterdag 16/01/2021

Belgische tweedehandswagens eerste keus voor buitenlanders

Meer Belgen doen hun oude wagen van de hand op een automarkt. De wagens zijn felbegeerd bij Oost-Europese kopers. Maar ook onze zuiderburen schuimen massaal onze automarkten af.

Emmanuel Vanbrussel

Wie voor het eerst zijn wagen te koop aanbiedt op de Roeselaarse automarkt, zal wat beduusd rondkijken. De markt vindt elke zondagochtend plaats. De meeste kandidaat-kopers zijn ruige bonken die, in kleine groepjes, vliegensvlug je wagen keuren en in een onverstaanbaar gebrabbel hun oordeel vellen. Ondanks het vroege uur hebben sommigen van hen al een flesje pils in de hand. Slechts af en toe komt er ook een gezin uit de streek piepen.

De markten voor tweedehandswagens doen goede zaken in 2004. "Sinds anderhalf jaar zit de sector weer in de lift. Dat was nodig na het catastrofejaar 2002", zegt Patrick De Cooman van de Beerselse automarkt, secretaris van de Belgische Federatie van Automarkten. Op de automarkten van Antwerpen, Beersel, Bierset, Gent en Roeselare samen staan wekelijks ruim 3.000 wagens te koop. De sector profiteert dit jaar van het feit dat meer Belgen hun oude auto van de hand doen. "Het aanbod tweedehandsauto's van particulieren is dit jaar met 1 tot 2 procent toegenomen", schat Yves Sprumont, algemeen secretaris van de Groepering van Handelaars in Tweedehandse Voertuigen (GVO), op basis van de autokeuringen.

De kandidaat-kopers op de automarkten komen vooral uit twee streken: het vroegere Oostblok (Polen, Tsjechië en Litouwen) en Zuid-Europa (Frankrijk, Spanje en Portugal). Er zijn ook geïnteresseerden uit Centraal- en Noord-Afrika en Turkije. De Belgische kopers vormen een kleine minderheid.

De Oost- en Midden-Europeanen, al jaren trouwe klanten, komen steeds in groteren getale afgezakt naar onze automarkten, zo bevestigen de uitbaters van de Diepenbeekse automarkt. Ook de automarkt in het Nederlandse Utrecht, de grootste in Europa, kent recent een ware toevloed uit Oost- en Midden-Europa. De collega's in Beersel ontvangen sinds juni opvallend meer Polen.

De toegenomen populariteit heeft te maken met de Europese uitbreiding op 1 mei. Inwoners uit de nieuwe Europese lidstaten - zoals Polen, Tsjechië en Litouwen - hoeven geen invoerrechten meer te betalen. Bovendien genieten sommige nieuwe EU-inwoners sinds 1 mei een gunstiger BTW-regeling.

Ook de belangstelling uit Frankrijk zit de laatste maanden sterk in de lift. "Enkele jaren geleden bezochten de Fransen alleen de automarkten in de grensstreek, zoals Roeselare. Nu gaan ze tot Antwerpen, Brussel of Luik", beweert Sprumont. "De Fransen zijn goed voor 30 tot 40 procent van onze kopers. Zij komen vooral uit de streek van Rijsel, Arras, Valenciennes en Calais", zegt Ivan Amery van de Roeselaarse automarkt. In het Vlaams-Brabantse Beersel, nochtans ruim 120 kilometer verderop, zijn zelfs zeven op de tien klanten Frans. "Het gaat zowel om particulieren als om autohandelaars. Ze komen uit heel Frankrijk. Wij hebben particuliere klanten van de Azurenkust die speciaal naar Beersel afzakken", zegt Patrick De Cooman.

Wat verklaart die grote belangstelling uit Frankrijk? "Simpel: de prijs. Een tweedehandswagen is in België twintig tot dertig procent goedkoper dan in Frankrijk", antwoordt De Cooman. Onze zuiderburen speuren vooral naar Franse modellen en zware diesels. "Een Belg die een Mercedes 300 diesel wil verkopen, raakt die niet kwijt aan een landgenoot, maar wel aan een Fransman. De belastingen voor zware diesels liggen in Frankrijk immers flink wat lager dan bij ons", zegt Amery.

Tweedehandsauto in België tot 30 procent goedkoper dan in Frankrijk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234