Maandag 21/06/2021

Belgische soldaten willen weg uit Libanon, politiek twijfelt

Het kerstbezoek

van Defensie besloot gisteren in Libanon, maar de kans dat er volgend jaar een gelijkaardig evenement komt, is bijzonder klein. 'Onze taak is bijna ten einde', benadrukt Defensie, 'maar een politieke beslissing blijft uit'.

De Belgische militairen in Libanon zijn momenteel verantwoordelijk voor het veilig maken van bepaalde gebieden rond de zogenaamde Blue Line. Dat is de demarcatielijn van de VN tussen Libanon en Israël. Sinds het begin van de ontmijningsopdracht zes jaar geleden zijn vier Belgen omgekomen.

In oktober 2012 loopt het mandaat van de Belgische militairen in Libanon ten einde. Bovendien is de kans groot dat rond die periode het ontmijnen voltooid is. "We hebben nu net een groot stuk land veilig gemaakt en beginnen nu aan een volgend gebied", zegt sectiecommandant Nicolas Pire (33). "Als die opdracht is voltooid, is er voor ons geen reden meer om te blijven."

Nog geen beslissing

Daarnaast is het maar zeer de vraag of de missie nog verdere afslankingen kan verdragen. In 2006 zaten nog 350 Belgen in Libanon. Vandaag zijn dat er nog slechts een honderdtal en ook het recente regeerakkoord voorziet besparingen. "We hebben hier stilaan het kritische gewicht bereikt", zegt chef Defensie Charles-Henri Delcour. "Of we zetten de missie op deze manier verder, of we stoppen ermee."

Ook generaal Delcour is formeel over de toekomst van de Belgen in Libanon. "Ik denk niet dat het essentieel is te blijven als er niet te ontmijnen valt", zegt Delcour. Maar die beslissing ligt niet in handen van Defensie. Het is de ministerraad die de troepen terug naar huis kan halen. "Het staat vast dat wij verder blijven ontmijnen totdat de regering iets anders beslist", bevestigt Delcour.

Die beslissing blijft voorlopig uit. "De ministerraad heeft daar de finale zeggenschap over", zegt Kurt Verwilligen, woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "Er is nog geen beslissing genomen en er zijn ook geen signalen in die richting. Het probleem stelt zich pas eind volgend jaar. Er is nog wel even tijd."

Een mogelijk scenario is dat de militaire opdracht van de Belgen omgezet wordt in een zuiver humanitaire opdracht. Minister van Defensie De Crem vroeg eind juni nog aan de VN om de missie om te vormen. Dat kan zowel betekenen dat de Belgen terug naar huis keren, maar het kan ook inhouden dat onze militairen een andere opdracht krijgen. In plaats van de grens tussen Libanon en Israël mijnenvrij te maken, kunnen ze dan ook de omliggende velden en akkers onder handen nemen. Ook het opleiden van lokale ontmijners behoort tot de mogelijkheden.

Defensie is alvast geen voorstander. "Het militaire ontmijnen is zinvol", zegt Delcour, "maar voor het humanitaire ontmijnen zijn er ngo's die dat beter doen dan wij."

(SV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234