Woensdag 21/10/2020

Gastronomie

Belgische toprestaurants behouden 3 Michelinsterren

Chef Angelo Rosseel (l.) van 'La Durée' in Izegem haalde een tweede Michelinster binnen, Joachim Boudens (m.) en Gert Mangeleer (r.) van restaurant Hertog Jan wisten hun drie sterren te behouden.Beeld BELGA

Belgische restaurants Hertog Jan (Sint-Michiels), De Karmeliet (Brugge) en Hof Van Cleve (Kruishoutem) behouden hun drie Michelinsterren in 2013. Restaurant La Durée in Izegem krijgt een tweede Michelinster. Dat werd gezegd bij de voorstelling van de Michelingids België-Luxemburg 2013 op Horeca Expo in Gent.

De jury had veel lof voor chef Angelo Rosseel van La Durée in Izegem, goed voor een tweede Michelinster. "De talentvolle chef is erin geslaagd om zijn keuken verder te ontwikkelen door perfecte klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken", aldus de jury.

Topchefs Peter Goossens en Yves Mattagne kaarten vandaag de lastendruk op de salarissen in de horeca aan in de Corelio-kranten. Volgens hen dreigen toprestaurants te verdwijnen. "De loonkosten zijn zeker een groot probleem", bevestigt Angelo Rosseel, die de noodkreet van Goossens en Mattagne begrijpt. "De strengere fiscaliteit maakt het voor bedrijven moeilijker om kosten in te brengen, wat merkbaar is in restaurantbezoeken. Ik denk dat er soms vergeten wordt dat net op restaurant zaken gedaan worden, die dan weer de economie ten goede komen. Overigens komt daar ook nog eens de crisis bij. Al die facetten samen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt."

"Extra druk"
Rosseel reageert nuchter en bescheiden op zijn tweede ster en zegt er niet speciaal naar toe gewerkt te hebben. "Ik lig niet wakker van sterren of punten, eens je dat wel doet, ben je niet goed bezig," zegt hij. "Maar die tweede ster is wel prettig. Het is wel zo dat er een extra druk bijkomt: wat je hebt, moet je blijven verdedigen. Als chef ben je enorm afhankelijk van je personeel. Een wissel kan al problemen opleveren, maar ik ben zelf altijd in mijn zaak aanwezig."

Sang-Hoon Degeimbre van L'Air du Temps, die dit jaar verhuisde van Eghezée/Noville-sur-Mehaigne naar Liernu, behoudt zijn twee sterren uit 2009.

Hertog Jan
Toprestaurant Hertog Jan kreeg vorig jaar een derde Michelinster en behoudt die dus ook in 2013. Er is geen restaurant dat in de nieuwe editie van twee naar drie sterren promoveert.

Wel krijgen tien nieuwe restaurants één Michelinster. Dat zijn A'Qi (Sint-Andries/Brugge), Va Doux Vent (Brussel), De Zuidkant (Damme), Cuines 33 (Knokke-Heist), Tables d'Amis (Kortrijk), Danny Vanderhoven (Lanaken/Rekem), Le Jardin des Bégards (Luik), L'Impératif (Mons), Margaretha's (Oudenaarde) en Berto (Waregem). Aneth (Brugge) verliest zijn enige ster.

"Rijzende sterren"
De "rijzende sterren" voor 2013 zijn The Glorious (Antwerpen), dat "veel verwachtingen schept voor een toekomstige ster", Villa Lorraine (Brussel) en De Kristalijn (Genk).

De nieuwe Michelingids België en Luxemburg is vanaf 22 november te koop. De 57ste editie telt 1.815 adressen, waarvan 719 hotels en 1.096 restaurants. De gids telt 124 sterrenrestaurants, waaronder drie driesterrenrestaurants, zeventien tweesterrenrestaurants en 104 restaurants met één ster. Onder de 146 Bib Gourmand-adressen staan er 28 nieuwe in de gids.

Toprestaurant Hertog Jan haalde vorig jaar een derde ster binnen, tot groot geluk van chef Gert De Mangeleer en eigenaar Joachim Boudens. Die ster behouden ze in 2013.Beeld BELGA

Buitenlandmarketing
Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois reageert opgetogen over het feit dat heel wat Vlaamse toprestaurants een Michelinster behouden of er één (bij-)krijgen. "Ik wens alle topchefs met een Michelinster, net als alle andere mensen die dagelijks bijdragen aan de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur, van harte proficiat", luidt het. Volgens de minister verstevigt dit de culinaire naam en de faam van Vlaanderen.

De minister wijst erop dat de eet-, drink- en tafelcultuur één van de vier productlijnen zijn in de buitenlandmarketing van Toerisme Vlaanderen. Dit jaar ligt de focus op het promoten van jonge chefs, het creatief vakmanschap met chocolade en onze rijke verscheidenheid aan bieren. Vlaanderen Lekker Land coördineert initiatieven zoals Jong Keukengeweld en Flanders For Foodies.

Een ander initiatief is het tweejaarlijks culinair Ambassadeurschap van Vlaanderen Lekker Land, waarbij steden en gemeenten, samen met lokale horeca, meedingen om hun streekproducten in de kijker te zetten en hun culinair vakmanschap toeristisch uit te spelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234