Donderdag 22/08/2019

Belgische Saturnwinkel is geen echte concurrent voor 'zuster' Media Markt

In Antwerpen heeft de eerste Belgische winkel van de Duitse elektronicareus Saturn zijn deuren geopend. Op het eerste gezicht een te duchten concurrent voor Media Markt, ware het niet dat beide ketens tot dezelfde Metrogroep behoren.

De Tijd

Antwerpen l Saturn legt meer dan Media Markt de nadruk op innovatie en trends, al zijn scherpe prijzen ook belangrijk.

Het basisconcept van Saturn is hetzelfde als dat van de zusterketen Media Markt, die met het Duitse Metro dezelfde grootaandeelhouder hebben: een combinatie van de laagste prijs en het breedste assortiment. Maar volgens Jean-Marie Christiaens, de algemeen directeur van Media Markt-Saturn België, heeft Saturn toch een eigen profiel. Het legt meer dan Media Markt de nadruk op de 'shopping experience', onder meer via een aantal 'eilanden' waar topmerken hun mooiste producten kunnen tonen. Een voorbeeld is de 'Apple shop-in-shop', volledig gewijd aan Appleproducten. In heel Europa bestaan er zo slechts 75.

Saturn wil daarnaast meer dan Media Markt de klemtoon leggen op innovatie en nieuwe trends. De focus ligt ook meer dan bij Media Markt op het hogere marktsegment, hoewel ook daar Saturn de scherpste prijzen wil bieden.

De eerste Belgische Saturnwinkel is gevestigd in de voormalige Stadsfeestzaal in de Antwerpse winkelstraat Meir. Dat gebouw werd in 2000 getroffen door een zware brand, maar is volledig heropgebouwd. Saturn wordt er de grootste werkgever: er kunnen 85 voltijdse en 20 deeltijdse medewerkers aan de slag.

Saturn telt 180 winkels in acht Europese landen. De winkels bevinden zich zowel in drukke stadscentra als in de perifere winkelgebieden rond de steden.

De eerste Saturnwinkel opende in 1961 in Keulen. De groep werd in 1990 overgenomen door de holding Media Markt. De grootste aandeelhouder van de gecombineerde groep is de Duitse distributiereus Metro, die in ons land ook actief is via Makro en Inno.

In de jaren zestig was Saturn de eerste om een hifistudio te bouwen in een winkel. Tien jaar later beschikte de winkel in Keulen over de grootste platencollectie ter wereld. De keten wil die pioniersstraditie voortzetten, ook in ons land. In de Antwerpse vestiging komt een kidscorner die vooral gewijd is aan Walt Disney en er is een Nintendo Play Island, waar je met de Nintendo Wii en DS kunt spelen. Uniek is volgens Christiaens ook dat wie een dvd-film wil kopen, eerst de trailer kan bekijken.

In het najaar opent een tweede Belgische winkel zijn deuren in Wilrijk. In Herstal komt er een nieuwe Media Markt. Media Markt heeft al elf Belgische vestigingen.

Volgend jaar wordt de expansie voortgezet met de opening van drie nieuwe winkels. "Maar uiteindelijk bepaalt de consument het expansieritme", zegt Christiaens.

De winkelmanagers van Saturn krijgen een aanzienlijke autonomie om lokale accenten te leggen, werd gisteren nog benadrukt. Hun betrokkenheid wordt aangemoedigd door hen een belang van 10 procent te laten nemen in het kapitaal van hun vestiging.

Metro, de grootste aandeelhouder van Media-Saturn, kwam onlangs veel in de pers vanwege de commotie aan de top van de groep. Na ruim twintig jaar dienst verlaat gedelegeerd bestuurder Hans-Joachim Körber het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Eckhard Cordes. Die zit de raad van bestuur voor van Haniel, een grootaandeelhouder van Metro, en was nog niet zo lang geleden de topman van Mercedes. Haniel wil meer aandeelhouderswaarde creëren bij Metro, luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden