Maandag 05/12/2022

Syrië-strijders

Belgische Syrië-strijders vechten in Idlib mee met jihadisten, rebellen en Turks leger

Bombardementen op het dorp Al-Bara in het zuiden van Idlib.   Beeld AFP
Bombardementen op het dorp Al-Bara in het zuiden van Idlib.Beeld AFP

Minstens 25 Belgische Syrië-strijders verblijven momenteel in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib. Sommigen van hen vechten er actief mee met de jihadistenbewegingen, rebellenmilities en het Turkse leger tegen de troepen van de Syrische president Assad en het Russische leger. Belgische veiligheidsdiensten bevestigen dat het onder meer gaat om jihadisten die eerder lid waren van Sharia4Belgium.

Montasser AlDe’emeh

Idlib geldt als het laatste bolwerk van jihadisten en rebellen in de Syrische burgeroorlog tegen het regime-Assad. De provincie kwam in 2015 in handen van de rebellen, maar de laatste maanden voerden de Syrische legertroepen het offensief op. Naar schatting een miljoen mensen sloegen op de vlucht in de regio.

De situatie escaleerde verder nadat vorige week bij een Russisch-Syrisch bombardement 33 Turkse soldaten om het leven kwamen. Omdat hij meer steun verwacht vanuit de Europese Unie besliste de Turkse president Erdogan om de instroom van vluchtelingen vanuit Syrië naar Europa niet langer tegen te houden, wat dan weer de spanning aan de Griekse grenzen doet oplopen.

Tot dusver onbekend was de bijdrage van Belgische jihadisten aan de strijd in Idlib. Bronnen bij de binnenlandse veiligheidsdiensten bevestigen aan De Morgen dat minstens 25 zogenaamde Foreign Terrorist Fighters in de regio verblijven.

Zij zijn daar ook niet alleen, maar vaak met een gezin en kinderen. Goedgeplaatste bronnen melden dat velen al maanden mee onder vuur liggen in Idlib. Heidi De Pauw van Child Focus bevestigt deze berichten. “Inderdaad, een honderdtal Belgische kinderen is nog steeds niet gelokaliseerd. We maken ons daar grote zorgen over. We roepen de overheid op om alles in het werk te stellen om alle Belgische kinderen in veiligheid te brengen alvorens de situatie nog verder escaleert. Hun rechten worden flagrant geschonden.”

Dat ook Belgen mee betrokken zijn in de gevechten om Idlib is niet zo verwonderlijk. Al vrij vroeg in de Syrische burgeroorlog koos een aanzienlijk deel van de Belgische jihadisten die naar de regio waren afgereisd de zijde van Al Qaida (en niet zozeer voor IS), en van de daarmee gelieerde rebellenbeweging Nusra Front. Het is die beweging die, na enkele gedaanteverwisselingen, samen met andere organisaties opging in Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) en die nu in Idlib meevecht voor haar laatste bolwerk.

Sharia4Belgium

De betrokken Belgen zijn dan wel geen ‘IS-strijders’, toch gaat het wel degelijk om geradicaliseerde jihadisten, die in eigen land geboekstaafd staan als terroristen of terreurverdachten. Velen waren lid van Sharia4Belgium en werden in het proces tegen de groep begin 2015 bij verstek veroordeeld tot jarenlange celstraffen. “Personen die bij verstek werden veroordeeld hebben altijd de kans om verzet aan te tekenen. Dan wordt het proces opnieuw gedaan”, legt federaal magistraat Eric Van der Sijpt uit.

Begin dit jaar werd bijvoorbeeld de Antwerpse voormalige Nusra Front-jihadist Fouad Akrich met zijn vrouw en kinderen opgepakt in Turkije. Eerder verbleven ze in de provincie Idlib. De Belgische overheid pakte Akrich, ook al ex-Sharia4Belgium, zijn Belgische nationaliteit af, maar mogelijk wordt hij alsnog aan ons land uitgeleverd.

Door de chaos die nu ontstaat, is het goed mogelijk dat nog andere Belgische jihadisten de kans zullen grijpen om clandestien naar Turkije te vluchten. De Belgische veiligheidsdiensten maken zich daar zorgen over, omdat ze wel degelijk nauwe banden onderhouden of onderhielden met terreurbewegingen uit de invloedssfeer van Al Qaida.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234