Vrijdag 19/08/2022

Belgische topcollectie onder de hamer

Het Londense veilinghuis Christie's veilt op 30 april belangrijk werk uit de collectie van de Belg Stéphane Janssen, een van de belangrijkste privé-verzamelingen van Europese naoorlogse kunst. De 58 aangeboden werken, met topstukken van Cobra-schilders en tekeningen van Hergé, kunnen meer dan 60 miljoen frank (1,5 miljoen euro) opbrengen.

Stéphane Janssen is al bijna een halve eeuw aan het verzamelen. Zijn smaak en beurs neigen vooral naar doeken die een zeer energieke manier van schilderen vertonen, wat de belangrijke plaats van Cobra-kunst in zijn collectie verklaart. De naam Cobra, gevormd door de beginletters van Copenhagen, Brussel en Amsterdam, verwijst naar de woonplaatsen van de kunstenaars die kort na de oorlog een zeer intuïtieve, heftige en kleurrijke schilderkunst voorstonden, met veel aandacht voor volkskunst, kindertekeningen en kunst van geestelijk gestoorden. Janssen kwam halfweg de jaren vijftig in contact met Cobra via de Antwerpse kunstkenner John Trouillard, bekend van de galerie Ad Libitum.

Op de Londense veiling is werk van Jorn, Appel, Corneille, Constant, Lucebert, Alechinsky, Vandercam en Atlan te koop. Kunstwerken die in de buurt van 10 miljoen frank (250.000 euro) kunnen komen zijn Les enfants et l'oiseau en Fear (beide 1952) van de Nederlander Karel Appel en Le futur qui passe (1962) van de Deen Asger Jorn. Van Appel zoekt ook de Staande figuur (1947) een nieuwe eigenaar; de geschatte waarde van deze beschilderde houtblokken (met spijkers die de oogwimpers en de schaamstreek aanduiden) draait rond de 2 miljoen frank (50.000 euro).

Behalve de Cobra-kunst gaat ook werk onder de hamer van Dubuffet, Poliakoff, Basquiat, Ernst, Van Velde en Magritte, allemaal namen die klinken als klokken. Toppers zijn een ongetiteld werk uit 1962 van de Nederlander Bram van Velde, dat eveneens naar de kaap van 10 miljoen frank lonkt, het lyrisch abstracte Composition (1956) van de Frans-Russische Serge Poliakoff (6 miljoen frank of 150.000 euro), en Year of the Boar van de jonggestorven New Yorkse graffitilegende Jean-Michael Basquiat (4 miljoen frank of 100.000 euro).

Een bijzonder lot wordt Study for Vol 714 pour Sydney, een reeks schetsen die Hergé maakte bij de voorbereiding van het Kuifje-album Vol 714 pour Sydney. Volgens Christie's bedraagt de waarde minstens 240.000 frank (6.000 euro).

Janssen, die nu in het Amerikaanse Santa Fe (New Mexico) woont, zou zijn verzamelwoede aan zijn moeder te danken hebben. In 1952 nam ze haar zestienjarige zoon mee naar een lunch waarop de surrealisten Paul Eluard en Oscar Dominguez aanwezig waren. De ontmoeting en vooral het gesprek met Dominguez moeten zo'n indruk hebben gemaakt op de jongeman dat hij sindsdien kunstenaars is blijven ontmoeten, hun atelier ging bezoeken en vaak goed bevriend raakte met hen.

Door zijn appreciatie van avant-gardekunst en zijn persoonlijke banden met de artiesten kreeg zijn collectie een apart karakter. Die bijzonderheid blijkt niet alleen uit de uitzonderlijke hoeveelheid topwerken maar ook uit de aanwezigheid van interessante zeldzaamheden. De Hergé-tekeningen zijn daar een voorbeeld van. Janssen bezit ook zeldzame schilderijen van de Belgische dichter Christian Dotremont, een van de Cobra-oprichters, van wie thans een expositie loopt in het Antiquariaat Rossaert in Antwerpen. (RP)

De 58 werken kunnen meer dan 60 miljoen frank opbrengen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234