Maandag 18/10/2021

Verkiezingen VS

Belgische toprestaurateur in NYC maakt vuist tegen Trump

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Brusselaar Yves Jadot (48) heeft elf fonkelachtig hippe restaurants en bars in New York, waar ook Chelsey Clinton al eens een cocktail komt drinken. Trump-kiezers zijn er absoluut niet welkom, laat hij nu weten.

Ook succesvol ondernemer en restaurateur Jadot, die Brussel in 1986 verliet om als 18-jarige in een Franse bistro te gaan werken, zit met een zware Trump-kater. En die zette hij meteen om een in boud voornemen.

'Mijn grootvader adviseerde mijn moeder altijd om zaken en politiek gescheiden te houden. Maar als je voor die asshole hebt gestemd, ben je niet welkom in mijn etablissementen. En heb dan ook de ballen om mij te ontvrienden. Sorry, grootvader, maar ze hebben erom gevraagd. Vandaag ben ik trots New Yorker te zijn, niet om Amerikaan te zijn', zo postte Jadot daags na de zege van Trump op zijn Facebookpagina.

Een nogal erg straffe maatregel?

Jadot: "Misschien, maar het zijn heftige tijden. Ik ben in shock. Maar ik moet wel benadrukken dat ik niet letterlijk Trump-aanhangers aan de deur ga weigeren. Om praktische, ethische en zakelijke redenen gaat dat niet, ook al ben ik zo kwaad. Wel wil ik dat al die mensen goed weten dat wanneer ze in een van mijn zaken komen, ze eigenlijk echt niet welkom zijn bij ons. Ook al kan ik niet weten wie ze zijn."

Het is dus een symbolische cri de cœur?

"Zoiets. Je moet weten dat ook hier in het democratische en hippe New York mensen voor Trump stemden, maar dat ze dat aan niemand zeggen. Hier is het iets om je voor te schamen. Maar ik weet zeker dat vrienden, kennissen en mensen uit mijn professionnele netwerk het onvoorstelbare deden en voor die man stemden. Alleen verbergen ze dat. Vandaar dat pollls niet altijd even betrouwbaar zijn. Toestanden zoals in Brussel, waar restaurants boze affiches met foto's van burgemeester Yvan Mayeur voor het raam hingen uit protest tegen de voetgangerszone, daar kan ik echter niet aan beginnen. Goed zaken doen primeert, al wil ik absoluut dat klanten mijn mening kennen."

Een restaurant weigerde Mayeur de toegang. Sterren zoals Leonardo di Caprio en ook Chelsey Clinton frequenteren uw zaken. Komt Trump er bij u in?

"Ja, er komen al eens sterren en ander belangrijk volk bij ons over de vloer, maar ik acht de kans toch zeer klein dat de president komt eten. Als dat zo zou zijn, komt hij er zeker niet in. En dat heeft niets te maken met eventueel andere beroemdheden maar met mijn persoonlijke mening. Zijn adviseurs en trawanten, zoals Rudy Giuliani (voormalig burgemeester van New York, red.) laten we ook aan de deur staan, zoveel is zeker."

De democraten zijn verrast. U ook?

"Ja, toch wel. Ik geloof nooit meer polls. Maar toegegeven, wij wonen in de stad en gaan af en toe naar ons buitenverblijf maar hebben verder weinig connectie met wat leeft in de rest van het land. De media vertellen je dat ook niet want die zitten elk in hun kamp. Onlangs nog schoot iemand een flik neer. Dat was voorpaginanieuws, zeker in de populaire media. Maar toen bleef het ineens stil. Nadien vernam ik dat de dader een racistische blanke was. Mocht het een zwarte geweest zijn, was dat breed uitgesmeerd. Nu werd dat weggemoffeld. Het zijn dat soort aberraties die spelen. Maar goed, ik ben restaurantuitbater en eerlijk, ik ken de mensen en hun motivaties in grote delen van dit land niet."

En nu?

(zucht) "Ik zou iets kunnen zeggen over het optimisme en de ondernemingszin van de New Yorkers maar we zijn verslagen. Dit is als een aanslag. Het land begeeft zich nu op totaal onbekend terrein."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234