Maandag 19/10/2020

theater

Belgische theaterbaas is kop van Jut in Berlijn

► Politieagenten begeleiden een activist uit de Volksbühne na een lange protestactie tegen de Belgische directeur Chris Dercon.Beeld EPA

Tweehonderd agenten maakten een einde aan de inname van de Volksbühne, het Berlijnse theaterhuis dat door Chris Dercon geleid wordt. Het voorlopige einde van twee jaar protest tegen de Belgische cultuurbaas. "Nu kan hij hier toch nooit blijven werken?"

'Zugabe! Zugabe!' Terwijl de Berlijnse politie even na de middag de laatste activisten uit de Volksbühne leidde, juichen enkele tientallen sympathisanten vanachter hekken hen toe en schreeuwen ze om een bisnummer. Logisch, zegt Jan Zimmerman van het collectief Staub zu Glitter dat achter de inname van Volksbühne zit. "Dit was geen bezetting. Dit was een performance, die we nu gewoon buiten de muren van de Volksbühne zullen voortzetten."

Dan wel een performance die veel politie op de been bracht. Een tweehonderdtal agenten hielden sinds gisterenochtend het verkeer rond de Volksbühne tegen en moesten de activisten buiten krijgen. Het lijkt op het gedoe voor een voetbalwedstrijd, en dat op vraag van Dercon. "Ach, dit is telkens zo wanneer er iets in Berlijn gebeurt", lacht Hendrik, een sympathisant van de actievoerders. "Voor het minste trommelen ze te veel agenten op."

Chris Dercon.Beeld BELGAIMAGE

"Maar de agenten vonden het wel leuk, had ik de indruk", zegt Rosa Friedrich, bij de laatste vijftien activisten in de Volksbühne. "We bleven muziek maken, ook toen ze al binnen waren. Het ging er allemaal vreedzaam aan toe."

Met de politieactie komt een einde aan de inname van het Berlijnse theaterhuis die vorige vrijdag begon. Actievoerders en sympathisanten trokken het theater binnen, organiseerden er optredens en performances, discussieerden er over politiek en de toekomst van de Volksbühne. Want die toekomst ziet er volgens hen niet goed uit door de komst van Chris Dercon, die na zes jaar Tate Modern en Londen voor Berlijn ruilde.

McDonald's

Sinds twee jaar geleden bekend werd dat Dercon de opvolger zou worden van de populaire Frank Castorf, die de Volksbühne een kwarteeuw leidde, bleef het onrustig. Het personeel hekelde in een open brief de keuze voor Dercon, een petitie haalde 40.000 handtekeningen, uitwerpselen werden voor de deur achtergelaten. Een warm onthaal was het niet.

"Dit huis heeft een apart karakter", legt Tiki uit, een ex-werkneemster van de Volksbühne die haar echte naam niet in de krant wil. "Onder Castorf heeft men altijd heel politiek theater gebracht. Voor tien euro kon je al een ticket kopen en de crème de la crème van het theater zien. En nu komt Dercon, die geen besef heeft van het theater dat men maakt. Hij maakt geen kunst, hij is een zakenman."

Dercon is te commercieel, valt vaak te horen, en denkt vooral aan sponsorcontracten. Hij staat voor internationale producties die hij 'als franchises van McDonald's van de ene wereldstad naar de andere verplaatst'. En dat vloekt met het historische karakter van de Volksbühne, het theaterhuis dat - symbolischer kan het niet - op de Rosa-Luxemburg-Platz staat, naast het hoofdkwartier van de linkse politieke partij Die Linke.

De activisten lusten de Belgische directeur niet, maar hun ergernis zit dieper. Met hun actie klaagden ze ook het veranderende karakter van Berlijn aan, dat voor veel mensen onbetaalbaar wordt door de dure woningen, en de arrogantie van de politiek. "De Volksbühne was een heel fijn theater, maar de politiek heeft zonder inspraak van personeel of publiek beslist om hier een complete buitenstaander te zetten", zegt Jakob Gerber, die de voorbije maanden een documentaire over Castorf maakte en de voorbije week in het theater bleef. "Als je dat allemaal doet, kun je niet verrast zijn wanneer er protest komt. Het is goed dat we actie ondernamen: theater is het hart van de stad."

Op het grasplein voor de Volksbühne blijven ondertussen een honderdtal actievoerders zitten. Ze praten, maken muziek en eten witte bonen van de volkskeuken. Het begin van het einde? Neen, is Tiki overtuigd. "Het is een treurige geschiedenis, maar dit geeft me moed. Nu heeft Dercon helemaal geen poot meer om op te staan. Na deze actie kan hij hier toch nooit blijven werken?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234