Zondag 20/10/2019

Belgische royalty op cover homoblad? NIET METEEN

'Niemand mag worden gepest vanwege zijn seksuele voorkeur.' Met die boodschap prijkt prins William, als eerste Britse royal ooit, op de cover van een homoblad. Royaltywatchers en belangenvereniging Çavaria juichen zijn openheid toe, maar zien ons koninklijk huis niet in zijn voetsporen treden. 'Al mag het paleis altijd eens bellen.'

Een gulle lach en een lichtjes opengeknoopt hemd. Zo siert prins William de cover van het julinummer van Attitude, het belangrijkste homoblad van het Verenigd Koninkrijk. In een uitgebreid interview spreekt de hertog van Cambridge zich duidelijk uit tegen discriminatie en pesterijen waar holebi's mee te maken krijgen. "Niemand mag worden gepest vanwege zijn seksuele voorkeur of vanwege eender welke reden en niemand mag met zulke haat geconfronteerd worden als deze jonge mensen in hun leven."

Medewerkers van Attitude en leden van de holebigemeenschap waren op 12 mei op vraag van William naar Kensington Palace gekomen, zodat hij uit eerste hand kon horen wat zij hebben meegemaakt. Zijn betrokkenheid is geen toeval: William leidt samen met zijn echtgenote en prins Harry de campagne Heads Together, die psychische problemen bespreekbaar wil maken. Uit onderzoek blijkt immers dat jonge holebi's of transgenders vaker zelfmoordpogingen ondernemen.

Hart onder de riem

"De jongeren die ik dankzij Attitude kon ontmoeten, zijn werkelijk dapper omdat ze zich durven uitspreken en hoop geven aan wie gepest wordt. Hun kracht en optimisme zou ons allemaal moeten aanmoedigen om in te gaan tegen pestgedrag. Tegen alle jongeren die nu gepest worden omwille van hun geaardheid, wil ik zeggen dat ze er niet mee moeten blijven zitten. Spreek met een volwassene die je vertrouwt, een vriend of een leerkracht en krijg de hulp die je nodig hebt. Je mag trots zijn op wie je bent en er is niets om je voor te schamen."

Een boodschap van formaat, zo stellen royaltywatchers en holebi-belangenverenigingen in koor. Al berust de timing, nauwelijks enkele dagen na de aanslag op de homonachtclub Pulse in Orlando waarbij 50 mensen omkwamen, louter op toeval. "Het is sowieso een hart onder de riem, zeker nu", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Çavaria. "Er zit dan misschien wel een oceaan tussen, maar de verbondenheid binnen de holebi- en transgendergemeenschap is groot."

Versterkend effect

Borghs meent dat de woorden van William een impact zullen hebben. Niet alleen op wie al positief stond tegenover holebi's en transgenders, maar ook bij aanhangers met conservatieve(re) normen en waarden. "Het kan dus wel degelijk in zo'n traditioneel instituut. Leden van het koninklijk huis zijn een voorbeeld voor velen en dit heeft een versterkend effect. Wij zouden het dan ook zeker toejuichen als ons koninklijk huis eenzelfde boodschap zou willen uitdragen. Wij geven ook een magazine uit. Het paleis mag altijd eens bellen."

Toch mag Çavaria de telefoon gerust even uit het oog verliezen. Jo De Poorter, presentator van het VTM-programma Royalty, verwacht namelijk niet meteen navolging in Belgische koninklijke kringen. "De hertog van Cambridge is opgegroeid in een omgeving waar homoseksuele mannen eerder regel waren dan uitzondering. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat hij dit doet, al blijft het wel een zeer uitzonderlijk signaal. Het is ook een statement van het Britse koninklijk huis. Ik zie bij ons geen huidig lid van de familie dat specifieke belangstelling heeft voor de holebigemeenschap. Maar er bestaat natuurlijk ook geen soortgelijk blad in België."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234