Donderdag 30/03/2023

SyriëstrijdersUpdate

Belgische staat moet kinderen Syriëstrijders helpen naar België terug te keren

null Beeld AFP
Beeld AFP

De Belgische staat moet tien kinderen consulaire bijstand en reisdocumenten bezorgen zodat ze op een veilige manier naar België kunnen terugkeren. De Brusselse kortgedingrechter geeft België zes weken de tijd om dit in orde te brengen. Om dit af te dwingen werd een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind opgelegd.

WHW en Belga

De Brusselse kortgedingrechter ging deels in op de vraag van advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. Hun cliënten waren drie vrouwen van Syriëstrijders, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, Syriëstrijder Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen 6 maanden en 7 jaar oud zijn. De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand.

De advocaten eisten dat de Belgische overheid de strijders een humanitaire en consulaire bijstand bieden door haar consulair personeel in te schakelen, afspraken te maken met de lokale autoriteiten en ngo’s, en hen de reis- en identiteitsdocumenten zou bezorgen zodat ze naar België zouden kunnen reizen. Minstens werd gevraagd dat België DNA-stalen zou afnemen, zodat de afstamming van de kinderen kan vastgesteld worden.

5.000 euro

Volgens de Belgische staat stond niet vast dat de vier volwassenen wel degelijk de ouders van de tien kinderen waren, maar de rechtbank stelde vast dat zij op zijn minst zorg dragen voor de kinderen en er een emotionele band mee hebben, en door verschillende personen wel degelijk beschouwd worden als de ouders. Dat ‘bezit van staat’ geeft hen een rechtstreeks, persoonlijk, en moreel belang om de kinderen naar België te laten repatriëren en hen te laten opgroeien in veilige leefomstandigheden.

“Wat de tien betrokken minderjarigen betreft, geldt dat zij zich niet vrijwillig in oorlogsgebied begeven hebben en niet de gevolgen mogen dragen van de daden van hun ouders”, oordeelt de rechtbank. “Aangezien deze kinderen ogenschijnlijk in de interesse- en beschermingssfeer van de Belgische staat komen en de belangen van de kinderen worden gediend door een overbrenging naar België, is de Belgische Staat verplicht hen consulaire bijstand te verlenen.”

België moet de tien kinderen nu binnen de zes weken na de betekening van het vonnis consulaire bijstand verlenen en hen identiteits-, administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te reizen en regelmatig België binnen te komen, zoniet volgt er een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging en per kind. Er geldt geen maximumbedrag voor de dwangsommen.

Tegen de beschikking is nog beroep mogelijk. Dat beroep werkt evenwel niet opschortend.

Niet scheiden

Advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir wijzen er woensdag in een reactie op dat de Koerdische autoriteiten in het verleden aan de EU lieten weten dat ze de kinderen onder geen beding zouden scheiden van hun moeder. “De Belgische staat heeft daarom mijns inziens een morele plicht om inspanningen te leveren om ook de moeders terug te halen. Ik zie niet in hoe de beschikking anders ten uitvoer kan gelegd worden”, zegt Lahlali.

Volgens Lahlali en Ozdemir maakt de kortgedingrechter een opening in de uitspraak door erop te wijzen dat de Belgische staat uit “mededogen” een inspanning kan leveren voor de moeders, met het oog op wat volgt. De advocaten merken ook op dat een Franstalige kortgedingrechter in Brussel eerder al oordeelde dat de Belgische staat alles in het werk moest stellen om niet alleen twee kinderen maar ook hun moeder terug te halen uit Syrië, zodat ze niet gescheiden zouden worden. “We hopen dat de Belgische staat hen gelijk behandelt”, aldus Lahlali.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234