Zaterdag 19/06/2021

Belgische spaarders zeggen beurs massaal vaarwel

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De financiële crisis heeft de Belgische spaarder compleet allergisch gemaakt voor beleggingen in aandelen. De klanten van de grote Belgische banken verschuiven miljarden euro's richting oerklassieke spaarproducten zoals spaarboekjes en kasbons. Dat zijn veilige beleggingen, maar ze brengen bitter weinig op.

Bij Dexia zijn de inlagen op spaarboekjes in vier maanden tijd met 2,7 miljard euro gestegen. Bij BNP Paribas Fortis, het voormalige Fortis Bank, is de verkoop van kasbons in dezelfde periode vervijfvoudigd.

Kasbons, spaarboekjes en termijnrekeningen zijn goed voor liefst 99 procent van Dexia's verkoop van particuliere beleggingsproducten in de voorbije vier maanden. De inlagen van de spaarboekjes stegen met 2,7 miljard euro tot boven 25 miljard euro.

En opvallend: de stijging is niet alleen merkbaar bij de hoogrentende onlinespaarboekjes (2 procent basisrente), maar ook bij het gewone spaarboekje dat maar 1 procent basisrente biedt. De rentes op spaarboekjes en kasbons staan historisch gezien laag, omdat de richtinggevende rente van de Europese Centrale Bank op het laagste peil ooit staat (1 procent).

"Er is een duidelijke shift richting klassieke spaarproducten", zegt Marc Lauwers, retaildirecteur bij Dexia. Heel wat beleggers zijn met verlies uit hun beleggingsfondsen gestapt en kiezen nu voor veilige alternatieven, ver weg van de capriolen van de aandelenbeurzen. In sommige gevallen op aanraden van hun huisbankier. "Als bankiers is het onze taak de signalen uit de markt te capteren", zegt Lauwers daarover. Dexia telt ongeveer 4 miljoen klanten, waarvan ongeveer 1 miljoen beleggers.

Bij BNP Paribas Fortis is de verkoop van kasbons in de eerste vier maanden in een klap vervijfvoudigd tegenover een jaar eerder. Woordvoerster Hilde Junius: "Een spectaculaire toename die vooral toe te schrijven is aan de eerste twee maanden van het jaar."

Ook bij KBC spelen de beleggers op veilig. "We kunnen bevestigen dat er inderdaad een zichtbaar hogere 'appetijt' is voor vastrentende en meer defensieve producten zoals spaardeposito's, termijnproducten, deposito's en Tak 21", zegt woordvoerster Viviane Huybrecht. Tak21-levensverzekeringen hebben een gewaarborgd rendement en zijn minder risicovol dan de Tak23-varianten, die meeschommelen met de beurs.

Werkelijke risico's
Door de financiële crisis hebben sommige spaarders hun aandelenbeleggingen die ze decennialang hebben bijgehouden in rook zien opgaan. Zij likken nu hun wonden. De verkoop van nieuwe aandelenfondsen is daardoor compleet stilgevallen. Nochtans is de Brusselse Bel 20-index sinds 1 januari met ruim 8 procent gestegen. Alleen de veiligste fondsen, zoals fondsen in bedrijfsobligaties op fondsen met kapitaalsgarantie, vinden nog gegadigden. BNP Paribas Fortis ziet sinds de voorbije weken wel een 'geleidelijke terugkeer van het beleggersvertrouwen'.

Bij Dexia gaan ze het voortaan anders aanpakken. De traditionele beleggerswijsheid, een aandeel generaties lang bijhouden, verdwijnt naar de prullenmand. Lauwers: "De klant leeft niet met een perspectief van 35 jaar, maar korter. Dat moeten we als bankier beseffen. Wat de termijnrekeningen betreft, blijkt een termijn van vijf jaar de limiet."

Dexia gaat zijn aanbod beleggingsfondsen vereenvoudigen en transparanter maken. Lauwers: "De belegger krijgt veel documenten en informatiefiches over zijn fondsen, maar we moeten beter uitleggen wat dat betekent over de werkelijke risico's en de potentiële reële impact. Op dat vlak is er nog veel werk te doen."

Duik in woonkredieten
De lage rentestand zorgt bij Dexia overigens niet voor een toename van de woonkredieten. Wel integendeel: het aantal aanvragen is in de eerste vier maanden gezakt met 13 procent. In waarde uitgedrukt gaat het zelfs om een daling met 26 procent. Dat is opvallend, want de hypotheekbarometer van de Beroepsvereniging van het Krediet wees begin april nog op een herwonnen vertrouwen op de hypotheekmarkt. Ook op de markt van bedrijfskredieten stelt Dexia beduidend minder aanvragen binnen. (Emmanuel Vanbrussel)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234