Zaterdag 21/05/2022

Belangrijk nieuwsAsiel en migratie

Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor slechte aanpak opvangcrisis

Asielzoekers bij het Klein Kasteeltje in Brussel. Beeld Tim Dirven
Asielzoekers bij het Klein Kasteeltje in Brussel.Beeld Tim Dirven

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft woensdag de Belgische Staat en Fedasil veroordeeld voor hun ‘wanbeheer’ van de opvangcrisis eind vorig jaar. Dat hebben de tien verenigingen die in november het kort geding hebben aangespannen, gisteren bekendgemaakt.

Belga

De organisaties die het kort geding hebben aangespannen, klagen de verzadiging van het opvangnetwerk aan en de weigering, gedurende verschillende weken eind vorig jaar, om het merendeel van de asielaanvragen in het centrum van aankomst in het Klein Kasteeltje te registreren. De ondertekenaars zijn onder meer Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld en Coordination et Initiatives pour les Réfugiés et les Étrangers (CIRÉ).

“Het is aan de Belgische staat om te zorgen voor passende structuren om het hoofd te bieden aan stijgingen van het aantal aanvragen die als zodanig niet buitengewoon zijn en steeds terugkeren”, aldus de rechtbank in de ordonnantie. “Het is voldoende aangetoond dat personen die hun verzoek tot internationale bescherming niet konden indienen, herhaaldelijk de nacht buiten hebben doorgebracht, bij temperaturen onder het vriespunt en zonder enige zorg of aandacht van de bevoegde autoriteiten.”

“Wij hopen dat de Belgische overheid en Fedasil de ernst van de situatie inzien en eindelijk hun verplichting zullen nakomen om de grondrechten van asielzoekers te eerbiedigen”, zegt Joost Depotter, coördinator beleid en ondersteuning van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Fedasil kreeg ook een dwangsom van 5.000 euro opgelegd per werkdag dat “minstens één persoon een verzoek tot internationale bescherming wil indienen en dat recht niet kan uitoefenen”.

Die dwangsom kan door elke benadeelde partij worden gevorderd. De rechtbank heeft echter het maximumbedrag per verweerder beperkt tot 100.000 euro. “De financiële druk is echter hoog op de Belgische Staat en Fedasil, omdat het bedrag kan oplopen tot een miljoen euro. Dat zou hen moeten motiveren om hun verplichtingen na te komen”, zegt Sotieta Ngo, directrice van CIRÉ, die schat dat er momenteel dagelijks 30 tot 200 mensen op straat aan hun lot worden overgelaten.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) benadrukt in een persbericht dat er de afgelopen maanden veel opvangplaatsen extra zijn gecreëerd en dat de grens van 30.000 plaatsen is overschreden. “Daardoor konden we de voorbije weken iedereen opvangen”, aldus Mahdi. “Bovendien opent Fedasil de komende periode nog nieuwe opvangcentra, zoals in Dilbeek, Boom en Molenbeek. Ondanks al onze inspanningen blijft het aantal asielaanvragen echter toenemen, is het netwerk compleet verzadigd en zijn de diensten overbezet. Dat is een onhoudbare situatie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234