Zaterdag 17/04/2021

Update

Belgische staat opnieuw veroordeeld voor schenden rechten gedetineerde

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft vandaag de Belgische staat in kortgeding veroordeeld wegens het schenden van de rechten van een gedetineerde. De rechtbank heeft de staat een dwangsom opgelegd als een man die vastzit in de gevangenis van Vorst onder meer niet de nodige medische zorgen krijgt. Dat meldt meester Alexander Hamels, de advocaat van de gedetineerde, vanavond.Ondertussen is ook de bewakingsopdracht van de militairen weer met een week verlengd.

Het kort geding vond maandag plaats. "De voorzitter sprak woensdag een scherpe veroordeling uit", zegt meester Hamels. "Mijn cliënt zit vast in de gevangenis van Vorst en het ontbreekt hem aan belangrijke basisbehoeftes."

De rechtbank veroordeelt de Belgische staat tot het betalen van 1.500 euro dwangsom per dag en per inbreuk met bevel tot uitvoering van vijf maatregelen: het verstrekken van voldoende voeding, medische zorg, gebruik van douche, propere kleren en een propere matras. "Het is hallucinant dat hij daar niet over beschikt", aldus meester Hamels.

Het vonnis wordt vandaag betekend bij minister van Justitie Koen Geens.

Vorige week liep de staat ook al een derde veroordeling op voor de schending van de rechten van een gedetineerde.

Verlenging militaire bewaking

De federale regering besliste vorige zondag om militairen te vorderen om de stakende cipiers te vervangen in de Brusselse en Waalse gevangenissen, waar al twee weken gestaakt wordt. Aanvankelijk zou hun opdracht 48 uur duren, te beginnen vanaf maandag, maar die opdracht werd nu verlengd. Zonder tegenbericht hebben de militairen nog tot volgende woensdag, of 18 mei, een bewakingsopdracht in de gevangenissen. Dat zegt Gilles Van Oosthuijze, verantwoordelijke leider van VSOA Defensie.

Ongeveer 120 militairen zijn vandaag gevorderd om de cipiers te vervangen in de gevangenissen van Brussel en Wallonië. Eergisteren werden slechts 40 militairen gevorderd.

"De militairen hebben geen enkel contact met de gevangenen. Hun taak is om te waken over de veiligheid van de cipiers", zegt Gilles Van Oosthuijze, verantwoordelijke leider van VSOA Defensie.

Volgens Van Oosthuijze lijkt de situatie in de gevangenissen te kalmeren. "Er zijn minder spanningen in de gevangenissen doordat de gevangenen kunnen douchen en minstens een keer per dag kunnen gelucht worden", zo vernam hij.

Militairen en agenten kwamen gisteren aan in de gevangenis van Vorst. Beeld Photo News
Militairen en agenten kwamen gisteren aan in de gevangenis van Vorst.Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Merksplas

Door de inzet van militairen in de gevangenissen kunnen veertig agenten per dag worden vrijgemaakt voor andere taken.

Minister van Justitie Koen Geens gaf ook nog aan dat zondag en maandag, na de opstand in de gevangenis van Merksplas van afgelopen weekend, 156 gedetineerden naar een andere gevangenis werden overgeplaatst. Er is sprake van heel veel glasschade, maar ook rook- en brandschade. "De ravage is verschrikkelijk", aldus de minister.

Twee paviljoenen voor 130 gedetineerden werden door de brandweer nog niet vrijgegeven. De regie der gebouwen is gestart met de allerdringendste herstellingen. Alles samen zouden 263 plaatsen niet beschikbaar zijn. Binnen een tiental dagen hoopt de minister dat 130 plaaten opnieuw in gebruik kunnen worden genomen.

Minister Geens wees er in de commissie op dat de populatie in Merksplas een wijziging heeft ondergaan. Zo verhuisden 170 geïnterneerden naar een gespecialiseerd centrum in Gent en kwam er een belangrijke populatie kortgestraften bij in Merksplas. Hoewel hij niet in termen van causaliteit wilde spreken, gaf de minister aan dat de gewijzigde populatie wellicht één van de redenen is waarom het tot zo'n opstand is kunnen komen.

De gevangenis van Merksplas. Beeld BELGA
De gevangenis van Merksplas.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234